Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

TomTom MyDrive

Wie kent TomTom niet?
De 300/500 en 700 voor de auto, de Rider voor de motor.

TomTom MyDrive

Berichtdoor zoeff50 » 3 jun 2016 11:58

Nieuw bericht dat ik niet in een passende forumcategorie kon plaatsen, daarom maar hier.
Las positieve recenties van TomTom MyDrive van MrGPS in ANWB Promotor; er is trouwens ook een korte intro video over MyDrive van MrGPS.
Simpel en gebruikersvriendelijk online programma, echter de opmerking dat BaseCamp een draak van een programma is gaat mij wel (veel) te ver.
Ik las dat je met MyDrive de route/ track ook als een gpx file op een SD kaartje kunt zetten, waarmee je met BaseCamp en de Zumo verder kunt.
Ik was al geregistreerd bij TomTom, en dus ook voor MyDrive) en kan prima werken met MyDrive. Echter ik begrijp niet op welke manier je een gpx file met MyDrive kunt maken. Ben trouwens (nog) niet in het bezit van een TT Rider 400/ 410.
Ik ben al vele jaren een tevreden gebruiker van Garmin apparaten en software, maar ik moet zeggen dat TT op een goede manier de achterstand op Garmin motornavigatie snel aan het inlopen is. Meerdere Garmin gebruikers in mijn omgeving denken erover om over te stappen op TT, omdat de TT apparaten en de software (veel) gebruikersvriendelijker zijn.

Kurviger.de is trouwens ook een hele fraaie (motor) routeplanner; lijkt veel op MyDrive; kan ook gpx files maken (en importeren).

Weet iemand hoe je een gpx file uit MyDrive kunt halen.
Gr, Fred
(Honda CRF1000LAD-Africa Twin, Zumo395, OnRoute Motorkaart, GPSmap76CSx, eTrex-H)
Avatar gebruiker
zoeff50
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 230
Geregistreerd: 28 jul 2008 08:27
Woonplaats: Assen

Re: TomTom MyDrive

Berichtdoor guzzi vero » 3 jun 2016 12:20

Voor zover ik weet moet je een TT gekoppeld hebben met MyDrive om dat te kunnen. Geen idee of het mogelijk is ergens een virtuele TT te creëren?
Heeft leuke features zoals je zelf al schrijft. 3 stadia van kronkelwegen bv.
Ik gebruik het vaak om een track op te loaden en te kijken of er wegenwerken zijn op men te rijden route zodat ik die in laatste instantie nog kan aanpassen.
BMW R1200RT en nog wat andere meuk - Zumo 590 - SP2820
Avatar gebruiker
guzzi vero
 
Berichten: 1181
Geregistreerd: 27 sep 2006 23:38
Woonplaats: Oostduinkerke

Re: TomTom MyDrive

Berichtdoor Hervelt » 3 jun 2016 20:06

zoeff50 schreef:Las positieve recenties van TomTom MyDrive van MrGPS in ANWB Promotor; er is trouwens ook een korte intro video over MyDrive van MrGPS.

Ik las dat je met MyDrive de route/ track ook als een gpx file op een SD kaartje kunt zetten, waarmee je met BaseCamp en de Zumo verder kunt.
Ik was al geregistreerd bij TomTom, en dus ook voor MyDrive) en kan prima werken met MyDrive. Echter ik begrijp niet op welke manier je een gpx file met MyDrive kunt maken.
Meerdere Garmin gebruikers in mijn omgeving denken erover om over te stappen op TT, omdat de TT apparaten en de software (veel) gebruikersvriendelijker zijn.

Weet iemand hoe je een gpx file uit MyDrive kunt halen.

Tja, Garmin rijders die willen overstappen naar TT. Het gras is altijd groener bij de buren he.
Andersom lees je het zelfs ook, alhoewel wel in mindere mate.
Voor die mensen die problemen blijven houden aan hun Garmin te wennen en te doorgronden kan de Rider 400/410 inderdaad een uitkomst zijn. Maar weet wel dat zoals de stand nu is, je niet moet verwachten dat je een voorbereide of gedownloade route 1 op 1 kunt narijden zoals je met een Garmin wel kunt.
De Rider gaat toch wel creatiever en eigenzinniger met routes om. Ook bij de Rider is het noodzakelijk dat je je routes goed controleert, routepunten goed op de weg plaatst voordat je hem in de Rider laadt. Anders zal je route gegarandeerd anders zijn dan je in gedachten had.
De Rider heeft wel een mooie "spannende route" functie, vooral bedoeld om snel op je toestel zelf een mooie route te genereren (ook al kan je die ook in MyDrive of MyRouteApp voorbereiden, maar dan is het beter een uitgebreidere route met meer routepunten van te maken zodat die "spannende route" enigszins intact blijft bij herberekenen)
Herberekenen kun je niet uitzetten op de Rider en zodra je 1 afslag mist gaat hij rekenen, wil hij je soms tot den treure terugsturen naar je route (ook bij een omleiding) en kan hij de spannende route flink overhoop gooien.
Het heeft zeker een mooie toekomst maar het is gewoon nog niet goed uitontwikkeld door TT. Beschouw het maar als wat irritante kinderziektes. TT komt wel regelmatig met Firmware updates maar er zitten nog steeds een aantal hinderlijke problemen in, zoals o.a. met de Bluetooth connectie met je headset die problemen geeft indien een navigatie instructie samenvalt met de Bluetooth tethering data transport naar de nav (of zoiets).
Edit: va 9-6-2016 is er een FW update 16.201 met wat ik hier zal lees, een sterke verbetering bij het afrijden van GPX routes/tracks. Je wordt maar even teruggestuurd als je zelf de route verlaat en daarna past de Rider zich aan aan de nieuwe situatie.

Verder heeft de Rider een capacitief scherm, is slecht te bedienen met handschoenen aan, en op dikke andschoenen reageert hij helemaal niet. Ook zijn de menu en route opties zo klein weergegeven op je scherm dat met handschoenen aan bediening haast niet mogelijk, helemaal al niet rijdende. Dit alles in tegenstelling tot Garmin die uitstekend met handschoenen aan, al rijdende, nog te bedienen zijn.

Rider 400/410 of Zumo ?
Ikzelf heb een TT Rider 400 en een Zumo 660.
De Zumo gebruik ik om op pc met BaseCamp voorbereide routes voor te rijden. Dat zal voorlopig wel zo blijven.
De 400 is makkelijker als je alleen of met een paar man op pad wil. Je kan snel een spannende route op het toestel maken maar je kunt ook routes importeren. Echter vergen geïmporteerde routes net zo goed controle/voorbereiding en wil in de praktijk de Rider nogal eens een andere weg of zijweggetje kiezen, vooral als routepunten niet goed op de weg geplaatst zijn.
Bij wat wijzigen of zoeken in je route zal je eerder moeten stoppen langs de weg, maar dat zal geen probleem zijn als je geen groep achter je aan hebt rijden.
Ook geeft de Rider standaard rustplaatsen, tankstations, wegafsluitingen en flitsers weer in een "routebalk" aan de zijkant van je scherm met de afstanden erbij. Wegafsluitingen e.d. alleen indien je Bluetooth tethering aan hebt staan voor een internet verbinding via je smartphone.

In zijn algemeenheid is de 400/410 wel makkelijker/gebruiksvriendelijker dan Garmin (zeker met de nieuwere Garmin 39x en 59x wordt niet iedereen vrienden mee). Voor iemand die geen al te hoge eisen stelt aan de reproduceerbaarheid van een exact route verloop, of anderszins perfectionistisch aangelegd is, is de Rider een heel mooi alternatief voor de Zumo.
Voor mij zijn het echter twee toestellen die ik naast elkaar gebruik, niet als vervanger van, omdat ze beiden hun sterke kanten hebben.
Qua prijs is de 400/410 een interessant apparaat (let op; beslis vooraf of je een autohouder wilt. Achteraf aanschaffen is nogal kostbaar. Ook het anti-diefstal RAM slot is duur bij losse aanschaf)

Wat betreft MyDrive:
Nog even gekeken want gebruik het zelf nog niet. Het is pas recentelijk in functionaliteit uitgebreid en is nog in ontwikkeling.
Ik zie geen mogelijkheid om routes op te slaan naar je SD kaart. Wel naar de "mijn routes" locatie op je Rider, maar dat is in het interne geheugen. Vanuit het mijn routes menu op de 400 is het mogelijk die route dan te exporteren als GPX naar je SD.

Mydrive is wel handig om je routes te controleren op eventuele wegafsluitingen. Maar verder is het bijv makkelijker en veel uitgebreider mogelijk om routes te maken met MyRouteApp, waarbij je nu ook automatisch routes kunt vergelijken op zowel Google Maps, Here als TomTom kaarten (kan alleen met de betaalde Gold versie); zodat je zeker weet dat de route in zowel de oude Rider, Garmin als nieuwe Rider hetzelfde is.
Laatst bijgewerkt door Hervelt op 11 jun 2016 07:21, in totaal 2 keer bewerkt.
Hervelt
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 479
Geregistreerd: 22 mei 2015 17:30
Woonplaats: Breda

Re: TomTom MyDrive

Berichtdoor Hans Vaessen » 7 jun 2016 14:47

zoeff50 schreef:Weet iemand hoe je een gpx file uit MyDrive kunt halen.


Ik had daar in de video op http://www.mrgps.nl/nieuw-spannende-rou ... n-mydrive/ inderdaad misschien duidelijker over moeten zijn (heb het nu toegevoegd bij de 'nabranders'):

Wat ik heb bedoeld bij exporteren via SD is dat je EERST de route naar de Rider overzet, en vervolgens in de Rider zelf exporteert naar SD.

Wat betreft de opmerkingen van Hervelt:
Ik heb zelf zo'n 13 jaar ervaringen met zo'n beetje alle toestellen van Garmin. In de loop der tijd TomTom wel gevolgd, maar altijd rudimentair gevonden. De Rider 400 heeft mijn beeld van TomTom echter rigoureus omgegooid. Het is beslist een relevant alternatief voor de Garmin; sterker: ik heb de afgelopen maanden tientallen mensen zien switchen van Garmin naar TomTom en krijg vrijwel louter positieve feedback daarop.

Zeker, ook bij de Rider zijn nog we wat zaken te wensen over. En inderdaad komt het nu en dan voor dat hij bij het rijden van een track je halsstarrig terugstuurt naar een bepaald punt. Op dat moment is het een kwestie van even de route opnieuw activeren. TT werkt aan een oplossing (er is net gisteren nieuwe firmware maar ik heb nog niet kunnen testen of het daarmee opgelost is - ga ik misschien zo meteen nog even doen..).
Maar omgekeerd: ook de Zumo kent z'n ernstige nukken, en vooral de omgang met harde en softe via's is voor veel mensen echt een crime. Als je eenmaal weet hoe je het beste kunt werken gaat het allemaal wel goed, maar dat geldt ook voor bovenstaande.

Ander praktisch ding is dat de meestvoorkomende oorzaak van problemen bij de garmin zit in viapunten naast de weg. De grap is: als je met mydrive of murouteapp gold werkt kàn dat helemaal niet, en komen de punten automatisch op de weg. Voorkomt een heeele hoop ellende.
Dat, in combinatie met vernieuwing zoals routes laden via de cloud (wat echt geweldig goed werkt) levert dat TomTom echt flink naar voren schuift. En dan heb ik het nog niet eens over de 'kronkelwegen'. Zeker: de 'spannende route' is in de Rider soms even iets té spannend (bijv 'anlieger frei wegen in Duitsland - iets waar ook de OnRoute motorkaart last van heeft). Het zijn echter tenminste echt wel verrassende routes; waar de Garmin in de praktijk niet onder het niveau van de N-weg komt. Enfin: dat effect kun je, ook zonder TT, bekijken in Mydrive. Als gezegd: helaas echter niet op te sllaan als gpx (in myrouteapp gold kan dat overigens wèl).

Wil je ook offroad rijden of een mp3 speler aan boord hebben dan is de keuze duidelijk voor garmin. in alle andere gevallen staan ze héél dicht bij elkaar en zie ik momenteel een opvallend ruime meerderheid kiezen voor de Rider..
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: TomTom MyDrive

Berichtdoor guzzi vero » 7 jun 2016 15:03

Stel TT rider 400. Route van track gemaakt in TT. Ik wijk af van de route en TT gaat herberekenen want dat kan je vooralsnog niet uitzetten. Er schiet denk ik niks meer over van je route. En dan?

Ga eens proberen met heel het intern geheugen van een TT op een maagdelijke USB stick te zetten en kijken of MyDrive deze dan als een TT aanziet?
BMW R1200RT en nog wat andere meuk - Zumo 590 - SP2820
Avatar gebruiker
guzzi vero
 
Berichten: 1181
Geregistreerd: 27 sep 2006 23:38
Woonplaats: Oostduinkerke

Re: TomTom MyDrive

Berichtdoor Hans Vaessen » 7 jun 2016 15:16

guzzi vero schreef:Er schiet denk ik niks meer over van je route. En dan?


De crux zit 'm in de 'denk ik'. Die is gebaseerd op wat de Zumo doet (herberekenen naar het eindpunt) maar de rider doet dat niet; de route blijft intact en hij brengt je er terug naar toe.

guzzi vero schreef:Ga eens proberen met heel het intern geheugen van een TT op een maagdelijke USB stick te zetten en kijken of MyDrive deze dan als een TT aanziet?


Dat zal lastig worden want, anders dan de voorgangers, kun je niet meer zomaar bij de inhoud van het toestel komen. En ook al zou het wel kunnen, dan is het een beetje vergezocht en ligt het meer voor de hand dan maar met myrouteapp te werken.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: TomTom MyDrive

Berichtdoor Hervelt » 11 jun 2016 07:36

Hans Vaessen schreef:
zoeff50 schreef:Wat betreft de opmerkingen van Hervelt:
Ik heb zelf zo'n 13 jaar ervaringen met zo'n beetje alle toestellen van Garmin. In de loop der tijd TomTom wel gevolgd, maar altijd rudimentair gevonden. De Rider 400 heeft mijn beeld van TomTom echter rigoureus omgegooid. Het is beslist een relevant alternatief voor de Garmin; sterker: ik heb de afgelopen maanden tientallen mensen zien switchen van Garmin naar TomTom en krijg vrijwel louter positieve feedback daarop.

Zeker, ook bij de Rider zijn nog we wat zaken te wensen over. En inderdaad komt het nu en dan voor dat hij bij het rijden van een track je halsstarrig terugstuurt naar een bepaald punt. Op dat moment is het een kwestie van even de route opnieuw activeren. TT werkt aan een oplossing (er is net gisteren nieuwe firmware maar ik heb nog niet kunnen testen of het daarmee opgelost is - ga ik misschien zo meteen nog even doen..).
Maar omgekeerd: ook de Zumo kent z'n ernstige nukken, en vooral de omgang met harde en softe via's is voor veel mensen echt een crime. Als je eenmaal weet hoe je het beste kunt werken gaat het allemaal wel goed, maar dat geldt ook voor bovenstaande.

Ander praktisch ding is dat de meestvoorkomende oorzaak van problemen bij de garmin zit in viapunten naast de weg. De grap is: als je met mydrive of murouteapp gold werkt kàn dat helemaal niet, en komen de punten automatisch op de weg. Voorkomt een heeele hoop ellende.

Hans, in de praktijk kun je wel degelijk problemen ondervinden als de routepunten op de verkeerde weghelft belanden of in een (doodlopend) zijweggetje. Ze worden in ieder geval niet altijd geplaatst waar ze zouden meten staan.
Ik heb het dan wel over als je routes omzet van de ene kaart naar de andere kaart, en je daarvoor automatisch routepunten hebt laten aanvullen bij het omzetten van een track naar een route.
Ik zie ook veel bij een gelogde track dat de lijn nogal eens naast de weg ligt.

Blijkbaar geeft de 16.201 FW een sterke verbetering bij het afrijden van een GPX route/track. Dat je nog maar enkele keren terug gestuurd wordt en de Rider zich daarna aanpast aan de nieuwe situatie, en ook de route weer direct oppakt als je er weer terug op komt. Heb zelf nog niet getest.
Hervelt
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 479
Geregistreerd: 22 mei 2015 17:30
Woonplaats: Breda

Re: TomTom MyDrive

Berichtdoor Hans Vaessen » 16 jun 2016 12:00

Hervelt schreef:
Hans, in de praktijk kun je wel degelijk problemen ondervinden als de routepunten op de verkeerde weghelft belanden of in een (doodlopend) zijweggetje.


Laat ik corrigeren/toevoegen:

Je moet de route als track exporteren. Bij Mydrive kan dat niet eens anders; bij myrouteapp moet je in de gaten hebben dat je de 't-versie' gebruikt. In die track wordt de route namelijk automatisch op de weg geplaatst en heb je dus niet, zoals bij Garmin, alsmaar de uitnodiging een weiland in te duiken.

Tuurlijk: als je viapunten OP de weg zet, maar verkeerd, dan kan het ook bij de Rider misgaan. Kwestie van zorgvuldig werken. Maar de kans dat het mis gaat is niet zo heel erg groot. Probeer het maar eens uit met zo'n puntje net in een zijweg:

- bij mydrive zie je dat meteen. Mydrive wil je namelijk geen u-bocht laten maken: je zie duidelijk een lus in de route.
- mij myrouteapp kun je wèl een 'glitch' krijgen. Bij de interpretatie van de track in het toestel zal, zowel bij de TT als Garmin, die 'glitch' echter automatisch gladgestreken worden. Dat staat dus los van TT of Garmin maar heeft te maken met het feit dat een route anders geïnterpreteerd wordt dan een track.
- zelfde geldt voor bijvoorbeeld een viapunt aan de verkeerde kant van de rotonde: een route zal je een extra rondje laten maken, een track niet.

Via's naast de weg staan echter het gros van de tijd naast de weg, zonder dat daar een zijweg ligt..
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: TomTom MyDrive

Berichtdoor anne1985 » 5 aug 2016 16:03

Ik weet niet of mijn "probleem" hier ook thuis hoort... maar ik ga het proberen uit te leggen :)

Sinds kort trotse eigenaresse van een motor en daarna ook van de TomTom Rider410.

Ik heb nu een mooie route gevonden via routeyou.com en opgeslagen als GPX bestand.
Ik importeer hem nu naar "My routes" via mydrive.tomtom.com (ingelogd etc ben ik).

Ik wil nu echter de route iets aanpassen, maar ik weet niet OF dat kan en HOE dan?
Ik kan nergens punten toevoegen, als ik ergens op dubbelklik dan wil hij een nieuwe route starten.

Kortom: kun je een bestande GPX route aanpassen via TomTom MyDrive?
En zo ja: Hoe?
anne1985
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 5 aug 2016 15:59

Re: TomTom MyDrive

Berichtdoor RonalT » 17 aug 2016 17:49

Hans Vaessen schreef:....dan heb ik het nog niet eens over de 'kronkelwegen'. Zeker: de 'spannende route' is in de Rider soms even iets té spannend (bijv 'anlieger frei wegen in Duitsland). Het zijn echter tenminste echt wel verrassende routes; waar de Garmin in de praktijk niet onder het niveau van de N-weg komt. Enfin: dat effect kun je, ook zonder TT, bekijken in Mydrive....


Wat ook een spannende route oplevert via mydrive, jaja ik heb dat dus ook al geprobeerd, is een route van Dinteloord naar Rucphen. Deze loopt dan door Oudenbosch en Bosschenhoofd via de Vaartweg. Maar volgens mydrive is die weg afgesloten voor alle verkeer wegens de aanleg van een rondweg die daar kruist. Dat wordt dus met de GoldWing door bergen zand cruisen of door grote kuilen rijden. :roll:

Vorige week gingen we naar Dwingeloo en we logeerde aan de Heuvelweg. Even gekeken,niets aan de hand volgens mydrive, maar bijna op de bestemming, bleek de laatste 300 meter afgesloten, ook Karin wilde met haar Suzuki Burgman 650 exec niet over een berg zand.

Het tweede punt is niet zo raar, maar als er duidelijk wordt aangegeven dat een weg in twee richtingen is afgesloten en er wordt vrolijk een route over geprojecteerd vind ik hinderlijk.
Groeten, RonalT

Mijn epitaaf wordt volgens mijn vrouw: zo en nu is iedereen de weg kwijt!

SP2610, Z340, Z550, Z590, CityNavigator, OpenStreetMap, OnRoute Motorkaart Midden-Europa
En een VivoFit HR / Vivoactive 3 om te koppelen met een EDGE 25
Avatar gebruiker
RonalT
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 3199
Geregistreerd: 20 sep 2006 18:14
Woonplaats: Dinteloord

Re: TomTom MyDrive

Berichtdoor Hans Vaessen » 5 sep 2016 15:38

anne1985 schreef:
Ik wil nu echter de route iets aanpassen, maar ik weet niet OF dat kan en HOE dan?
Ik kan nergens punten toevoegen, als ik ergens op dubbelklik dan wil hij een nieuwe route starten.


Een geïmporteerde track kun je in Mydrive NIET aanpassen; dat zou je dan tevoren in routeyou moeten doen.

Je zou ook kunnen werken met myrouteapp; dan wordt de track weer omgezet naar een route met viapunten (en kun je dus wel aanpassen - maar kunnen er ook kleine afwijkingen ontstaan) om vervolgens weer als track te exxporteren.


RonalT schreef:
Het tweede punt is niet zo raar, maar als er duidelijk wordt aangegeven dat een weg in twee richtingen is afgesloten en er wordt vrolijk een route over geprojecteerd vind ik hinderlijk.


Dat is niet mijn ervaring; heb het net ook nog even getest: een afgesloten weg werd in Mydrive keurig vermeden, ook bij de spannende route. Althans: bij het ontwerpen van die route.

Als je eerst een gps hebt gemaakt en zet die in het toestel, waarbij, inmiddels, die weg afgesloten s dan zal de rider daar bij de import van die gpx géén rekening mee houden. Wel zie je het, meen ik, in de rechterbalk in beeld.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)


Keer terug naar TomTom Rider en autonavigatie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast