Krijg geen route

Plaats reactie
speed
Berichten: 35
Lid geworden op: 16 jan 2010 20:52
Locatie: Haarlem

Krijg geen route

Bericht door speed »

Ik heb met basecamp een route gemaakt en er track van gemaakt, naar Zumo 395LM gestuurd, van track een route laten maken, die geeft de Zumo als ik op kaart druk ook weer maar als dan op start druk krijg ik de route niet meer, eigelijk stuurt hij mij in een rechte lijn naar het eindpunt, een klein stukje heen en weer. de route is helemaal verdwenen. heeft het met een instelling op de Zumo te maken ?
Patience is the key
Triumph Speed Triple 1050 -Zumo 395 LM

Gebruikersavatar
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 22201
Lid geworden op: 28 jul 2008 16:24
Locatie: Eindhoven

Re: Krijg geen route

Bericht door HaWee »

een gok, ben je wel bij het beginpunt van de route?
"Always Look on the Bright Side of Life"

speed
Berichten: 35
Lid geworden op: 16 jan 2010 20:52
Locatie: Haarlem

Re: Krijg geen route

Bericht door speed »

Ja, ik was bij het begin van de route, ik heb ook nog de oude versie van de route die ik als track in de Zumo had staan naar route laten berekenen maar die deed het ook niet, nu krijg ik de op de kaart wel de route van de oude versie ?? (Thuis) waarom wel de kaart maar geen goede route om te gaan rijden???
Patience is the key
Triumph Speed Triple 1050 -Zumo 395 LM

Gebruikersavatar
FM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 4803
Lid geworden op: 30 mei 2005 20:49
Locatie: Holsbeek

Re: Krijg geen route

Bericht door FM »

Rondrit?
Zumo XT, KTM 790 Adventure, SRC op Schubert C3 Pro, Edge Touring

Gebruikersavatar
guzzi vero
Berichten: 1344
Lid geworden op: 28 sep 2006 00:38
Locatie: Oostduinkerke

Re: Krijg geen route

Bericht door guzzi vero »

Maak eens een goede gewoonte van:
1. in de opties van BC bij toesteloverdracht alle vinkjes uit te zetten (nakijken na update van BC)
2. maak in BC een lijst waypoints aan waar je de waypoints in zet die je veel gebruikt en maak gebruik van die waypoints bij het maken van je route. Ik denk bv aan thuis. Daar elke naam uniek moet zijn ga je zo maar 1 waypoint thuis hebben. Anders heb je thuis1, thuis2 enz... Hetzelfde heb ik voor al mijn stops in B, NL, F enz. Ik zet dan even snel mijn gemaakte route in die lijst om te kijken waar ik kan stoppen voor die broodnodige kop koffie, de nodige waypoints copiëren, route verwijderen in die waypoint lijst en de waypoints in je route plakken en opnemen in je route.
3. terug in de opties van BC: maak 2 motorprofielen met de dezelfde te vermijden aan. Eentje met snelste tijd en eentje met kortste afstand. Maak van je definitieve route een track als referentie. Gemaakte routes in BC laat je met beide profielen herberekenen en pas je aan aan de track.
4. verstuur zowel de track als de route naar je gps. Maak de track zichtbaar in de gps als referentie (ik gebruik hiervoor de witte kleur)
5. als je bovenstaande gedaan hebt mag je gerust herberekenen aan laten staan. Wijk je van de route af brengt de gps je terug naar het eerstvolgend route punt (via punt) waar hij de route weer oppikt. Zelfs een waypoint in de route mag je overslaan met de skip knop. Route wordt dan helemaal herberekend maar daar je 3. in BC gedaan hebt zal je route voor 99.9% gelijk blijven aan de oorspronkelijke (eventuele kleine afwijking is te wijten aan andere rekenalgoritme in gps tov BC).

Het maken van een route en een track ok. Maar dan de track in de gps naar een route laten converteren is dubbel op en dient tot niks. Je hebt de route al, gebruik ze dan ook. Nadeel bij converteren in gps of "onjuist" gemaakte routes is dat je herberekenen op uit moet staan en dat je geen waypoints, bv stops, in de route kan opnemen. Dat je een rechte lijn ziet is waarschijnlijk te wijten aan het routeprofiel in de gps dat op directe routering staat ipv bv op snelste tijd?
Afstand tussen begin en eindpunt van je route is liefst minimum 100 meter. Begin route is steeds een waypoint en kan dus niet overgeslagen worden. Soms pikt de gps dit echter niet op (zeker al als dat wp niet op de weg ligt) staat je herberekenen op aan en sta je op de route en kies je voor Einde dat heb je dat stukje heen en weer.
Er zijn verschillende mogelijke manieren van werken afhankelijk van hoe je tot een route gekomen bent.
- geconverteerde track/route in gps: sta je op de route, kies dan voor einde. Sta je niet op de route, kies dan voor Begin. Herberekenen op UIT. Gaat dit om een of andere reden fout en sta je op de route reeds voorbij het start punt, stop dan de route, start ze opnieuw op en kies voor einde.
- route uit BC: ook hier pikt de gps soms het begin waypoint niet op en stuurt de gps je terug naar dat waypoint en krijg je geen route aanwijzingen meer. Je ziet dan in de balk Ga naar... Heb je echter 3. toegepast dan kan je dat waypoint skippen zonder problemen (de skip knop is standaard niet geactiveerd in de gps en moet je even via de instellingen doen). Anders moet je de route nu stoppen en deze opnieuw opstarten met de keuze naar het einde als je geen andere waypoints in je route hebt of naar het volgend waypoint kiezen. Je kan echter ook een waypoint (af te roepen route/via punt) in je route opnemen op bv 50m van je start punt. Bij het opstarten van de route en je staat op de route aan het vertrekpunt kies je dan niet voor start (begin, of bv waypoint thuis) maar voor dat af te roepen route punt op 50m. Zo ben je zeker dat het opgepikt wordt door de gps. Ben je op vakantie en vertrek en keer je steeds terug naar dezelfde lokatie, laat dan de route steeds starten 50 m van die lokatie. Het eindpunt kan dan zonder problemen het effectieve lokatie waypoint zijn.
Veel tekst voor iets dat eigenlijk logisch en doodsimpel is.
BMW R1200RT en nog wat andere meuk - Zumo 590 - SP2820

speed
Berichten: 35
Lid geworden op: 16 jan 2010 20:52
Locatie: Haarlem

Re: Krijg geen route

Bericht door speed »

Bedankt voor de info, ik ga het eens op deze manier proberen.
Patience is the key
Triumph Speed Triple 1050 -Zumo 395 LM

Gebruikersavatar
Frank
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 2175
Lid geworden op: 14 mar 2004 23:36
Locatie: Geldrop

Re: Krijg geen route

Bericht door Frank »

Kortere versie:
Waarschijnlijk heb je bij het activeren van de route ("Ga naar") gekozen voor het eindpunt. Dan berekent het toestel de snelste route naar het eindpunt, en dat is dus niet via de gewenste route.

De beste methode is, naar mijn ervaring:
Je hebt de route op het toestel berekend uit een track, dus dan heb je maar twee routepunten (Begin en Eind).
Als je nog niet bij het startpunt bent, kies dan voor het 1e punt (Begin) van het lijstje.
Als je al op de route bent (en dan wel 'exact' op de route!), kies dan voor het laatste punt (Eind) op het lijstje.
Laatst gewijzigd door Frank op 24 feb 2021 08:44, 1 keer totaal gewijzigd.
Groeten,
Frank

BMW F800GT/Zumo XT/GPSmap 62s/ Edge 820/VivoActive 3

Gebruikersavatar
guzzi vero
Berichten: 1344
Lid geworden op: 28 sep 2006 00:38
Locatie: Oostduinkerke

Re: Krijg geen route

Bericht door guzzi vero »

@Frank: en herberekenen op uit in dat geval of het loopt alsnog fout als je van de route moet afwijken.
En mocht je dat toch vergeten zijn. De route stoppen, op zicht naar de track rijden en eens terug op de track, de route opnieuw opstarten en kiezen voor einde.
Mijn lange versie heb ik enkel geschreven om beginnende route makers vanaf dag 1 een ordentelijke route te leren maken waar je nooit problemen mee hebt en hoe je pit falls vermijdt.
Ik snap dus nog steeds niet dat mensen in BC een route maken, daar dan een track van maken (prima, doe ik ook) en dan die track in de gps laten converteren naar een route....die je al had. Die logica ontgaat me volledig.
BMW R1200RT en nog wat andere meuk - Zumo 590 - SP2820

Rush FZ1N
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 1692
Lid geworden op: 2 jan 2009 11:08
Locatie: Veldhoven

Re: Krijg geen route

Bericht door Rush FZ1N »

guzzi vero schreef:
23 feb 2021 12:06
.....en dan die track in de gps laten converteren naar een route....die je al had. Die logica ontgaat me volledig.
Daar heb je helemaal gelijk in. Degene die dit doen weten totaal niet waar ze mee bezig zijn. :(
Zumo XT MT-S op Tracer 900 GT (motor), Edge 1030 Plus op Levo FSR (atb) en voor wandelen en Nuvi 3598LMTD voor auto.

Gebruikersavatar
FM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 4803
Lid geworden op: 30 mei 2005 20:49
Locatie: Holsbeek

Re: Krijg geen route

Bericht door FM »

:evil:
Nu voel ik me lichtelijk beledigd.

Track: heel gemakkelijk om door te sturen naar anderen met de zekerheid dat iedereen exact hetzelfde krijgt.
Geen gedoe met controleren of alle viapunten wel zacht zijn. Want als er harde tussenpunten in zitten, dan moet ik heel goed opletten als ik een route opnieuw moet activeren. Als de route van een track komt, weet ik dat ik eenmaal op de route gewoon het einde moet selecteren.
Voor de vuist weg een paar redenen om met een track te werken van iemand die denkt er ondertussen toch wel iets van te weten.

Wat niet weg neemt dat ik er helemaal niets op tegen heb om met een route te werken. Daar zijn andere plausibele argumenten voor. Ieder zijn ding.
Zumo XT, KTM 790 Adventure, SRC op Schubert C3 Pro, Edge Touring

Rush FZ1N
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 1692
Lid geworden op: 2 jan 2009 11:08
Locatie: Veldhoven

Re: Krijg geen route

Bericht door Rush FZ1N »

Als je je door mij beledigd voelt, dan heb je blijkbaar niet goed gelezen.
Indien je een track en een route op je toestel hebt, is het onzin om de track door het toestel te laten converteren naar een route. Dan heb je namelijk een route met meerdere via-punten (de "echte" route) en een route met maar twee punten.
Zumo XT MT-S op Tracer 900 GT (motor), Edge 1030 Plus op Levo FSR (atb) en voor wandelen en Nuvi 3598LMTD voor auto.

Gebruikersavatar
guzzi vero
Berichten: 1344
Lid geworden op: 28 sep 2006 00:38
Locatie: Oostduinkerke

Re: Krijg geen route

Bericht door guzzi vero »

Klopt dat je moet nadenken als je om één of andere reden een route die waypoints bevat opnieuw moet opstarten. Heb hier echter nog nooit problemen mee gehad. Daar ik geen alcohol nuttig (zonder enige insinuatie) tijdens het rijden weet ik meestal nog hoeveel keer en waar ik al gestopt ben en wat de volgende stop dus is.
Track doorsturen naar TT'ers ja en dan ben je ook niet zeker dat die TT dezelfde route gaat rijden als die met een Garmin als deze die klakkeloos in zijn gps zet. In onze groep zitten er 3xx,5xx en XT's en 2 TT. Deze laatste worden verwend want krijgen een MRA link van de route toegestuurd. De Garministen krijgen zowel de track als de route. Sinds iedereen in onze groep zijn routes maakt zoals ik beschreven heb, hebben we nooit meer problemen gehad met rijden van verschillende routes. Twee jaar geleden heb ik een echte koppige die hard kunnen overtuigen om zo te werken en sindsdien maakt hij tot grote tevredenheid al zijn routes zo.
Maar elk zijn ding uiteraard.
BMW R1200RT en nog wat andere meuk - Zumo 590 - SP2820

Gebruikersavatar
FM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 4803
Lid geworden op: 30 mei 2005 20:49
Locatie: Holsbeek

Re: Krijg geen route

Bericht door FM »

Rush FZ1N schreef:
23 feb 2021 23:36
Als je je door mij beledigd voelt, dan heb je blijkbaar niet goed gelezen.
Indien je een track en een route op je toestel hebt, is het onzin om de track door het toestel te laten converteren naar een route. Dan heb je namelijk een route met meerdere via-punten (de "echte" route) en een route met maar twee punten.
Ik heb goed gelezen, Rush. Zo goed dat ik zie dat je nu 3 woorden toegevoegd hebt, die in jouw post en die van Guzzi Vero er nog niet stonden.

Die 3 woorden vormen inderdaad een significant verschil. :wink:

@Guzzi: als je hele motorvriendenkring zo goed opgeleid is, dan heb je 100% gelijk. Ik begin er echter niet aan. Ik kies voor de gemakkelijkste manier die me het minste moeite kost. Ik zal wel wat lui zijn. :D
Zumo XT, KTM 790 Adventure, SRC op Schubert C3 Pro, Edge Touring

Plaats reactie

Terug naar “Garmin Zumo 346LM en 396LM”