Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

aanvullende tips: "route komt niet overeen met beschikb

Voor alle vragen en tips rond het gebruik van het programma MapSource.
Selecteren van kaarten, maken van routes etc. etc.. Ook problemen met het volgen van routes vinden meestal z'n oorzaak in MapSource, ongeacht welk type toestel je gebruikt.

Berichtdoor Hans Vaessen » 13 jul 2005 17:31

Ik vrees dat dat toch niet gaat werken; om het kaartmateriaal van het hotel te gebruiken heb je een daarbij behorende unlockcode nodig (die dus hoort bij het serienummer van jouw toestel).
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24525
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor haaje » 13 jul 2005 17:51

Die code is specifiek voor jouw GPSr en een bepaald kaartprodukt. Zo heb ik (op een 276C) unlockcodes voor City Select 5 en City Select7 die matchen met de GPSr.
Als de leverancier van de routes deze op een willekeurige versie van City Navigator heeft gemaakt heb ik er zowiezo niets aan, evenmin als dat gebeurd is op City Select 6. Als je toch al hetzelfde kaartmateriaal hebt als de maker van de routes hoef je ook niet te investeren in een nieuwe CF-kaart.
Kijk bijvoorbeeld naar http://forum.gps.nl/viewtopic.php?t=3147&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=unlock+code+2610
Daaruit blijkt dat je oplossing mogelijk werkt voor versies 4 en 5 van CS/CN

[edit]enhansvindtdatook[/edit]
haaje
GPSMap 276C (FW3.30)
MapSource 6.8, City Select 7.0
Avatar gebruiker
haaje
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 585
Geregistreerd: 4 mei 2004 19:49
Woonplaats: Wageningen

Berichtdoor Hans Vaessen » 13 jul 2005 18:08

haaje schreef: Daaruit blijkt dat je oplossing mogelijk werkt voor versies 4 en 5 van CS/CN

[edit]enhansvindtdatook[/edit]
haaje


;)
Nope, Hans vindt dat niet. Zal niet werken.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24525
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor haaje » 13 jul 2005 21:12

Er is wel een manier om zonder allerlei toebehoren de route min of meer (met een nauwkeurigheid van 95%) gelijk in je GPSr te krijgen. Vereist wel wat "creatief met GPS", maar het werkt. Hoe zou ik het scenario van de "vriendelijke hotelier" naspelen - zonder laptop, extra kaartmateriaal of andere trucs?
Simpel: back to basics.

    1. Als de route is gemaakt op ander kaartmateriaal dan op de GPSr aanwezig is gebruik dan de oorspronkelijke route als "sjabloon" voor een nieuwe route gebaseerd op echte waypoints. Daarvoor maak je natuurlijk gebruik van de MapSource van de maker.
    De "grijze" routepunten die ontstaan door het gebruik van het "route-elastiek" kunnen niet gebruikt worden.

    2. De nieuwe waypoints kunnen het beste op dezelfde plaats als de oorspronkelijke routewaypoints ("gewone" of "grijze") worden gelegd.

    3. Geef de waypoints een unieke maar makkelijk herkenbare naam, bijvoorbeeld letter - nummer van de route - nummer van het waypoint in de route ("X01001" kan het startpunt van de eerste route zijn). Dat maakt herkenning op de GPS-ontvanger makkelijker.

    4. Vergeet vooral niet begin- en eindpunt van de route als aparte waypoints over te nemen. Houdt je aan de grens van het maximum aantal waypoints per route (50 voor de meeste GPS-ontvangers).

    5. Maak op basis van deze waypoints een nieuwe route - nog steeds in MapSource - en controleer het resultaat. Dat zou 1-op-1 overeen moeten komen.

    6. Zet de nieuw aangemaakte waypoints over - de oorspronkelijke route en de nieuw aangemaakte route kun je vergeten, die zijn toch nutteloos. Als er echter een track is van de route - zet die vooral ook over, want dat maakt controle van de route op de GPSr mogelijk.

    7. Maak nieuwe routes op de GPSr op basis van de overgezette waypoints. Door de naamgeving wijst zich dat vanzelf. Gebruik hiervoor het menu-item "Edit vias" in het routemenu.

    8. Activeer de zo aangemaakte route en controleer de route tegen de track van de oorspronkelijke route, of tegen de route in MapSource, door de route van de GPS-ontvanger weer naar MapSource over te zetten (dat is wel de meest betrouwbare methode, maar je krijgt natuurlijk met niet-overeenstemmend kaartmateriaal te maken).
    Bij controle van de route middels een track kan de track zichtbaar gemaakt worden middels een optie in de System Setup, mocht dat niet het geval zijn.

