Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Even voorstellen (Montana 680)

Nieuw op dit forum? Laat weten wie je bent en wat je met je GPS doet! En lees wat anderen ermee doen!

Even voorstellen (Montana 680)

Berichtdoor afarensis-1 » 19 feb 2018 12:58

Even voorstellen (Montana 680)

Hallo,

Mijn naam is George, Ik ben niet echt nieuw in het wandel-GPS wereldje, ik heb jaren met veel plezier een ‘Active10’ gehad. Werd ooit door ANWB en Bever verkocht, maar is al een tijd niet meer leverbaar in Nederland.

Maar nu dus sinds een paar weken, de Montana 680, een prachtig toestel en de eerste indrukken zijn goed. Ook BaseCamp ziet er prima uit.

Ik heb natuurlijk al wat gesnuffeld op het forum, en zo te zien is het een actief forum, waar het er (in tegenstelling tot veel andere fora) netjes aan toe gaat. Mooi dus!

Ik moet wel aan een aantal dingen wennen, zoals, wanneer je het scherm tijdens het wandelen ook meer even aanraakt er zo’n vervelend rood bolletje komt te staan. Je kunt natuurlijk wel het beeld vast zetten, maar dat heeft ook weer nadelen. Even wennen denk ik dan maar. Of kan het anders?

Verder vind ik de handleiding (pdf en via de browser) wat summier. Het gaat mij dan om de instellingen die ik (of ik lees er overheen) niet kan vinden in de handleiding. Paar voorbeelden:

• Als ik de markeerkleur in stel op een andere kleur, dan zie ik geen verschil
• Wat is ‘auto Pause’ bij tracks
• Wat zijn Navigatie-aanwijzingen. Hoe ziet dat eruit
• Positieweergave: wat moet je instellen bij kaartdatum, wat is Nederland Grid?
• Profiel: wat is het verschil tussen Recreatie en Klassiek
• Ik kom ergens NMEA-telegrammen tegen?
• Enz…

Ik begrijp dat dit kleine minder belangrijke zaken zijn en als ik maar lang genoeg zoek en Google, dan zal ik het wel vinden, maar wellicht is het ergens makkelijk en overzichtelijk te vinden. Vraag is dan ook: kan ik ergens op het forum, of elders, een meer gedetailleerde uitleg vinden over deze specifieke instellingen? Voor alle duidelijkheid, zie dit alsjeblieft niet als gezeur, maar vragen van een ‘pietje precies’ die graag het ‘naadje van de kous’ wil weten.

George
afarensis-1
 
Berichten: 27
Geregistreerd: 7 feb 2018 22:19
Woonplaats: Huissen

Re: Even voorstellen (Montana 680)

Berichtdoor HaWee » 19 feb 2018 15:52

welkom,
de "punaise" is een bekend probleem van touchscreen toestellen, daarmee wordt de kaart vastgezet en "loop je van de kaart af" even esc of terug oid geven om de punaise er weer uit te trekken :wink:
handleidingen zijn helaas inderdaad summier, misschien om dat de toestellen wel erg veel mogelijkheden hebben (is niet bedoeld als excuus daarvoor)

even proberen te reageren op je puntjes

markeerkleur is in te stellen verschillend voor overdag en 's nachts omdat de kaartweergave dan anders kan zijn (afhankelijk van je andere instellingen) maar je zult het waarschijnlijk pas zien als er iets gemarkeerd is.
auto pause is vermoedelijk het stoppen met de tracklog als je stilstaat cq zeer langzaam beweegt
navigatie aanwijzingen is afhankelijk van je kaart en je navigatie instellingen. Met een kaart die het ondersteunt en met de juiste instellingen kun je dan bv een route fietsen met instructies na 50 m linksaf de kerkstraat in .
zonder de juiste kaart of met directe route is het bv NO 35 graden 200 m
Positieweergave: het beste gewoon laten staan zoals het origineel staat, kaartdatum is WGS84 en coordinatenweergave bv hddd mm,mmm . Nederlands grid is om op bepaalde papieren kaarten je positie weer te geven. Niet gebruiken zolang je niet zo'n kaart er bij gebruikt.
Profielen maak je zelf, daarin kies je de te gebruiken kaart, de te gebruiken routeringsinstellingen etc en dan kun je met een snelle keuze heel veel instellingen wijzigen.

Als je hier in het subforum van de Montana leest zul je al veel info vinden.

Een andere bron van info is myWaypoint bv https://www.mywaypoint.nl/page/faq/artikel/212 klik onder profielen maar eens op Montana
nog een bron vind je hier https://www.mrgps.nl/kennisbank/outdoornavigatie/ klik onder Montana maar eens op Garmin Montana toestelinstellingen.

wat achtergrond info bij de coordinaten http://www.javawa.nl/coords.html
en op deze site javawa.nl vind je tevens een schat aan nuttige zoniet onmisbare tools voor je gps

succes
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 21454
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Even voorstellen (Montana 680)

Berichtdoor afarensis-1 » 20 feb 2018 11:01

Hallo,

Zeer bedankt voor je uitgebreide 'welkomstwoord' en uitgebreide uitleg. Prima eerste kennismaking :)

Ik realiseerde mij dat ik mij wel heel kort voorgesteld heb, nog even kleine aanvulling: ben al weer een tijdje gepensioneerd
en mijn grootste hobby is 'computeren', als zo'n 34 jaar. Daarnaast o.a. wandelen met (nu dus) de MONTANA. We zijn, mijn vrouw en ik) bescheiden wandelaars, meestal downloaden we een route van Wandelzoekpagina, prima site met veel kant en klare routes.. Voorheen van Ontrack. Ik heb overigens ook inmiddels een 'topo'-kaart van Open Street Map gedownload en op mijn toestel staan. Mooie gedetailleerde kaart, en... gratis!

Bedankt voor de antwoorden, prima tips en url's. Even gekeken en zag al interessante zaken voorbij komen. Ga natuurlijk nog eens uitgebreid kijken.

Als ik nog een vraag mag stellen (de eventuele verdere vragen zal ik, zoals dat hoort denk ik, op het forum stellen).

Ik liep al snel tegen de melding 'Slecht 50 Waypoints/via-punten worden gebruikt enz....', waarna je dus niet verder kunt. Natuurlijk gegoogled en zag al snel (op de Waypoint site) een uitleg.

Ik doe het zo:
Routebepaling > Activiteit > Als je voor ‘Wandelen’ kiest of een andere keuze maakt, dan maximaal 50 via-punten. Als je kiest voor ‘Directe route’, dan dus 250 via-punten. Bij 'Directe route' kun je dus vrijwel altijd een route actief maken.

Maar het is mij nog niet helemaal duidelijk. Waarom is die beperking, o.a bij Wandelen er eigenlijk? (lijkt toch een zeer logische keuze). Zorgt toch voor verwarring denk ik.

Nogmaals dank voor je uitleg en vriendelijke groet, George
afarensis-1
 
Berichten: 27
Geregistreerd: 7 feb 2018 22:19
Woonplaats: Huissen

Re: Even voorstellen (Montana 680)

Berichtdoor HaWee » 20 feb 2018 11:19

de directe route is op elke plaats waar je van richting veranderd een punt, dus heb je veel punten nodig.

de routerende route (die de kaart gebruikt) heeft veel minder punten nodig. Als je een begin en eind punt geeft rekent hij de route uit (vergelijkbaar met een auto gps) door een paar strategisch geplaatste extra punten en de juiste routeringsvoorkeuren kun je de route aanpassen zodat hij de door jouw gewenste straten volgt.
Verder is het van belang de juiste routeringsinstellingen te gebruiken. Vooral voor kaarten uit het osm domein, deze worden gemaakt door "hobbyisten" (positief bedoeld) met een speciale doelgroep voor ogen.
bv openfietsmap maakt een hele fijne kaart voor fietsen en wandelen en die is dus echt niet voor automobilisten bedoeld, alle autosnelwegen zijn onbruikbaar op deze kaart (want daar mogen we niet fietsen of wandelen) dus kan hij het label "snelweg" dat bij routeren wordt gebruikt gebruiken voor bv mooie fietspaden. Zou je dan kiezen voor geen snelwegen gebruiken in je instellingen dan slaat hij al die mooie fietspaden over en heeft grote problemen een route te maken.
Bij alle kaarten die je download moet je dan ook speciaal op de site kijken naar zaken als FAQ , Tips&Tricks , etc waar je dit soort info kunt vinden. En daar kun je dan weer je profielen voor gebruiken om bij elke kaart de beste routeringsinstellingen te kiezen.
(en dan kun je bv nog kiezen bij dezelfde kaart voor 2 profielen, een voor mooie tourtochten te maken en een voor gewoon de snelste weg naar de bestemming , dat doe je door andere routeringsinstellingen aan te zetten in die 2 profielen)
kijk hier https://www.youtube.com/watch?v=CDI4bnWS7G4 eens om te zien hoe je een route maakt die gaat zoals jij het wilt.
Laatst bijgewerkt door HaWee op 20 feb 2018 15:04, in totaal 1 keer bewerkt.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 21454
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Even voorstellen (Montana 680)

Berichtdoor afarensis-1 » 20 feb 2018 14:52

Zeer bedankt voor je extra uitleg. Nu veel duidelijker. Ik zal er mijn voordeel mee doen!

Groet, George
afarensis-1
 
Berichten: 27
Geregistreerd: 7 feb 2018 22:19
Woonplaats: Huissen


Keer terug naar Forum-leden stellen zich voor

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast