Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

TomTom reisplanner waypoints en routering.

Wie kent TomTom niet?
De 300/500 en 700 voor de auto, de Rider voor de motor.

TomTom reisplanner waypoints en routering.

Berichtdoor DaBit » 12 jun 2006 15:28

Ik ben nieuw hier op het forum, dus ik heb geen idee of dit al een keer langsgekomen is. Met de zoekfunctie heb ik niets kunnen vinden.

Ik gebruik een PDA met TomTom 5 op de motor voor het rijden van asfalt-rondjes (zie hier voor wat meer informatie). Voor offroad-rondjes gebruik ik liever OziExplorerCE.

Het rijden van rondjes doe je met de reisplanner van TomTom. Waypoints haal ik uit Google Earth, MS autoroute of OziExplorer. Het aanmaken van de .itn kan met GETT (Google Earth - TomTom), of gewoon met het handje.

Als je 'denkt zoals het ding denkt' en de waypoints met zorg plaatst, dan gaat dit redelijk goed. Toch ben ik soms nog een keer een straatje ingestuurd om na 50 meter weer om te mogen draaien. Dit kwam voornamelijk voor met routes van GPSTracks.nl

Nu ben ik bezig met het voorbereiden van de vakantieroutes, en om het wat beter te doen wil ik wat meer informatie over hoe TomTom nu eigenlijk omgaat met zijn waypoints.

Vragen:
- Wanneer vind TomTom dat je een 'via-punt' bezocht hebt? Binnen hoeveel meter moet je er langsrijden?

- Als je een punt overslaat en verder rijd, dan pakt-ie op een gegeven moment de draad wel weer op, maar voordat-ie dat doet moet je wel telkens omkeren, linksaf een weiland in, en meer van dat soort grappen. Welke gedachtengang hanteert het apparaat daar nu precies voor? Wanneer vind-ie dat je wat gemist hebt, en besluit hij om de volgende maar te nemen?

- Werkt de reisplanner ook goed bij andere instellingen dan 'kortste route'? Bijvoorbeeld 'beperkte snelheid'?
Ik heb het geprobeerd, en het lijkt erop dat het gewoon werkt. Maar er moet een reden zijn dat je dat moet gebruiken. Ik zou het willen gebruiken om de waypoints wat verder uit elkaar te kunnen plaatsen zonder dat ik constant door de bebouwde kom gestuurd word als er ook een mooie N-weg langs ligt.

Kortom, het is me niet precies duidelijk hoe die reisplanner nu exact werkt.
Wie weet raad?
DaBit
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 12 jun 2006 13:31
Woonplaats: Oss

Berichtdoor christc » 12 jun 2006 22:23

DaBit,

Hoever je een geplaatst vlaggetje (Waypoint) precies moet naderen zodat het Waypoint als bezocht beschouwd wordt weet ik niet; redelijk dichtbij in ieder geval. Als een Waypoint bezocht is, verkleurt het geplaatste vlaggetje van geel naar wit.
Het is verstandig als je een route hebt uitgezet de vlaggetjes even op juiste plaatsing te controleren; dit kan eenvoudig en snel door ze één voor één even op te roepen. (Denk ook aan juiste weghelft als je er een op een snelweg geplaatst hebt!).

De TomTom eist dat je alle Waypoints bezoekt. Ligt er een in b.v. een wegomleiding dan kun je de Waypoint gewoon even als bezocht aanvinken in je reisschema. Werkt heel simpel. Je wordt dan naar het volgende Waypoint gestuurd.

Je kunt behalve de kortste route ook de snelste route aanhouden; zou je door een grotere plaats moeten dan heb je niet het geklier dat je kris-kras door allerlei straatjes gevoerd wordt. Grotere plaatsen vermijden kan altijd door het kiezen van de juiste Waypoints.
Probeer in eerste instantie zo weinig mogelijk Waypoints te plaatsen. Merk je dat een route die je wilt rijden niet wordt opgenomen in je reisplan, dan kun je achteraf eenvoudig één of meerdere extra Waypoints invoeren.

groet,
Christ
christc
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 990
Geregistreerd: 4 maart 2006 13:18

Berichtdoor Pernette » 25 maart 2007 23:28

Ik gebruik ook een pda met tomtom5 erop. Vandaag had ik een route erin gezet, maar als je tussendoor de pda uitzet, en daarna opstart en de route opnieuw laadt, wil tomtom helemaal terug naar het begin om de route helemaal opnieuw te gaan rijden. Er is vast iets wat ik heb gemist in het programma. Een functie zoals "route oppakken vanaf waar je nu bent" o.i.d. Maar waar zit dat? Weet iemand dat?
Pernette
 
Berichten: 18
Geregistreerd: 27 feb 2007 09:18

Berichtdoor christc » 26 maart 2007 16:00

Pernette schreef:Ik gebruik ook een pda met tomtom5 erop. Vandaag had ik een route erin gezet, maar als je tussendoor de pda uitzet, en daarna opstart en de route opnieuw laadt, wil tomtom helemaal terug naar het begin om de route helemaal opnieuw te gaan rijden. Er is vast iets wat ik heb gemist in het programma. Een functie zoals "route oppakken vanaf waar je nu bent" o.i.d. Maar waar zit dat? Weet iemand dat?


Pernette,

Als je de pda uitzet kun je de route die je aan het rijden bent gewoon actief laten; dus de route niet verwijderen uit het geheugen.
Ik denk dat je dat gedaan hebt.

Als je de route actief laat, blijven de bezochte waypoints ook gekenmerkt als bezocht (van geel naar wit verkleurd) en pik je de route gewoon op waar je gebleven bent.

Indien niet duidelijk, meld je dan maar weer :wink:

groet,
Christ
Laatst bijgewerkt door christc op 27 maart 2007 20:43, in totaal 1 keer bewerkt.
christc
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 990
Geregistreerd: 4 maart 2006 13:18

Berichtdoor Pernette » 27 maart 2007 08:26

Hoi christ,

Bedankt voor je antwoord. Het ging inderdaad om het uitzetten van Tomtom zelf op de pda. Die pda is eigenlijk een mda waar je ook mee kunt bellen en internetten, enz en één van de snelkeuze knopjes aan de zijkant van het ding is voor Opera. Op één of andere manier gaan Opera en tomtom niet lekker samen, waardoor de mda crasht. Dan sluit tomtom dus af en krijg je het route-probleem waar ik het over had. Maar ik heb inmiddels ook al gevonden waar je kunt zeggen "tot hier heb ik alle punten al bezocht". 't Is dan alleen even kijken op de kaart tot welk punt-nummer je bent gekomen en in de lijst de punten tellen (want er staan daar geen nummers bij) tot waar je geweest bent... Beetje omslachtig wel...

Doet bijvoorbeeld een Zumo dat ook als je 'm uit en weer aanzet? Dat je dan moet aangeven tot waar je de route al gereden hebt en dat je niet helemaal opnieuw wilt beginnen?

Groetjes,
Pernette
Pernette
 
Berichten: 18
Geregistreerd: 27 feb 2007 09:18

Berichtdoor christc » 27 maart 2007 16:01

Pernette schreef:Doet bijvoorbeeld een Zumo dat ook als je 'm uit en weer aanzet? Dat je dan moet aangeven tot waar je de route al gereden hebt en dat je niet helemaal opnieuw wilt beginnen?


Pernette,

Hoe een Zumo werkt weet ik niet.
Zelf gebruik ik in de auto een PDA met TomTom Navigator 5 en op de motor een Rider.
In beide gevallen is het kinderlijk eenvoudig om een deels gereden route weer op te pakken en te vervolgen. (zonder lastige trucjes dus).

groet,
Christ
christc
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 990
Geregistreerd: 4 maart 2006 13:18

Berichtdoor ++ Lex ++ » 27 maart 2007 16:32

christc schreef:In beide gevallen is het kinderlijk eenvoudig om een deels gereden route weer op te pakken en te vervolgen. (zonder lastige trucjes dus).
De vraag was niet of het eenvoudig was, maar of je iets moet doen behalve het aanzetten.

Bij de Garmins (en dus ook de Zumo) hoef je helemaal niets te doen, je wordt gewoon naar het vervolg gestuurd.
Bij TT weet ik het niet.
GPS 45, GPS III, GPS V, SP 2610, 60CSx, Nüvi 765, 62st
Avatar gebruiker
++ Lex ++
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 16620
Geregistreerd: 2 mei 2004 10:56
Woonplaats: Mellieha, Malta

Berichtdoor christc » 27 maart 2007 20:39

[/quote]De vraag was niet of het eenvoudig was, maar of je iets moet doen behalve het aanzetten.

Bij de Garmins (en dus ook de Zumo) hoef je helemaal niets te doen, je wordt gewoon naar het vervolg gestuurd.
Bij TT weet ik het niet.[/quote]

OK, wat vollediger dan:
1. TomTom aanzetten.
2. Reisplanner
3. OK

Rit wordt vervolgens afgewerkt vanaf punt waar je gebleven was; zonder verdere trucjes dus zoals tellen waar je gebleven was enz.

groet,
Christ
christc
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 990
Geregistreerd: 4 maart 2006 13:18

Berichtdoor ++ Lex ++ » 28 maart 2007 00:29

Ok, het verschil lijkt dus te zijn:
De Garmin gaat verder vanaf de lokatie waar je het toestel weer aanzet.
De TT gaat verder vanaf het punt waar je het toestel hebt uitgezet.
GPS 45, GPS III, GPS V, SP 2610, 60CSx, Nüvi 765, 62st
Avatar gebruiker
++ Lex ++
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 16620
Geregistreerd: 2 mei 2004 10:56
Woonplaats: Mellieha, Malta

Berichtdoor Pernette » 28 maart 2007 09:05

Maar dat is dus het gekke, zo werkte het bij mij niet.

Als ik halverwege de route tomtom uitzet en weer aanzet en de route opstart, wil tomtom weer helemaal vanaf het begin beginnen ipv verdergaan bij het laatste punt waar ik gebleven was...

Maar bij Christ is dat dus niet zo. Is het een instelling die ik mis in tomtom?
Pernette
 
Berichten: 18
Geregistreerd: 27 feb 2007 09:18

Berichtdoor christc » 28 maart 2007 17:05

Pernette,

Je moet de route niet wissen; hij blijft dan actief.

Als je hem wel wist kun je de route wel oproepen als je die eerder opgeslagen hebt, maar dan heb je een maagdelijke nog niet gereden route en in dat geval wil hij je uiteraard wel vooraan laten beginnen.

groet,
Christ
christc
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 990
Geregistreerd: 4 maart 2006 13:18

Berichtdoor christc » 28 maart 2007 17:08

++ Lex ++ schreef:Ok, het verschil lijkt dus te zijn:
De Garmin gaat verder vanaf de lokatie waar je het toestel weer aanzet.
De TT gaat verder vanaf het punt waar je het toestel hebt uitgezet.


Lex,

Als je het toestel uitzet en je rijdt dan vervolgens naar b.v. Lutjebroek, dan gaat uiteraard de TomTom na aanzetten ook verder vanuit Lutjebroek.
Hij leidt je dan dus vanaf Lutjebroek naar het eerstvolgende routepunt wat nog niet door het toestel was afgevinkt en maakt vervolgens de route af.

groet,
Christ
christc
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 990
Geregistreerd: 4 maart 2006 13:18

Berichtdoor ++ Lex ++ » 28 maart 2007 20:38

Ja, dat begreep ik ook.

Maar er is toch een verschil.

Maak een route Den Haag, Gouda, Utrecht, Ede, Arnhem, Zevenaar.
Je rijdt tot even voorbij Gouda, en zet hem dan uit.
Tussen Ede en Arnhem zet je hem weer aan.
Ik begrijp dat de TT je nu eerst naar Utrecht stuurt.
De Garmin zal je meteen naar Arnhem sturen.
GPS 45, GPS III, GPS V, SP 2610, 60CSx, Nüvi 765, 62st
Avatar gebruiker
++ Lex ++
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 16620
Geregistreerd: 2 mei 2004 10:56
Woonplaats: Mellieha, Malta

Berichtdoor christc » 28 maart 2007 21:37

++ Lex ++ schreef:Ja, dat begreep ik ook.

Maar er is toch een verschil.

Maak een route Den Haag, Gouda, Utrecht, Ede, Arnhem, Zevenaar.
Je rijdt tot even voorbij Gouda, en zet hem dan uit.
Tussen Ede en Arnhem zet je hem weer aan.
Ik begrijp dat de TT je nu eerst naar Utrecht stuurt.
De Garmin zal je meteen naar Arnhem sturen.


Klopt Lex voor wat de TT betreft.
Als je dat niet wilt dan even Utrecht en Ede afvinken; vervolgens ga je dan via Arnhem naar Zevenaar. Tis maar een weet :wink:

groet,
Christ

PS: Simpeler nog; Ede afvinken is al voldoende (Utrecht wordt dan automatisch mee afgevinkt)
christc
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 990
Geregistreerd: 4 maart 2006 13:18

Berichtdoor ++ Lex ++ » 28 maart 2007 22:36

Ik zei ook niet dat het moeilijk was, alleen dat er toch een verschil is. :wink:

Toch nog een vraagje: kan dat afvinken gewoon op het voorstaande scherm, of moet je bij het vinkje komen via extra handelingen?
GPS 45, GPS III, GPS V, SP 2610, 60CSx, Nüvi 765, 62st
Avatar gebruiker
++ Lex ++
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 16620
Geregistreerd: 2 mei 2004 10:56
Woonplaats: Mellieha, Malta

Volgende

Keer terug naar TomTom Rider en autonavigatie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast