Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Fiets -en geocache-GPS

Adviesvragen, voor als je een 'schaap met vijf poten' zoekt dat multi-inzetbaar is

Fiets -en geocache-GPS

Berichtdoor Samni » 21 maart 2014 00:42

Dag allemaal!

Allereerst proficiat met dit geweldige forum. Ik lees er al een tijdje op en ben al veel wijzer geworden, maar nu is de tijd gekomen om zelf wat vragen af te vuren :)

Ik heb twee relevante hobbies: geocaching en fietsen.
Om te geocachen gebruikte ik tot nu toe altijd mijn iPhone 4s en wat papier. Problemen: moeilijker om multi-caches te gaan zoeken, batterij is ongelofelijk snel leeg, gps-signaal is allesbehalve accuraat. Het is eigenlijk gewoon beetje roeien met de riemen die je hebt, maar ik doe het graag en wil het meer en vaker doen dus een investering is misschien wel op zijn plaats.

Om te fietsen gebruikte ik tot nu toe geen apparatuur. Ik stippelde meestal een route uit op de computer (fietsknooppunten of iets dergelijk) en vertrok dan. Af en toe verloor ik echter het papiertje met de info, of mis je eens een bordje onderweg, met alle gevolgen van dien..

Nu zoek ik dus een toestel die mij kan verderhelpen. Ik heb al gelezen dat de twee zaken die ik wil combineren niet echt evident zijn en dat het vaak het één of het ander is. Om jullie te helpen om mij te helpen nog even volgende zaken die in rekening zouden moeten genomen worden:
- ik ben een recreatieve fietser. Echt veel trainingsresultaten en dergelijke moet ik dus niet kunnen tracken. Standaard info als snelheid, gem snelheid, hoogtes, paar tijden, is voldoende voor mij.
- ik wil sowieso routes kunnen inladen via de computer. Moet dus maw .gpx bestanden kunnen inladen (liefst zo eenvoudig mogelijk).
- ondersteuning van Belgische fietsknooppunten is ook gewenst.
- kan je op 1 toestel verschillende kaarten zetten (dus een kaart om te gaan geocachen en een kaart waarmee je afslag per afslag navigatie hebt)? Zijn dergelijke kaarten gratis beschikbaar (opensource maps oid las ik al eens?).
- af en toe ga ik ook eens met de MTB op stap. Dergelijke routes kunnen inladen op de gps en vervolgens deze kunnen rijden is ook een pluspunt.
- leuk zou zijn moest ik achteraf men routes kunnen inladen op de computer en zo een "databank" van al men routes te kunnen maken.
- wat geocaching betreft, ben ik wel bereid om men iPhone nog mee te nemen tijdens het cachen om men caches te loggen en tips op te zoeken en dergelijke. Het is vooral belangrijk naar de caches te kunnen navigeren (ook als die in dicht beboste gebieden liggen).

Budget ligt rond de 250 a 300€. Hoop hiervoor toch al iets te kunnen kopen.

Heb zelf al eens rondgekeken en de Dakota 20 leek me wel een optie tegen een scherpe prijs, maar ik weet niet of alles wat ik wil daarmee te doen is?

Alvast bedankt voor de moeite om mijn hele lap tekst te lezen en erop te reageren!
Samni
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 21 maart 2014 00:27

Re: Fiets -en geocache-GPS

Berichtdoor HaWee » 21 maart 2014 01:11

geocaching en recreatief fietsen, dat is heel goed te combineren in een toestel. de meeste "outdoor" toestellen zijn dan geschikt eigenlijk mits er kaarten in kunnen en omdat je meerdere kaarten wilt dus ook een (micro)SD mogelijkheid.

de Dakota 20 kan dat allemaal, paperless caching dwz dat je redelijk wat info over de cache er in kunt stoppen (misschien als extra de cache ook in je Iphone stoppen, al het gps werk etc met de dakota doen en als extra heb je de info nog achter de hand op de Iphone)

ja, je kunt er veel verschillende kaarten in stoppen, voor fietsen de gratis http://www.openfietsmap.nl kaarten (groot deel van europa) kijk wel op de site naar de aanbevolen instellingen van routering.

voor geocaching zelf in bos en hei is deze kaart ook al nuttig maar meer info zul je vinden op de http://www.wanderreitkarte.de/ gratis niet routerende kaart maar dat is bij zoeken in het bos minder belangrijk maar veel info op de kaart. (deze site werkt niet lekker met IE net als de osm site, beter Firefox of Chrome gebruiken)
wil je wel routering dan kun je http://www.kowoma.de/gps/freieKarten/os ... karte.html deze gratis kaart gebruiken
voor mtb is er de ook gratis http://openmtbmap.org/

je kunt je trips opnemen met de dakota en later bekijken in basecamp en van daaruit ook in google earth, je kunt ook routes en waypoints etc maken in basecamp en overzetten naar je dakota

op de openfietskaart staan dacht ik ook de nl en be knooppunten etc (niet als punt maar als voorkeurroute als je de juiste instelling kiest) maar er zijn ook mogelijkheden om eigen "overlay"kaarten te maken met die knooppunten etc maar ik denk dat je met een gps en de juiste kaart etc heel snel vergeet dat er knooppunten zijn :wink:

dus als ik het zo bekijk kan de dakota 20 alles wat je wilt.

waarschijnlijk heb je ze al gezien maar voor alle zekerheid http://www.mrgps.nl/fietsen-en-wandelen/bonus-videos/
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 21425
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Fiets -en geocache-GPS

Berichtdoor HaWee » 21 maart 2014 01:19

je vind hem ook via de hoofdpagina van het forum maar ere wie ere toekomt

http://www.javawa.nl/fietsroutenetwerk.html heb je deze al gezien?

en de tientallen andere tools, voor geocaching, kaarten, gps, routes etc etc van JaVaWa
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 21425
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Fiets -en geocache-GPS

Berichtdoor Samni » 21 maart 2014 01:25

Hartelijk bedankt voor je snelle uitgebreide reactie! Kan ik al heel veel mee, toch nog enkele vraagjes.

1. Zou je mij dit toestel ook aanraden of neig je eerder naar een ander toestel (heb kleine 100€ meer budget dus misschien is een ander toestel wel nog gewoon beter?)
2. Die turn to turn navigation wordt ook ondersteun door de Dakota bij gebruik van de juiste kaart? Hoe moet ik me dat juist voorstellen? Ik heb al begrepen dat meerendeel van die toestellen geen gesproken navigatie ondersteunen. Ga ik bvb wel te zien krijgen dat ik binnen x-meter een bocht naar links moet nemen? (Sorry ik ben een echte leek, heb zo'n gps alleen nog maar aan het werk gezien bij het geocachen).
3. Hoe zit het met leesbaarheid, zichtbaarheid, bedieningsgemak en dergelijke van dit toestel?
4. Zijn er mogelijkheden om dit toestel stevig op de fiets te monteren?

Thats all for now, nogmaals oprecht bedankt want ik zie soms door het bos de bomen niet meer :p
Samni
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 21 maart 2014 00:27

Re: Fiets -en geocache-GPS

Berichtdoor Samni » 21 maart 2014 01:26

HaWee schreef:je vind hem ook via de hoofdpagina van het forum maar ere wie ere toekomt

http://www.javawa.nl/fietsroutenetwerk.html heb je deze al gezien?

en de tientallen andere tools, voor geocaching, kaarten, gps, routes etc etc van JaVaWa


Dat fietsroutenetwerk is voor Nederland. Ik ben Belg dus zoek vooral specifiek kaarten van België (niet tegenstaande dat ik regelmatig ook is in Nederland fiets) :)
Ga die site wel nog eens goed doorspitten, die was ik nog niet tegengekomen! Bedankt!
Samni
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 21 maart 2014 00:27

Re: Fiets -en geocache-GPS

Berichtdoor HaWee » 21 maart 2014 01:45

outdoor toestellen praten inderdaad normaliter niet, soms piepen ze bij een afslag maar ook dat niet altijd.
Ik dacht dat de Montana wel praat maar dan heb je een toestel dat gemaakt is als combi voor outdoor en motor en een stuk duurder.

Bij een geschikte kaart zoals de openfietsmap krijg je en vele andere osm kaarten krijg je in beeld behalve de route over de weg ook een soort pop up zo van links af kerkstraat, of volg stationsstraat 200 m , voor geocachen kan het fijn zijn om een "electronisch" kompas te hebben, ik zet het tussen haakjes omdat het natuurlijk allemaal electronica is in de gps.
De normale gps bepaalt je positie aan de hand van de satelieten, als je beweegt kan hij meerdere posities achter elkaar bekijken en weet hij in welke richting je beweegt, dan kan hij ook een kompasnaald tekenen die goed staat.
Als je stilstaat kan de gps niet de richting aangeven met alleen de gps gegevens.
Een aantal modellen zoals bv de Etrex 30 (knoppen ipv touchscreen) of sommige types Oregon , gpsmap62 etc etc hebben wel een kompas dat ook werkt bij stilstand (dus eigenlijk een magnetisch kompas) je kunt dan ook als je stilstaat een richting peilen en dat is natuurlijk veel makkelijker dan wanneer je loopt. Ook blijft het beeld dan beter stilstaan als je stopt.

voor wat betrefd de keuze van welke gps laat ik het hier even bij, het is beter dat er wat mensen die een van deze toestellen hebben en ook cachen zich melden hoe dit werkt.
Voor fietsen zijn ze allemaal geschikt, de openfietsmap heeft ook belgie etc dus zeker bekijken.

Je kunt trouwens al voor je de gps koopt Basecamp op je computer zetten http://www8.garmin.com/support/mappingsw.jsp en de benelux openfietsmap http://www.openfietsmap.nl/downloads/bnl_full en deze installeren op je computer dan kun je kijken welke routes hij je laat zien. en hier http://www.openfietsmap.nl/tips-tricks/basecamp-nl kijken hoe het moet qua routeren.

de andere genoemde kaarten kun je ook downloaden en installeren en bekijken in basecamp

als je op de site van Waypoint kijkt zie je ook de fietsmontage, deze werkt goed, wel voor de veiligheid het draagkoordje lussen om je stuur (vnl tegen zelf niet goed vastzetten, als je het goed doet zijn de ervaringen erg goed met blijven zitten)
http://www.gps.nl/wandelnavigatie/garmin_dakota_20.html http://www.gps.nl/wandelnavigatie/garmin_etrex_30.html
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 21425
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Fiets -en geocache-GPS

Berichtdoor Samni » 21 maart 2014 01:52

Hartelijk bedankt voor de informatie!

Het is voor mij persoonlijk op dit moment twijfelen tussen de dakota 20 en de etrex 30.. De etrex zou beter leesbaar zijn als ie gemonteerd is op het stuur, maar heeft weer een kleiner scherm. de dakota zou iets eenvoudiger in hantering zijn.. Afwegen dus :) als je dan naar de nog duurdere modellen gaat kijken (Oregon, gpsmap, ...) zit je al gauw 150€ duurder en denk niet dat ik dat echt nodig heb.

Bedankt voor die links! Is iets waar ik me komend weekend eens in ga verdiepen!
Samni
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 21 maart 2014 00:27

Re: Fiets -en geocache-GPS

Berichtdoor GPS Expert » 21 maart 2014 08:43

Juist voor mensen die niet weten welk toestel handig is of wat lekker voelt om buiten te gebruiken zijn er GPS Kennismaking cursussen, waar je buiten de toestellen en het gebruik ervan kan voelen en ervaren:

Garmin Academy
Marco

Kennis en kunde van Outdoor, Sport en Motor GPS'sen van Garmin, Tripy, TomTom, Mio, Teasi, TwoNav, Peaklife/Rage.

Zie ook mijn Kennisforum en YouTube kanaal.
Avatar gebruiker
GPS Expert
 
Berichten: 3254
Geregistreerd: 24 jan 2013 22:41
Woonplaats: Amsterdam, Apeldoorn, Havelte, Hilversum, Hoensbroek, Leusden, Privé les of GPS Helpdesk

Re: Fiets -en geocache-GPS

Berichtdoor Hans Vaessen » 21 maart 2014 11:53

Samni schreef:Het is voor mij persoonlijk op dit moment twijfelen tussen de dakota 20 en de etrex 30.. De etrex zou beter leesbaar zijn als ie gemonteerd is op het stuur, maar heeft weer een kleiner scherm.


Ik zou dan zeker voor de etrex kiezen; zeker op de fiets. Dat heeft alles te maken met de afleesbaarheid van het scherm; in de hand lees je makkelijk even in een andere hoek, op de fiets niet. En dan wordt de beperking van de dakota belangrijker.
Kijk echter zeker ook naar de Oregon600, ook al is die wat duurder.
Werk dan, budgettair, in eerste instantie met de OFM; kun je later alsnog de topo pro aanschaffen.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)


Keer terug naar Wandelen, fietsen EN auto of motor

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast