Pagina 1 van 2

Geocaching met GPSmap 62st

Geplaatst: 6 sep 2012 16:00
door NioMio
Of eigenlijk moet de titel zijn: pas net een nieuw toestel en alles nog onder de knie moeten krijgen ;-)

We gingen op pad, onze eerste keer met de GPSmap en onze eerste keer zelfstandig aan het geocachen, maar we kregen het niet goed voor elkaar.
Onze locatie lijkt wel te 'flippen', de meters vlogen onder onze voeten vandaan terwijl we stil stonden. Best knap :-)

Dus we storten ons nog even op het uitvinden van het toestel. Het geocachen-avontuur hebben we helaas moeten onderbreken omdat we er niet uitkwamen. Dus wie ons kan helpen aan een goede handleiding; heel graag

Zo hadden we het eerste punt gevonden, maar in mijn enthousiasme drukte ik op 'gevonden', waarna het onmogelijk bleek om dat weer ongedaan te maken.... en het apparaat er dus vanuit ging dat we de cache hadden gevonden. Niet dus ;-)
Thuis handmatig het gpx bestand er weer afhalen? Dat kan niet in het apparaat zelf?

Re: Geocaching met GPSmap 62st

Geplaatst: 6 sep 2012 16:11
door ++ Lex ++
Je schrijft niet hoeveel meters er doorheen vlogen, maar een paar meter onzekerheid is heel gewoon.

Oefen eens door op een plek met goede ontvangst een waypoint te markeren, en daar dan naar te gaan zoeken.
Probeer het zowel met de kaart als met de richtingspijl.

Nog mooier is een ander laten markeren, zodat je niet weet waar je doel ligt. Hij kan je dan mooi observeren en helpen.

Re: Geocaching met GPSmap 62st

Geplaatst: 6 sep 2012 16:28
door HaWee
en een punt van orde :wink:

bij dit forumonderdeel staat:

Om routes, tracks, Custom Maps en dergelijke te delen - NIET voor vragen, daarvoor is de HELPDESK hierboven

Dus problemen en vragen gewoon in de helpdesk, er is een uitvoerig onderdeel over de 62 waar heel veel info is te vinden.

Re: Geocaching met GPSmap 62st

Geplaatst: 6 sep 2012 16:32
door NioMio
We zagen wel de vlaggetjes met punten, maar we werden steeds over de 'weg' ernaar toe geleid ipv rechtstreeks en het lukte ons ter plekke totaal niet om dat aan te passen. Alles wat we intuitief konden vinden wat over de route-aanduiding ging hebben we geprobeerd. Daar kunnen we echt wel een goede handleiding bij gebruiken.

En verder staat er steeds 'Volgend stadium'...

Dit soort dingen zijn we helemaal niet gewend en dat is ook het irritante. Met computers kunnen we lezen en schrijven en dit is gewoon hele andere koek!

En klopt het dat er Engels-talige dingen in de menu's staan? Het is nu deels NL en deels Engels.

Re: Geocaching met GPSmap 62st

Geplaatst: 6 sep 2012 16:40
door HaWee

Re: Geocaching met GPSmap 62st

Geplaatst: 6 sep 2012 16:42
door NioMio
Gaan we even bekijken. Bedankt!! De GPS Wijzer hebben we al :-)

Re: Geocaching met GPSmap 62st

Geplaatst: 6 sep 2012 16:46
door HaWee
NioMio schreef:We zagen wel de vlaggetjes met punten, maar we werden steeds over de 'weg' ernaar toe geleid ipv rechtstreeks en het lukte ons ter plekke totaal niet om dat aan te passen. Alles wat we intuitief konden vinden wat over de route-aanduiding ging hebben we geprobeerd. Daar kunnen we echt wel een goede handleiding bij gebruiken.

En verder staat er steeds 'Volgend stadium'...

Dit soort dingen zijn we helemaal niet gewend en dat is ook het irritante. Met computers kunnen we lezen en schrijven en dit is gewoon hele andere koek!

En klopt het dat er Engels-talige dingen in de menu's staan? Het is nu deels NL en deels Engels.
over de weg of niet over de weg zijn routeringsinstellingen. Handleiding lezen :wink: blz 32 keuze offroad (dwars door de bosjes ) of tijd onderweg / afgelegde afstand (allebei over de weg, de ene de snelste route, de andere de kortste)

soms is er na een firmware update waarbij er nieuwe functies bij zijn gekomen een mix van engels en nederlands , als het goed is is het een kwestie van na de firmware update (via webupdater) op verder zoeken klikken en dan de ned taal te kiezen, soms is de taalupdate bij een beta versie meegekomen en komt hij niet mee met de reguliere update (foutje)
Maar gelukkig hebben we JaVaWa nog http://www.javawa.nl/vertaal.html

Re: Geocaching met GPSmap 62st

Geplaatst: 6 sep 2012 16:53
door ++ Lex ++
Aanvulling: Geocachen doe je, zeker in het laatste stadium, met directe routes, dat is een rechte lijn naar het doel.
Je kunt daar snel naar omschakelen door FIND te drukken, en dan "Wijzig routeactiviteit > Directe routes" te kiezen.

Re: Geocaching met GPSmap 62st

Geplaatst: 6 sep 2012 18:07
door NioMio
Dat is nou juist een beetje vervelend aan die handleiding. Pagina 32 had ik er al bij maar ik vond die tekst bij Offroad niet zo duidelijk als jouw uitleg :-)

Trouwens, als ik in Basecamp van de waypoints een route wil maken, dan lukt het me daar ook niet om deze 'hemelsbreed' te laten gaan. Hoe moet ik dit instellen als ik de route hemelsbreed wil laten gaan ipv over wegen? Want als ik daar Offroad aangeef, gaat ie nog steeds lekker over de wegen...`

Ik ben nu helemaal bij de basis begonnen, met andere apparaten lukt het meestal wel op de 'zo zal het wel werken' manier, maar nu dus even anders haha.

Dit probleem hadden wij vanmiddag ook (zie topic http://forum.gps.nl/viewtopic.php?f=75&t=38234):

"Echter bij gebruik werkt dit (of doe ik dit) heel onhandig. Ik zoek eerst nieuwe geochache en zeg "ga". Dan navigeert hij me naar de coordinaten, maar in een multi is dit meestal maar fictieve coordinaten en daar heb ik niets aan. Dus ga ik terug naar "geocache" functie en lees de beschrijving. Meestal verwijst dit dan naar meerdere waypoints. Dan moet ik die waypoints opschrijven en nu moet ik naar "waarheen", en "andere zoeken". Dan kom ik in de mogelijkheid om een "waypoint" te selecteren en doe "ga", maar als ik dan weer even de beschrijven wil lezen moet ik eerst weer naar "geocache" functie en dan weer "een geocache zoeken " en dezelfde functie weer zoeken. Enzovoort . Heel omslachtig.

Weliswaar is ook wel de "naar volgend stadium" functie in geocache maar dan moet je wel van alle waypoints handmatig de coordinaten opgeschreven hebben (en in de juiste volgorde)."

Weet iemand van jullie al een oplossing voor bovenstaand 'gerommel'?

Re: Geocaching met GPSmap 62st

Geplaatst: 6 sep 2012 21:05
door JaVaWa
NioMio schreef:als ik in Basecamp van de waypoints een route wil maken, dan lukt het me daar ook niet om deze 'hemelsbreed' te laten gaan. Hoe moet ik dit instellen als ik de route hemelsbreed wil laten gaan ipv over wegen? Want als ik daar Offroad aangeef, gaat ie nog steeds lekker over de wegen...
In BaseCamp moet je dan het profiel "Direct" kiezen.
NioMio schreef:Weet iemand van jullie al een oplossing voor bovenstaand 'gerommel'?
Helaas is er geen gemakkelijker manier... Helemaal 'paperless' cachen gaat niet lukken.
Voor de "Naar volgend stadium" optie heb ik al eens een mailtje naar Garmin gestuurd om het daar mogelijk te maken een waypoint te kiezen, maar dat is nog niet opgepikt. Overigens speelt dat bij alle outdoortoestellen van Garmin.

Re: Geocaching met GPSmap 62st

Geplaatst: 6 sep 2012 21:21
door NioMio
Bedankt voor je reactie, nuttig!

Ben deze review aan het lezen en kom veel te weten over de soms onlogische keuzes die je tegen kunt komen in de menustructuur. Het is een kleine troost om op internet te lezen over de onlogische stappen in de toestellen, waar Garmin voor gekozen heeft..
http://freegeographytools.com/2011/a-re ... onclusions

Na een avond op straat lopen prutsen, ligt de onlogica dus niet alleen aan mijn onkunde??
Zo wilde ik een enkele waypoint verwijderen op basis van een gegeven icoon, maar dit lijkt niet mogelijk te zijn? Wat volgens mij bevestigd wordt in de bovenstaande review "On the 60Cx waypoint list, if you press the Menu button, you can screen waypoints by distance, name, the current map reference unit, or the icon symbol, the last of which is really convenient. And under the “Delete” option, you can choose to delete all the symbols, or just the ones with a specific icon symbol, handy for deleting temporary waypoints you don’t need anymore. On the 62s, for some bizarre reason, Garmin decided to leave most of this functionality out. The default is nearest waypoints, with Spell Search required for searching by name. And the only option for deleting waypoints is to delete all of them; no filtering by waypoint icon. This is a huge pain."

Verder had ik een Waypoint gemaakt onder de naam 'THUIS', als ik deze dan wil kiezen in de lijst met waypoints en ik voer de T in, krijg ik meteen een vastloper... hij gaat dan helemaal uit.

Is dit allemaal 'normaal' voor dit model?

Re: Geocaching met GPSmap 62st

Geplaatst: 6 sep 2012 22:05
door ++ Lex ++
De onderstreepte tekst is verouderd, sinds enige tijd kun je ook alfabetisch sorteren en filteren op symbool. Maar wissen kan nog steeds alleen per stuk of allemaal tegelijk.

De vastloperbug is geïntroduceerd bij de zeer recente update. Hij treedt op zodra je een letter intoetst.

Re: Geocaching met GPSmap 62st

Geplaatst: 6 sep 2012 22:29
door NioMio
Het oefenen gaat wel steeds beter, blij ook met het boekje 'GPS WIJZER'. Daar worden we in ieder geval wijzer van. Er staan heel wat nuttige tips in; maar wat we gewend zijn: gewoon door er zelf mee aan de slag te gaan, werkt met dit apparaat toch ietsje anders. Ik begrijp heel goed dat er cursussen worden aangeboden haha.

We hopen dan maar op een bugfix voor die vastloper :-)

Re: Geocaching met GPSmap 62st

Geplaatst: 8 sep 2012 08:20
door NioMio
Ging goed gisteren, 4 caches gevonden :-)
Hoeveel afwijking is 'normaal'? En wat kun je zelf doen om die afwijking te minimaliseren?

Re: Geocaching met GPSmap 62st

Geplaatst: 8 sep 2012 10:11
door ++ Lex ++
De normale afwijking is enkele meters tot tientallen meters, afhankelijk van het hemelzicht en de satellietconstellatie. Voornamelijk van het eerste.

Je kunt het verbeteren door dichtbij een plek met goed hemelzicht op te zoeken.
Ook kun je het toestel een tijd op een vaste plek houden, of beter nog, een waypoint met gemiddelde waarden aanmaken.
(MENU > MENU > Waypoint middelen).
Van daaruit werk je met richting en afstand.