Routes met meerdere adressen testen

Er zijn, vooral voor de Garmin's op internet kaarten, Waypoints en Points of Interest te vinden van allerlei landen en zaken over de hele wereld. Dit thema is bedoeld om tips daarover uit te wisselen.
Gebruikersavatar
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 4931
Lid geworden op: 18 nov 2004 21:03
Locatie: N 51°48' E 5°14'

Re: Routes met meerdere adressen testen

Bericht door keesm »

Op voorhand: ik ben geen programmeur of zoiets, dus hoe alles te regelen via programma's of internetapplicaties moet je mij niet vragen.
Op jouw/jullie site staat: "RouteXL is een routeplanner voor meerdere adressen. Je vindt hier eenvoudig de snelste route langs verschillende bestemmingen. RouteXL zet locaties in de ideale volgorde." En dat triggerde mij.

Ik gebruik je site, kies een paar bestemmingen in de volgorde dat ik ze wil bezoeken, de kaart (Googlemaps) geeft een route, volgens de informatie de snelste, en met dat verwachtingspatroon zet ik die route dan over naar mijn gps. Maar we zijn het er over eens dat de snelste route (en hoe die loopt) wordt bepaald door de gps (en zijn instellingen) en het kaartmagteriaal op de gps. Die volgorde zal wel kloppen.

Een gedachte: om nou min of meer dezelfde route te krijgen die ik in eerste instantie op het scherm van je site zie, zouden er tussen de waypoints via-punten aangemaakt moeten worden door het programma/de toepassing (automatsich als dat lukt) en die via-punten (positieaanduidingen) zouden in het routebestand als routepunt/richtingspunt opgenomen moeten worden (termen vanuit Mapsource). De punten zorgen er voor dat de route wat preciezer gevolgd wordt. Wellicht benader ik het nu ook teveel vanuit mijn ervaring met Garmin/Mapsource.

Maar misschien is het voor velen belangrijker dat de te bezoeken locaties in de juiste volgorde staan (lijkt me ook belangrijker bij bijv. het inpakken van de auto/bus) en is het minder belangrijk via welke weg (route) dit bereikt wordt.
De tijd zal het leren. Suc6 met je project.
Gr.
Kees

Gebruikersavatar
++ Lex ++
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 16620
Lid geworden op: 2 mei 2004 11:56
Locatie: Mellieha, Malta

Re: Routes met meerdere adressen testen

Bericht door ++ Lex ++ »

Ik begrijp nu dat het op een bepaalde kaart wordt uitgerekend, geoptimaliseerd op tijd onderweg.
Als je de route vervolgens op een gelijksoortige kaart laat uitrekenen zal er wel een route uitkomen die niet veel scheelt met de optimale route voor die kaart.

@Kees: Wat je in eerste instantie verwachtte - bezoeken in de door jou bepaalde volgorde - is nu juist niet de bedoeling. Je geeft de adressen in willekeurige volgorde op en het programma bepaalt de optimale volgorde. Via welke wegen dat gaat wordt aan de kaart in het toestel overgelaten en dat lijkt me juist. Als je allerlei punten gaat tussenvoegen heb je alleen maar kans dat sommige daarvan niet passen op de gebruikte kaart, met alle nadelen van dien.
En wie zegt dat de precieze verbinding van de oorspronkelijke kaart beter is dan die van de kaart van de gebruiker? Het gaat vooral om de volgorde van de adressen, en dat zal op een andere kaart niet veel anders zijn.

Zelfs als je er van uit gaat dat er rare omwegen worden gemaakt zou het weinig zin hebben, want als de gebruikerskaart die rare omweg geeft is het maar de vraag of het op die kaart mogelijk is de kortste route wel te maken met wat extra viapunten. De omweg zal immers door een fout in de kaart ontstaan. Als er verschil is zal het meestal toch wel op ongeveer dezelfde rijtijd neerkomen, waarbij het nog maar de vraag is welke kaart gelijk heeft.
GPS 45, GPS III, GPS V, SP 2610, 60CSx, Nüvi 765, 62st

Gebruikersavatar
routexl
Berichten: 7
Lid geworden op: 5 jan 2012 16:16
Locatie: Heiloo, NH
Contacteer:

Re: Routes met meerdere adressen testen

Bericht door routexl »

Er wordt wel een complete route gegeven. Onder de kaart en als je print zijn er turn-by-turn instructies. Dus in die zin wordt de verwachting wel waargemaakt.

Maar als je download krijg je alleen de bestemmingen in de snelste volgorde, zodat je navigatie zijn eigen intelligentie, zoals kaartmateriaal en verkeersinformatie, kan toepassen.

Als ik de indruk wekte dat je zelf bestemmingen in een bepaalde volgorde kon opvoeren en de route in die volgorde kon downloaden, dan was dat niet de bedoeling. Het is niet zo zeer een GPX generator, maar meer een adres sorteerder.

Gebruikersavatar
routexl
Berichten: 7
Lid geworden op: 5 jan 2012 16:16
Locatie: Heiloo, NH
Contacteer:

Re: Routes met meerdere adressen testen

Bericht door routexl »

keesm schreef:Een gedachte: om nou min of meer dezelfde route te krijgen die ik in eerste instantie op het scherm van je site zie, zouden er tussen de waypoints via-punten aangemaakt moeten worden door het programma/de toepassing (automatsich als dat lukt) en die via-punten (positieaanduidingen) zouden in het routebestand als routepunt/richtingspunt opgenomen moeten worden (termen vanuit Mapsource). De punten zorgen er voor dat de route wat preciezer gevolgd wordt.
Met excuses dat ik deze oude discussie oprakel...

Er kwamen meer vragen binnen om de routepunten mee te nemen in het GPX bestand en in onze testomgeving kan dat nu. Ik zal jullie de technisch aspecten besparen, maar de route is gebaseerd op het kaartmateriaal van OpenStreetMap. Nadat een route met tussenstops is gepland vind je bij de knop Download een optie "GPS". Die geeft een GPX met de complete route, dus inclusief alle routepunten tussen de bestemmingen.

Check test.routexl.nl

Ik heb het zelf natuurlijk ook getest met Basecamp en volgens mij werkt het, tenminste ik krijg de bestemmingen met de paden ertussen, maar ik zou het enorm waarderen als jullie het nogmaals willen proberen en laten weten wat je er zo van vindt.

Plaats reactie

Terug naar “Kaarten, waypointbestanden en Points of Interest, Google Earth”