Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

wijze van berekenen snelste route met 330

Als de toepassing specifiek in de auto is en gebruiksgemak belangrijker is als allerlei extra opties.

wijze van berekenen snelste route met 330

Berichtdoor struner » 25 jan 2006 08:40

Gisteren moest ik van Houten naar Hoenderloo rijden.
Bij Lunetten week ik van de route af door de A12 op te gaan. De 330 wilde via de A28 en de A1 naar Hoenderloo (snelste route).

Op de A12 wilde de 330 mij zo snel mogelijk weer naar de oude route terug hebben. Toen ik die weg ook negeerde berekende hij weer een nieuwe route en nu langs de weg die ik in het hoofd had. Na de tweede keer negeren werd de reistijd plotseling 5 minuten korter.

Dit zelfde was me ook al een aantal keren eerder opgevallen.

De 330 is weliswaar razendsnel met het herberekenen van een route, maar volgens mij wordt dat deels veroorzaakt doordat hij niet een volledige herberekening uitvoert.

Zijn er meer gebruikers die deze ervaring hebben? En zijn er mogelijkheden om hier iets aan te doen?
GPS: ver dwalen zonder verdwalen
struner
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 49
Geregistreerd: 4 mei 2004 13:37
Woonplaats: Zuidhorn

Berichtdoor CARO » 25 jan 2006 12:05

Dat hardnekkig terugbrengen naar de oude route heb ik met de C320 ook vaak als zeer irritant ervaren. De enige werkelijke oplossing is volgens mij
uitschakelen even doorrijden en dan opnieuw de eindbestemming invoeren. Dan maakt het apparaat een volledig nieuwe route. Echt handig is dit natuurlijk niet vooral bij intensief verkeer. :evil:
Wie maar 'n èèn is en meer wil worden moet zien dat hij de nullen achter zich krijgt.
CARO
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 235
Geregistreerd: 23 feb 2005 10:10

Berichtdoor Moris » 25 jan 2006 12:43

CARO schreef:Dat hardnekkig terugbrengen naar de oude route heb ik met de C320 ook vaak als zeer irritant ervaren. De enige werkelijke oplossing is volgens mij
uitschakelen even doorrijden en dan opnieuw de eindbestemming invoeren. Dan maakt het apparaat een volledig nieuwe route. Echt handig is dit natuurlijk niet vooral bij intensief verkeer. :evil:


Waarom gebruik je niet de "detour" of een "via-punt" op je GPS :?:
Avatar gebruiker
Moris
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 132
Geregistreerd: 22 dec 2005 21:59

Berichtdoor janvrhk » 25 jan 2006 17:47

Moris schreef:
CARO schreef:Dat hardnekkig terugbrengen naar de oude route heb ik met de C320 ook vaak als zeer irritant ervaren. De enige werkelijke oplossing is volgens mij
uitschakelen even doorrijden en dan opnieuw de eindbestemming invoeren. Dan maakt het apparaat een volledig nieuwe route. Echt handig is dit natuurlijk niet vooral bij intensief verkeer. :evil:


Waarom gebruik je niet de "detour" of een "via-punt" op je GPS :?:


Vlak voor de afslag waar je van de route afrijd kan je toch ook "omrijden" kiezen in het hoofdmenu?
Dan krijg je volgens mij direkt een andere route, tenminste v.w.b het eerstvolgende stuk van de route.
@ Moris: Zit er ook een via-punt optie in de C330 dan en bedoel je met detour soms dit omrijden? Ik heb via-punt tot nu toe nog niet gevonden.
Greetz,

Jan
janvrhk
 
Berichten: 45
Geregistreerd: 10 okt 2005 21:22

Berichtdoor Moris » 25 jan 2006 20:06

janvrhk schreef:
Moris schreef:
CARO schreef:Dat hardnekkig terugbrengen naar de oude route heb ik met de C320 ook vaak als zeer irritant ervaren. De enige werkelijke oplossing is volgens mij
uitschakelen even doorrijden en dan opnieuw de eindbestemming invoeren. Dan maakt het apparaat een volledig nieuwe route. Echt handig is dit natuurlijk niet vooral bij intensief verkeer. :evil:


Waarom gebruik je niet de "detour" of een "via-punt" op je GPS :?:


Vlak voor de afslag waar je van de route afrijd kan je toch ook "omrijden" kiezen in het hoofdmenu?
Dan krijg je volgens mij direkt een andere route, tenminste v.w.b het eerstvolgende stuk van de route.
@ Moris: Zit er ook een via-punt optie in de C330 dan en bedoel je met detour soms dit omrijden? Ik heb via-punt tot nu toe nog niet gevonden.
Greetz,

Jan


- Detour staat inderdaad voor omrijden (vb een file of obstakel).
- Een viapunt staat voor een tussenstop of via rijden :D

Hoe rijd je nu via :?:

- Tijdens de active route ga je naar > MENU > WAARHEEN :?:
- Druk op ADRES > geef het adres of baannummer op >
- Dan druk je op > GA >
- Daarna vraagt men of je dit wil toevoegen als viapunt aan je huidige route :D
Avatar gebruiker
Moris
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 132
Geregistreerd: 22 dec 2005 21:59

Berichtdoor struner » 25 jan 2006 20:54

Ik ben blij met alle reacties. Het blijkt dus niet aan mij te liggen.
Jammer dat Garmin zelf niet de oplossing hiervoor heeft gevonden.

De mogelijkheid van omrijden lukt bij mij helaas niet. Mogelijk heb ik nog oude software.
GPS: ver dwalen zonder verdwalen
struner
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 49
Geregistreerd: 4 mei 2004 13:37
Woonplaats: Zuidhorn

Berichtdoor Hans Vaessen » 25 jan 2006 21:12

Wat er gebeurt is iets dat eigenlijk bij alle navigatiesystemen gebeurt, ook al zou dat qua processorsnelheid eigenlijk niet meer hoeven:

Zodra je afwijkt van de route zal het toestel niet herberekenen naar het eindpunt, maar herberekenen om je terug op de route te brengen. Dat is vaak een kortere afstand en levert dus een sneller resultaat.

En dat laatste kan weer van belang zijn in met name een stad, als alternatieven elkaar snel opvolgen.

Als je vervolgens driemaal achter elkaar de suggesties negeert, dan zal het toestel alsnog herberekenen naar het einddoel. En dat kan dan ineens een kortere route blijken te zijn.

Een voorbeeld: de ene snelweg buigt naar rechts, de andere naar links. je bestemming ligt ergens tussen die twee snelwegen in. Het is een beetje lood-om-oud-ijzer welke je kiest; je GPS stuurt je over de snelweg rechts. Maar omdat je weet dat ze daar aan de weg werken ga je links. De GPS zal je dan de eerste drie keer terug willen brengen naar die andere snelweg (neem afslag, neem afslag etc.).

Meestal werkt deze logica prima; je zult merken dat je het effect ervan vooral zult merken als je zelf bewust van de voorgestelde route afwijkt. De route op dat moment herberekenen lost het dan op.

Toch zit er ook nog wel een aanvullende intelligentie op; we hebben dat niet 'wetenschappelijk' onderzocht, maar toch: de Garmin zal, als je vlakbij de bestemming bent je niet meer terugbrengen naar de oude route. Met tomtom maakten we ooit mee dat een herberekening leidde tot een route van enkele tientallen kilometers, terwijl de bestemming op 5 kilmometer lag: hij wilde per se dat we de afslag namen die we gemist hadden.

Als het gebeurt: kwestie van danwel even negeren wat bep zegt en je eigen keuzes maken; danwel de route even herberekenen. Maar nogmaals: let er maar eens op; je merkt het vooral als je zelf bewust kiest voor afwijken.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24525
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor struner » 26 jan 2006 09:10

Nogmaals bedankt voor alle reacties.
Mogelijk komt Garmin nog een keertje met een knopje: "route geheel herberekenen" naast het knopje omrijden, dat echt bedoeld is om op de oorspronkelijke route terug te komen.

Wel ben ik heel nieuwsgierig geworden naar het "via-punt" dat Moris noemt. Werkt dat nu wel of niet op de 330?
GPS: ver dwalen zonder verdwalen
struner
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 49
Geregistreerd: 4 mei 2004 13:37
Woonplaats: Zuidhorn

Berichtdoor CARO » 26 jan 2006 12:13

Dat "via punt" van Moris is voor mij ook onbekend. En Hans inderdaad,vlak voor de eindbestemming geeft de Cxxx het op en brengt je daadwerkelijk via de korste route thuis. Maar is het echt zo dat, verder van huis, na driemaal negeren een geheel nieuwe route wordt berekend??
Want die omrijd-functie dat is niks. Daarvan zijn de problemen inmiddels wel bekend. :x
Wie maar 'n èèn is en meer wil worden moet zien dat hij de nullen achter zich krijgt.
CARO
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 235
Geregistreerd: 23 feb 2005 10:10

Berichtdoor Moris » 26 jan 2006 12:38

struner schreef:Nogmaals bedankt voor alle reacties.
Mogelijk komt Garmin nog een keertje met een knopje: "route geheel herberekenen" naast het knopje omrijden, dat echt bedoeld is om op de oorspronkelijke route terug te komen.

Wel ben ik heel nieuwsgierig geworden naar het "via-punt" dat Moris noemt. Werkt dat nu wel of niet op de 330?


Dit werkt perfect op de geleende Nüvi 300 :D

Ik ga er dan ook vanuit dat de C330 dezelfde software gebruikt als de Nüvi 300/350 :?:

Indien dit zo is moet je het onderstaande eens probreren.

Hoe rijd je nu via :?:

- Tijdens je active route ga je naar > MENU >WAARHEEN >ADRES > geef het adres of baannummer op >
- Daarna druk je op > GA >
- Daarna vraagt de GPS of je dit wil toevoegen als viapunt aan je huidige route :?:
- Hier kies je dan voor JA of NEEN
Avatar gebruiker
Moris
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 132
Geregistreerd: 22 dec 2005 21:59

Berichtdoor nicci » 26 jan 2006 20:39

Voor dat ik de Nuvi 350 kocht heb ik ook naar de C330 en C320 gekeken.
Wat mij toen opviel is dat de software van de C320 en C330 minder opties had dan de Nuviserie. Het via-punt, het satelietweergavescherm en de TMC voorbereiding zijn wel op de Nuvi aanwezig maar niet op de C320 en C330. Gek genoeg heeft de C310 en de C340 wel weer het via-punt. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat de C320 en C330 de eerste toestellen waren in de nieuwe serie. Vaak zie je dat latere modellen op details zijn aangepast. Ik weet niet of een en ander reeds door updates is rechtgezet.
De basis voor de nieuwe generatie toestellen van Garmin is inderdaad gelijk ( je ziet zelfs het bekende startscherm terugkomen bij de SP2720 enz, maar de software veschilt toch duidelijk in uitvoering.
Groetjes Nicci
Nuvi 350 ( RIP )
Nuvi 1490T
Nuvi 1240 (voor moeder de vrouw)
Avatar gebruiker
nicci
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 111
Geregistreerd: 6 sep 2005 01:34
Woonplaats: Bunde

Berichtdoor janvrhk » 26 jan 2006 21:20

Ik ga er dan ook vanuit dat de C330 dezelfde software gebruikt als de Nüvi 300/350 :?:

Indien dit zo is moet je het onderstaande eens probreren.

Hoe rijd je nu via :?:

- Tijdens je active route ga je naar > MENU >WAARHEEN >ADRES > geef het adres of baannummer op >
- Daarna druk je op > GA >
- Daarna vraagt de GPS of je dit wil toevoegen als viapunt aan je huidige route :?:
- Hier kies je dan voor JA of NEEN


Volgens mij werkt het bovenstaande niet op de C330, althans niet bij mij. Nadat je op "Ga" drukt wordt nieuwe route berekent en voorgaande bestemming gewist. Misschien doe ik iets nog niet goed dus ik blijf nog wel ff proberen.

Greetz,

Jan
janvrhk
 
Berichten: 45
Geregistreerd: 10 okt 2005 21:22

Berichtdoor Hans Vaessen » 26 jan 2006 21:31

Ik denk dat het klopt wat Nicci zegt, maar ik test niet alle modellen met alle opties bij elke nieuwe update. Wel is de kand groot dat het bij een toekomstige firmwareupdate toegevoegd zal worden. Althans: vanuit Garmin-logica logisch om in de hele 3xx dezelfde basis te hanteren...
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24525
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor janvrhk » 26 jan 2006 22:26

OK, bedankt voor de info, we wachten af.
Greetz,

Jan
janvrhk
 
Berichten: 45
Geregistreerd: 10 okt 2005 21:22


Keer terug naar Garmin Drive en Nuvi serie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast