Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

navigeren op fietgps via gedownloade track

Adviesvragen, voor als je vooral voor wandelen en fietsen een GPS zoekt

Re: navigeren op fietgps via gedownloade track

Berichtdoor JaVaWa » 16 apr 2015 12:56

Het is zeker niet zo dat je per sé een City Navigatorkaart nodig zou hebben om te kunnen navigeren. Deze kaart is bedoeld voor auto en motor; daarom staan er geen fietspaden op (en zullen er ook niet op komen)
Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's

eTrex Legend HCx, Fenix (1), Forerunner 220, GPS 45, GPS 60, Montana 600, nüvi 250, Oregon 550t, Oregon 700, StreetPilot III, Vivoactive 3, zūmo 500
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 14513
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: navigeren op fietgps via gedownloade track

Berichtdoor ankeric » 16 apr 2015 15:34

Fietserke123 schreef:Toen melden mij sommige andere fiets-gps gebruikers dat je hoe dan ook de kaart van city-navigator nodig had om te kunnen navigeren.

Je zegt het niet, maar als ik dat wat je schrijft verkeerd lees is het mogelijk om te lezen dat je ook twee - routerende - kaarten actief hebt op de GPS.
Dat mag nooit. Nooit dus. Geen twee kapteins op één schip. Maximaal één routerende kaart tegelijk actief op de GPS. Alleen de "Worldwide DEM Basemap,NR" is altijd actief (omdat je dan sneller kunt uitzoomen en vervolgens de kaart verschuiven).
Niet meer actief op dit forum...
ankeric
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1143
Geregistreerd: 25 jun 2008 21:02
Woonplaats: Woerden

Re: navigeren op fietgps via gedownloade track

Berichtdoor e.vdwerf » 16 apr 2015 17:53

... een paar jaar geleden had je in België en Frankrijk niet genoeg aan een OSM kaart (bv de Openfietsmap)
Er zaten veel lacunes in.
Inmiddels zijn die grotendeels opgevuld door vrijwilligers van Openstreetmap.
Had ik vijf jaar geleden in Frankrijk de CNE van garmin nog regelmatig in gebruik op de fiets. De laatste jaren gebruik ik de kaart nog nauwelijks.
In Frankrijk en België komen ook steeds meer fietspaden zoals de Voie Vertes. Aan de CNE heb je dan hoegenaamd niets, want die paden en verlaten spoorwegen staan niet als fietspad op de CNE.
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2213
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: navigeren op fietgps via gedownloade track

Berichtdoor Rush FZ1N » 16 apr 2015 19:02

ankeric schreef:Je zegt het niet, maar als ik dat wat je schrijft verkeerd lees is het mogelijk om te lezen dat je ook twee - routerende - kaarten actief hebt op de GPS.
Dat mag nooit. Nooit dus. Geen twee kapteins op één schip. Maximaal één routerende kaart tegelijk actief op de GPS. Alleen de "Worldwide DEM Basemap,NR" is altijd actief (omdat je dan sneller kunt uitzoomen en vervolgens de kaart verschuiven).


De oude topokaarten zoals de BeLux en osm kaarten waren niet routeerbaar, dus werd er daarom ook een cn gebruikt. De nieuwe zijn echter wel routeerbaar en heb je dus geen CN meer nodig. In de Edge 1000 zit ook een OSM kaart die door Garmin is bewerkt. Hiermee kun je zelfs met motorrijden voorruit. Soms wel met vreemde vertaling. Afgelopen rit had ik de Edge op mijn motor en had ik de navigatie instructie: Ga naar Cylce way :?
Zumo 396LMT-S op FJR (motor), Oregon 700 op Levo FSR (atb) en Nuvi 3598LMTD voor auto.
Rush FZ1N
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1329
Geregistreerd: 2 jan 2009 11:08
Woonplaats: Veldhoven

Re: navigeren op fietgps via gedownloade track

Berichtdoor Hans Vaessen » 17 apr 2015 11:10

Het is wel grappig:
Wat de één ziet als nadeel ziet de ander als voordeel. En omgekeerd.

In relatie tot deze discussie zou het logisch zijn de edge touring te zien als alternatief voor de dakota.

De touring zal een track automatisch vertalen naar een route; en dan krijg je het effect dat je wilt.

Tòch zie ik hier een handicap van de touring: als de track namelijk loopt over een pad dat niet op de kaart voorkomt wordt de route een zootje. Bij de touring heb je vervolgens geen alternatieve mogelijkheid.
Bij de andere edges wel: dan kun je er ook voor kiezen de route te rijden zonder navigatieaanwijzingen en heb je feitelijk de oorspronkelijke track.

Als je met city navigator rijdt zul je het hierboven omschreven probleem zeeeer vaak tegenkomen: daar staan immers geen vrijliggende fietspaden op. Rij je echter met OFM, in NL, BE of Dld dan zal dat reuze meevallen - de kaartdekking daarvan is immers erg goed. Zou je bijvoorbeeld in Frankrijk gaan fietsen, dan wordt dat al heel anders. Hetzelfde geldt als je bijv MTB routes zou gebruiken: ook daar is het bijna altijd het verstandigst om met een track te rijden.

Uitgaand van de dakota:
Om een route met aanwijzingen te rijden kun je het best de track even overtekenen. Gezien je opmerking over het aantal viapunten heb je dat nu vermoedelijk gedaan door, vanaf het begin telkens een volgende punt te plaatsen. Dan heb je inderdaad veel viapunten nodig.
Maar dat is niet de beste werkwijze: laat vooral de kaart ook zelf z'n werk doen. Zet eerst de route globaal op, met begin en eindpunt en voeg twee of drie viapunten toe. Speel een beetje met de routeringsinstellingen om te zien wanneer de route vanzelf het meest op de track lijkt; en voeg vervolgens viapunten toe op plekken waar nog sprake is van afwijking.
In de regel zul je voldoende hebben aan één viapunten per 2 a 3 km.

Voordeel van deze werkwijze is dat je ook kunt zien wanneer de track loopt over een pad dat kennelijk niet op de kaart staat; in die situaties is het het makkelijkst om op die plekken een alternatieve route te kiezen die wel op de kaart staat.

Bovenstaande lijkt een hoop werk, maar zodra je een beetje routine hebt vertaal je een track in enkele minuten naar een technisch perfecte route.

Maaarrrrr...
Ik raad je aan toch ook eens een paar keer gewoon met een track te rijden. In de praktijk heb je die navigatieaanwijzingen tijdens het fietsen vaak helemaal niet nodig; kunnen ze zelfs irritant zijn en onnodig afleiden. Je hebt alle tijd om nu en dan naar het scherm te kijken; en ook bij die track zie je dan prima wanneer je af moet slaan. ook hier: routine is van invloed.

Neemt niet weg dat het, als je het toestel veel gebruik, best een overweging is naar een ander type te kijken. Maar imho dan vooral vanwege de afleesbaarheid van het scherm. Die is van een edge of bijv een oregon echt veel beter dan bij de dakota.
Wel je bij een edge beide mogelijkheden hebben (route en track) kies dan niet voor de toering, maar voor de 810 of 1000.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: navigeren op fietgps via gedownloade track

Berichtdoor Eotaxin » 31 mei 2015 11:42

Als je besluit de track te gebruiken (ipv een route), vind ik het zelf handig om de kleur van de track op zwart te zetten.

Dat geeft meetsal het meeste contrast met de rest van de kaart, en maakt de track makkelijker te volgen.
Avatar gebruiker
Eotaxin
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 38
Geregistreerd: 5 mei 2011 08:28

Vorige

Keer terug naar Bij het wandelen en fietsen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast