Zumo en wandelen

Adviesvragen, voor als je een 'schaap met vijf poten' zoekt dat multi-inzetbaar is
Plaats reactie
sf-ftd
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 1684
Lid geworden op: 4 jun 2008 22:55
Locatie: Raalte

Zumo en wandelen

Bericht door sf-ftd »

Heb gisteren een wandelroute op de Zumo uitgeprobeerd met als basis de Onroute fietskaart (na eerst in Notter de benodigde info over de instellingen van de Zumo te hebben gekregen). De route naar het startpunt wordt niet berekend (mogelijke oorzaak volgens dit forum omdat het startpunt op een N-weg ligt. Eerste stuk van de route loopt over gewone wegen en de Zumo geeft aanwijzingen alsof ik op de motor rijd. Na van de gewone wegen te zijn afgegaan wordt de route aangegeven met een richtingspijl rechtsonder. De gevolgde paden zoals zandwegen en ook diverse bospaden welke alleen toegankelijk zijn voor wandelaars staan vaak keurig op de fietskaart. Na verloop van tijd loopt de route weer richting de N-weg. Hier blijkt de te volgen route op de Zumo ineens van de track af te lopen (schuin over een kanaal) naar de N-weg. De track wordt ineens niet meer gevolgd en opeens krijg ik de opdracht af te slaan terwijl het kanaal zich nog tussen de de te volgen route en het afslagpunt bevind. Heeft iemand deze ervaringen ook en is hier een oplossing voor?

Voorts heb ik de Zumo op een gegeven moment uitgezet terwijl ik me op de route bevond. Bij het opnieuw starten kreeg ik de melding dat de route niet berekend kon worden wegens te weinig geheugen. Vervolgens wordt wel een rechtstreekse route (een rechte lijn) berekend naar het eindpunt. Omdat ik plaatselijk bekend was levert dit geen problemen op. Wanneer je echter op onbekend gebied bent en je zet de Zumo bij een rustpunt uit (om de accu te sparen) dan kun je de route niet meer vervolgen. Wie heeft deze ervaring ook en er mogelijk een oplossing voor?

Gebruikersavatar
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 24525
Lid geworden op: 9 mar 2004 21:38
Locatie: Rectum (vlakbij Notter)
Contacteer:

Bericht door Hans Vaessen »

Je gebruikt de zumo in een wat ongebruikelijke combinatie: met de fietskaart voor wandelen...

Het laatste probleem heeft er vermoedelijk mee te maken dat 'vermijd snelwegen' aangevinkt was; dat moet je bij de fietskaart NIET doen.

De andere problemen komen doordat je je bevindt op wegen c.q. paden die niet op de fietskaart voorkomen danwel niet routeerbaar zijn (N-wegen). Het laatste geval leidt tot een foutmelding; het eerste leidt ertoe dat het toestel gaat 'proberen' er toch een route van te maken, maar dat lukt niet altijd; met de rechte lijnen tot gevolg.

Wil je de zumo voor wandelen gebruiken, dan adviseer ik de topo-kaart te gebruiken; waarbij je dan zelf thuis de route uitzet c.q. download van internet.
Wil je de fietskaart voor wandelen gebruiken: probeer dan inderdaad de navigatieaanwijzingen te volgen en niet 'het bos' in te gaan; daar is de kaart niet voor bedoeld en zal leiden tot 'struikelen'.
Ook relevant is dat je pas vanaf 7 kmh volwaardige navigatieaanwijzingen krijgt; wandelend ga je meestal langzamer.

Het tussentijds uitzetten mag op zich geen probleem zijn; de oorzaak van de foutmelding zoek ik in (combinatie van) bovenstaande.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp

Plaats reactie

Terug naar “Wandelen, fietsen EN auto of motor”