Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Kwaliteit Topografische informatie

Auto-routerende topografische kaart, volledig gebaseerd op de Top-10 NL van het Kadaster.

Kwaliteit Topografische informatie

Berichtdoor rbi » 23 jun 2009 21:09

Hallo,

Ik ben sinds een paar weken in bezit van de Onroute Wandelkaart. Weer een stap voorwaarts. Wel viel me bij de eerste wandeling op dat de informatie van de kaart niet altijd klopt. Niet dat dit een probleem is van de Wandelkaart, maar meer van de informatie die de Topografische dienst levert.

Zo heb ik een heel stuk door een gebied gelopen die eigenlijk verboden toegang was. Dat zag ik pas toen ik het gebied uit liep en achter me een verboden toegang bordje zag staan. Ook ben ik onderweg paden tegengekomen die niet op de kaart staan en bestonden sommige paden van de kaart helemaal niet meer.

Verboden gebieden zijn niet goed aangegeven. Dan zie je op de kaart prachtige paden liggen, maar blijken ze op privé grond te liggen. Ook staat lang niet al het hekwerk op de kaart. En zo is er best het e.e.a. aan te merken op de info van de topografische dienst.

Hebben andere deze ervaring ook?

Groeten, Rob

:shock:
De mooiste GPS wandelroutes in NL en buitenland op http://www.gpswalking.nl. En nog gratis ook.
Nu ook op Twitter (http://twitter.com/#!/GPSwalking). Veel GPS wandelplezier.
Avatar gebruiker
rbi
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 345
Geregistreerd: 28 jul 2004 21:19
Woonplaats: Geldrop

Berichtdoor henkvdb » 24 jun 2009 07:43

Ja, dit soort ervaringen heeft iedereen. Zoals je elders op dit forum kunt lezen moet je er altijd rekening meehouden dat de topografische info gedateerd en beperkt is.

Verboden gebieden wordt geen rekening mee gehouden. Ook wel eens leuk trouwens. Kort geleden heb ik me daardoor - op eigen risico - laten verleiden de 'verboden' weg toch te volgen. Was heel mooi en kon volgens mij geen kwaad (behalve als ik bekeurd werd).

Je moet de wandelkaart denk ik zien als de meest uptodate info die er te krijgen is op dit moment voor Nederland als geheel, als een hulpmiddel, maar niet als een garantie dat het altijd klopt. Zeker bij routeren moet je er altijd rekening meehouden dat er dingen misgaan, omdat de kaart sommige weggetjes en paden niet pakt, die best bruikbaar zijn of zelfs de voorrang hebben. In de mijn stad, Almere, gaat er zelfs van alles mis (ik wordt als voetganger over autowegen geleid als ik de kaart zou volgen).

Maar dat alles neemt niet weg dat het een prachtig instrument is.....
henkvdb
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 40
Geregistreerd: 4 jun 2009 10:09
Woonplaats: Almere

Berichtdoor Hans Vaessen » 24 jun 2009 08:42

Ik denk dat de topokaart van het Kadaster zelden zo kritisch bekeken zal worden als wij, als gps-wandelaars, dat doen. Vooral door de routering komen tekortkomingen sneller in beeld dan bij 'papieren toepassing' (waarvoor de kaart traditioneel vooral gebruikt wordt).

Ik herinner me zelfs uit diensttijd dat de stafkaarten nog wel eens de plank missloegen...

Omgekeerd geldt ook dat met dit gps-gebruik een geheel nieuwe wijze van gebruikersfeedback mogelijk is, vergelijkbaar met de mapreporter van de fietskaart. Het kadaster staat daar open voor. Sterker: strikt genomen is een gebruiker van de kaart zelfs 'verplicht' fouten te melden (zonder dat duidelijk is hòe dat dan moet gebeuren ;))

Ik verwacht dat we daarover op enig moment afspraken met het kadaster zullen kunnen maken; ga er echter van uit dat dat nog enige tijd kan duren..
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor rbi » 26 jun 2009 22:58

Hans Vaessen schreef:Ik denk dat de topokaart van het Kadaster zelden zo kritisch bekeken zal worden als wij, als gps-wandelaars, dat doen. Vooral door de routering komen tekortkomingen sneller in beeld dan bij 'papieren toepassing' (waarvoor de kaart traditioneel vooral gebruikt wordt).

Ik verwacht dat we daarover op enig moment afspraken met het kadaster zullen kunnen maken; ga er echter van uit dat dat nog enige tijd kan duren..
Afgelopen woensdag een leuke route door de duinen bij Katwijk aan Zee gelopen. Maar we zijn stevig van onze voorbereide track moeten gaan omdat overal bordjes "verboden toegang" stonden. Op de kaart was niets te zien van deze verboden. Uiteindelijk hebben we wel een route kunnen uitzetten (zie http://www.gpswalking.nl) maar wel was die langer dan we oorspronkelijk gepland hadden.

Als de topografische dienst op dezelfde manier de autokaarten van Garmin zou verzorgen dan zou er een grote rel ontstaan. Naar mijn mening doet de Topografische dienst te weinig om de kaarten actueel te houden. Bij de gemeentes, Staatsbosbeheer, Brabants/Limburgs Landschap, ed is veel info te halen over "verboden" gebieden, actuele afzettingen, hekwerk, ed.

Daarom is een mogelijkheid om gebruikers de kaarten te laten corrigeren nog niet zo gek. Maar ook mag je gewoon verwachten dat de Topografische dienst haar werk gewoon goed doet. Evenals wegenkaarten zou concurrentie hier goed doen :lol: . Dan wordt men vanzelf gedwongen om de kwaliteit te verhogen.

Groeten, Rob :shock:
De mooiste GPS wandelroutes in NL en buitenland op http://www.gpswalking.nl. En nog gratis ook.
Nu ook op Twitter (http://twitter.com/#!/GPSwalking). Veel GPS wandelplezier.
Avatar gebruiker
rbi
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 345
Geregistreerd: 28 jul 2004 21:19
Woonplaats: Geldrop

Berichtdoor catemaron » 26 jun 2009 23:25

Hmm, Een andere overweging is wellicht het volgende. Het kadaster is opgericht om je eigendom te weten je huis en/ of de omringende grond vast te leggen. Dit is zo’n gedetailleerde cartografie dat ze vanuit deze invalshoek het beste kaartmateriaal hebben.

Maar ze zijn geen kaartmakers. Dat is wat anders.
Ik heb vandaag ook een wandeling gemaakt in een natuurgebied. Verschillende wegen waren afgesloten.
Hallo, ik vind het al heel wat dat het kadaster juist de weg heeft ingetekend op een kaart. Dat vervolgens de eigenaar van de grond beslist dat je er niet mag komen. Dat lijkt me zijn zaak. Het zou even lekker worden dat je als grondeigenaar een weg allen kan afsluiten als je daarvoor verantwoording hebt afgelegd bij het kadaster.
Oregon 400t, OnRoute Fietskaart, CN2009 en Van Herwerden Roadmaster 28"
Avatar gebruiker
catemaron
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 254
Geregistreerd: 1 okt 2008 14:54
Woonplaats: Eemnes

Berichtdoor JaVaWa » 27 jun 2009 00:55

Het zijn wel degelijk kaartenmakers. De Topografische Dienst (die de kaarten maakt) is in 2004 bij het Kadaster ondergebracht.
Het probleem is meer welke gegevens ze hebben opgenomen in hun kaarten en welke niet; de beschikbare gegevens zijn in sommige gevallen niet toereikend voor een specifiek doel als de OWK. Zo zijn bijv. niet-openbare wegen ook opgenomen in de kaarten, maar hebben geen kenmerk gekregen waaraan zichtbaar is dat ze niet openbaar zijn.
Interessant leesvoer: http://www.e-overheid.nl/sites/stelselh ... opografie/

Natuurlijk zouden ze bepaalde kenmerken die voor een produkt als de OWK belangrijk zijn ook kunnen gaan inventariseren, maar ik denk dat de OWK dan onbetaalbaar wordt...

Gebruikers de kaarten laten corrigeren: daar zal vast wel iets voor komen, maar wijzigingen zullen ze pas doorvoeren als ze het zelf gecontroleerd hebben. Voor kleine dingetjes als een ontbrekend stukje voetpad zal dat pas bij de eerstvolgende update zijn; in het ergste geval ben je dan 4 jaar verder.

Concurrentie: het Kadaster is dan geen overheidsinstantie meer (maar een ZBO), maar ik denk dat ze weinig te vrezen hebben. Een topografiche kaart is toch van een andere orde dan een wegenkaart + dat de doelgroep een stuk kleiner is.
Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's

eTrex Legend HCx, Fenix (1), Forerunner 220, GPS 45, GPS 60, Montana 600, nüvi 250, Oregon 550t, Oregon 700, StreetPilot III, Vivoactive 3, zūmo 500
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 14510
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Berichtdoor EddyG » 27 jun 2009 08:39

Nog een uitdaging voor de Topografisch Dienst:
Seisoens gerelateerde afgesloten gebieden in de kaart onderbrengen en dan in overleg met Garmin, dus afhandelijk van de datum, wel of niet laten routeren. :lol:
Eddy

Forerunner 305, Edge 305, Colorado 300, Oregon 450, GPSmap 62s, Montana 650, Oregon 600, Oregon 750t
Avatar gebruiker
EddyG
 
Berichten: 1156
Geregistreerd: 6 mei 2009 16:44
Woonplaats: Rhenen


Keer terug naar OnRoute Topografische wandelkaart NL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast