Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

To herbereken or not to herbereken?

De helpdesk is bedoeld voor ondersteuning bij het gebruik van je toestel.
In 'Algemeen' alleen vragen die in de onderwerpen hieronder geen plek vinden!

To herbereken or not to herbereken?

Berichtdoor CrisisWhatCrisis » 5 apr 2004 10:28

Vrienden en vriendinnen,

Ik lees wisselende adviezen hoe te handelen als je een routebestand binnenkrijgt. De een zegt herberekenen uitzetten voor je de route in je GPSR laadt, de andere zegt juist aanzetten, herberekenen in Mapsource en dan naar de GPSR opladen.

Ik zou het natuurlijk uitermate irritant vinden als een mooie rustieke rondrit ineens teruggebracht zou worden tot een rit over de snelweg omdat de GPSR de route even voor me "optimaliseert"... Maar als je herberekenen uitzet, en je raakt van de route af, wat dan? Hoe word ik dan weer terug naar de route geleid?

En het aantal in de route aangebrachte via-points, heeft dat ook te maken met de mate waarin een originele rondrit "rond" blijft als je ervan afgeraakt? Lijkt me logisch, maar inquiring minds would like to learn...

Ik heb duidelijk nog niet alle haken en ogen gevonden. Ik denk dat ik de enige niet ben die met deze vragen zit. Kan een van de deskundigen svp hier eens op een rij zetten hoe wat waar en waarom? :mrgreen:

Grtz --Pieter
NOOIT meer een product van Garmin. Arrogante prutsers.
Avatar gebruiker
CrisisWhatCrisis
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 364
Geregistreerd: 10 maart 2004 12:55
Woonplaats: Rotterdam

Berichtdoor Hans Vaessen » 5 apr 2004 10:50

Het is eigenlijk een kwestie van het doorzien van de logica in mapsource en in het toestel:

Het kan zijn dat een route is gemaakt in een andere versie van het kaartmateriaal. Als je zelf werkt met versie6 is dat zelfs vrij waarschijnlijk: de meeste routes op het net zijn nog in versie 5 gemaakt.

Als je een route gemaakt in een andere versie overzet kun je de melding krijgen 'route komt niet overeen met beschikbare detailkaarten'. Dat wil niet per se zeggen dat er ook echt verschillen op de kaart zijn; maar de route 'weet' in welke versie hij gemaakt werd en waarschuwt 'voor alle zekerheid'. Afhankelijk van de 'ernst' van de afwijking kan het dat zijn dat de route in het toestel wordt herbekerend, en dan heb je vrij weinig overzicht in wat de SP er mee doet. In het ergste geval krijg je het effect dat je omschrijft.

Daarom ook het advies om de route in mapsource te herberekenen: dat kun je eventuele veranderingen alsnog bijstellen. Een trucje is om de oorspronkelijke route (met copy/paste in het routepuntenscherm) te copieeren. Je hebt dan zowel de oorspronkelijke als de herberekende route in beeld en kunt eenvoudig aanpassen.
Een site als gpstracks biedt de routes veelal in combinatie met de track: ook dan kun je zorgen dat de herberekende route exact gelijk is aan de oorspronkelijke.

Tot slot over herberekenen in het toestel: als je onderweg afwijkt van de route gaat het toestel herberekenen om je terug te brengen naar de route. Bij eerdere versies van de firmware (SP-III: 2.4 en eerder) werd dan herberekend naar het eindpunt, en dat was erg vervelend. Om die reden werd herberekenen altijd uitgezet. Sinds 2.5 is dat niet meer nodig; maar kiezen velen ervoor om toch tijdens het rijden 'automatisch herberekenen' uit te zetten, om zo de oorspronkelijke route volledig intact te laten: je ziet op het scherm wel hoe terug te rijden naar de route.

Hans
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)


Keer terug naar Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast


cron