    9. Zorg bij het herberekenen dat de instellingen op je GPS-ontvanger min of meer overeenkomen met de instellingen in MapSource.

    10. Mochten er grote verschillen tussen de routes zijn, dan zul je moeten puzzelen. Vaak zal het verwijderen of aanbrengen van een nieuw viapoint in de route volstaan, maar ik kan me meer ingewikkelde situaties voorstellen (bijvoorbeeld een route in een gebied waarvan het kaartmateriaal tussen de verschillende versies flink is bijgewerkt).


Het maken van een route op deze manier kost ongeveer 20 minuten. Als je het slim speelt, doe je een beroep op de "service" van de hotelier en vraagt of hij zijn routes vast op echte waypoints baseert, voordat jij ze gaat rijden.

Tot slot: 276C en Quest-bezitters kunnen natuurlijk gebruik maken van het "Follow Roads" feature om een "Direct Route" aan te maken. Het principe blijft hetzelfde.

Succes
haaje
GPSMap 276C (FW3.30)
MapSource 6.8, City Select 7.0
Avatar gebruiker
haaje
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 585
Geregistreerd: 4 mei 2004 19:49
Woonplaats: Wageningen

Berichtdoor Hans Vaessen » 13 jul 2005 21:43

Haaje: mijn dank en erkentelijkheid voor de moeite die je neemt om deze workaround te omschrijven:

Voor de minder ervaren gebruikers: schrik niet: dit is niet een actie die je dagelijks zult moeten doen; integendeel: slechts in zeer specifieke en incindentele gevallen, als het echt niet anders kan (een daarmee situaties die de meesten nooit tegen zullen komen.

In essentie blijft onverlet: gebruik je een route van een ander, zorg dan dat je die even in je eigen kaarteversie herberekent, dan is er niets aan de hand.

Niet om de oplossing te verzwakken, wel om te voorkomen dat men ten onrechte denkt 'help! waar begin ik aan!'....
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24525
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

herberekenen

Berichtdoor rudi d. » 15 jul 2005 19:37

Heb de herberekende rit gereden en heb hier en daar stukjes gehad die niet echt vloeiend waren, maar niet in die zin dat het storend was. Meestal was dat zo'n eindje "paars" weg dat je af moest rijden, omkeren en dan terug de route oppikken. Op den duur heb ik dat staartje maar gelaten voor wat het was en de route verder gereden. Maar of dat die 9km extra waren???

Rudi
zumo 590 + autocom + FJR1300A: perfect match!
rudi d.
 
Berichten: 125
Geregistreerd: 30 dec 2004 20:39
Woonplaats: Beveren-Waas (B)

Berichtdoor Geert Huizing » 31 mei 2006 22:31

Nog een vraagje over CN-6.

Ik heb pas een Streetpilot III 2ehands gekocht, en ben er nu mee aan het uitvinden hoe alles werkt.
1. Ik heb de software op mijn pc gezet (CN-5), daarna de update naar CN-6 gedaan, ging prima. Heb alle unlock codes erbij.
Daarna heb ik het kaartmateriaal van heel Nederland in CN-6 via de usb programmer op de geheugenkaart gezet.
Ik heb een route van internet gehaald (de friesche 11steden tocht), deze ingeladen in Mapsource, laten herbereken zoals hier omschreven, en overgezet naar de SPIII, nu geeft de SPIII de melding: Route komt niet overeen met beschikbaar kaartmateriaal. Ik vond dit vreemd.
Daarna de route opnieuw laten herberekenen in Mapsource, en met de rechtermuisknop de benodigde kaarten laten selecteren, deze kaarten overgebracht naar de geheugenkaart, route opnieuw in de SPIII, en dan gaat het wel goed.
Wat zou ik fout hebben gedaan de 1e keer ?
Ik wil wel graag het kaartmateriaal van heel nederland in de SPIII laten staan, omdat ik hem ook in de auto gebruik.
gr
Geert
Geert Huizing
 
Berichten: 36
Geregistreerd: 30 mei 2006 21:01

Berichtdoor Anne » 1 jun 2006 06:17

het beste kun je v5 er weer af halen, hierdoor verkom je dat je de route in de ene versie maakt terwijl de kaarten in de gps van de andere versie is. wand dat is jou probleem.
Avatar gebruiker
Anne
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2652
Geregistreerd: 1 sep 2005 10:04
Woonplaats: Oldenzaal

Berichtdoor Geert Huizing » 1 jun 2006 08:16

Als ik het goed begrijp kan ik dus versie 5 van mijn pc verwijderen nadat de update van versie 6 gedaan is.
Als ik in mijn SPIII kijk bij mapsource info staat daar ook versie 5 ipv 6.

Of is het mogelijk om de update los te installeren zonder dat versie 5 op de pc staat.

Ik ben nog een beginner op het GPS gebied vandaar mijn vragen over de probleempjes die ik tegenkom.

Groetjes
Geert
Geert Huizing
 
Berichten: 36
Geregistreerd: 30 mei 2006 21:01

Berichtdoor Eelco » 1 jun 2006 08:48

het lijkt er dus op dat u de route ongewild in v5 hebt aangemaakt.
Probeer het nog eens simpel: copieer de route op uw PC naar v6, dupliceer deze en herbereken één ervan (het duplicaat is uw controle).
Laad hem de route naar uw SP3+ (de oude eerst verwijderen) en probeer hem dan in simulatie uit.
Ik schat in dat u dan geen problemen hebt.
V5 kan u gewoon in uw PC houden, kost enkel wat schijfruimte.
groeten, Eelco
BMW K75/2 met Garmin StreetPilot 2820 met LTU
Eelco
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 230
Geregistreerd: 16 aug 2004 10:42
Woonplaats: Bessemer

Berichtdoor Geert Huizing » 1 jun 2006 09:09

Eelco,
Bedankt voor de tip.

Ik denk dat ik gewoon te snel wil, even in Mapsource een route uitzetten en dan over naar de SP3, maar ik lees dat je echt wel zorgvuldig een route moet uitzetten.
Als ik een weggetje aanklik dan laat MS de naam zien, dat is toch voldoende om op deze manier een route over diverse wegen uit te zetten??
Of moet je echt heel nauwkeurig de weg aanklikken ??

gr
Geert
Geert Huizing
 
Berichten: 36
Geregistreerd: 30 mei 2006 21:01

Berichtdoor elsinga » 1 jun 2006 09:35

Het beste is om na het grof maken van de route nog even ingezoomed de via punten te bekijken. Want 10m naast de weg is net niet handig. ;)
Supportvragen graag in het forum, niet per PM of e-mail!

Robert Elsinga =8- ) - (ex) GPS-V, Quest 1, Zumo 660, Montana 650t
(part-time Waypoint adviseur per 1 maart 2010)

Zie ook Youtube, Twitter, Facebook
Avatar gebruiker
elsinga
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 10102
Geregistreerd: 8 jun 2004 14:00
Woonplaats: N52 55.981 E5 51.058

Berichtdoor crmtd » 1 jun 2006 12:08

Geert Huizing schreef:Eelco,
Bedankt voor de tip.

Ik denk dat ik gewoon te snel wil, even in Mapsource een route uitzetten en dan over naar de SP3, maar ik lees dat je echt wel zorgvuldig een route moet uitzetten.
Als ik een weggetje aanklik dan laat MS de naam zien, dat is toch voldoende om op deze manier een route over diverse wegen uit te zetten??
Of moet je echt heel nauwkeurig de weg aanklikken ??

gr
Geert

Als je de routes maakt via de instructie op dit forum gaat het meestal wel goed.
Dus waypoint start en eind en een paar voor de stops bijvoorbeeld.
Als je de route dan met het "elastiekje" trekt waar je wil, worden de punten naar mijn idee direct goed (logisch) gezet.
Voor de zekerheid nog even op de waypoints inzoomen, want als hij op de andere weghelft staat kun je heen en weer geleid worden.
crmtd
 
Berichten: 196
Geregistreerd: 30 nov 2005 21:31
Woonplaats: Purmerend

Berichtdoor Geert Huizing » 1 jun 2006 14:48

Vraagje nog:

Hoe ver moet je dan inzoomen op je kaart ??

ik zie alleen dunne streepjes en dacht dat het op deze manier voldoende was, maar dat is kennelijk niet zo, nog veel te leren.

gr
Geert

beginnend SPIII gebruiker.
Geert Huizing
 
Berichten: 36
Geregistreerd: 30 mei 2006 21:01

Berichtdoor elsinga » 1 jun 2006 15:03

Tot een 50m is ver genoeg. ;)
Supportvragen graag in het forum, niet per PM of e-mail!

Robert Elsinga =8- ) - (ex) GPS-V, Quest 1, Zumo 660, Montana 650t
(part-time Waypoint adviseur per 1 maart 2010)

Zie ook Youtube, Twitter, Facebook
Avatar gebruiker
elsinga
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 10102
Geregistreerd: 8 jun 2004 14:00
Woonplaats: N52 55.981 E5 51.058

VorigeVolgende

Keer terug naar Garmin MapSource

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast