Hoogtemeter GPSMAP 66

De nieuwste outdoor-toestellen, met knop-bediening.
Plaats reactie
nmbs
Berichten: 13
Lid geworden op: 17 nov 2007 20:39

Hoogtemeter GPSMAP 66

Bericht door nmbs »

Hallo allen,

Na 6 jaar een Edge 800 gebruikt te hebben voor mijn wandelingen en fietstochten was het tijd voor vervanging. De keuze werd een GPSMAP 66. Een verademing, want het scherm is veel groter en eindelijk een karabijnhaak voor bevestiging. Alleen stel ik mij vragen bij de hoogtemeter. Die van de Edge 800 was vrij goed en klopte ook met de schattingen van de planning in Basecamp. Ook stonden hoogtecorrecties standaard af in Garmin connect. Bij de GPSMAP 66 staan hoogtecorrecties standaard aan. Dat is toch vreemd voor een toestel met barometrische hoogtemeter? Wanneer ik de correcties af zet krijg ik onrealistisch hoge aantal hoogtemeters. Vb: 550m gestegen volgens GPSMAP en na correctie en bij planning werd dit 110m. Een verschil van 440m. Dat kan toch geen kleine afwijking meer zijn? Ik weet dat zo'n barometrische hoogtemeters afhankelijk zijn van weerschommelingen maar gisteren was er dat nauwelijks. Heb ik hem misschien verkeerd ingesteld?

Hij staat nu op continu calibratie en variabele hoogte. Ook de instelling van hoogtecorrecties aan vind ik vreemd. Is dat bij jullie ook?

Gebruikersavatar
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 21932
Lid geworden op: 28 jul 2008 16:24
Locatie: Eindhoven

Re: Hoogtemeter GPSMAP 66

Bericht door HaWee »

Geen direct antwoord op je vraag maar misschien is het volgende een interessant verhaal , het gaat over de 60 dus de vorige generatie maar geeft zeer veel info over kompas en barometrische hoogtemeter etc.
https://forum.gps.nl/viewtopic.php?f=24&t=10945
"Always Look on the Bright Side of Life"

nmbs
Berichten: 13
Lid geworden op: 17 nov 2007 20:39

Re: Hoogtemeter GPSMAP 66

Bericht door nmbs »

Hey bedankt. Had ik al eens doorgenomen ja. Is bijzonder technische uitleg waar ik niet alles van snap. Zou eigenlijk eens willen weten hoe jullie hem ingesteld hebben en of jullie ook zo'n grote fouten hebben qua hoogtes?

stafm
Berichten: 1
Lid geworden op: 24 nov 2018 16:32

Re: Hoogtemeter GPSMAP 66

Bericht door stafm »

Ik heb ook dezelfde problemen met de hoogtemeter van de 66s.
Mijn instellingen zijn: Automatische kalibratie op eenmaal; Barometermodus op variabele hoogte; Luchtdruktrend op sla op bij inschakelen.
Mijn toestel is reeds omgeruild vanwege meerdere problemen, waaronder de onjuiste hoogtemeter.
Ook mijn tweede toestel heeft nog steeds de problemen met de hoogtemeter.
Ik heb zelf enkele testjes gedaan met instellingen en dat maakt geen verschil.
Ik denk dat ik de oorzaak wel heb achterhaald: ik ben iemand die constant bezig is met het bedienen van het toestel: in en uitzoomen, van scherm wisselen en waypoints aanmaken.
Daarbij valt op dat bijna elke keer je een toets indrukt de totale stijging en totale daling met één of meerdere meters toeneemt. Ook als je geen toets indrukt en enkel met het toestel in de hand begint te schudden merk je dat de totale daling en stijging toeneemt.
Als test heb ik ook al wandelingen gemaakt van 3 à 4 km op vlakke grond en als je de wandeling maakt zonder het toestel te bedienen of er mee te bewegen in je hand is de hoogtemeter correct (enkele meters omhoog of omlaag)
Als ik dezelfde wandelingen maak en ik het toestel constant bedien en dus veel met de knoppen speel en het toestel in mijn hand beweeg is de hoogtemeting niet juist en heb ik wel een 100 tal hoogtemeters.
Je kan misschien ook eens deze test doen om te zien of het bij uw toestel ook zo is.

nmbs
Berichten: 13
Lid geworden op: 17 nov 2007 20:39

Re: Hoogtemeter GPSMAP 66

Bericht door nmbs »

Bedankt voor je reactie. Ik bedien het toestel bijna eigenlijk niet tijdens het wandelen, af en toe kijk ik er wel eens op.

Blijkbaar is de GPSMap 66 dan toch niet zo'n goede aankoop. Vermits de hoogtecorrecties standaard op staan zal Garmin wel weten dat er wat mis mee is denk ik. In ieder geval, de hoogtemeter is nu dus vrij nutteloos en dat voor 399 euro :roll:

Gebruikersavatar
Henk de Jong
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 201
Lid geworden op: 5 aug 2006 16:55
Locatie: Nieuwegein
Contacteer:

Re: Hoogtemeter GPSMAP 66

Bericht door Henk de Jong »

stafm schreef:Daarbij valt op dat bijna elke keer je een toets indrukt de totale stijging en totale daling met één of meerdere meters toeneemt.
Ik had een déjà vu:

In 2010 met de GPSMAP 62s iets soortgelijks:

https://forum.gps.nl/viewtopic.php?f=89&t=31121
Helaas is het filmpje op YouTube niet meer aanwezig.

Garmin had ook uiteindelijk een "oplossing" in de firmware aangebracht:
https://forum.gps.nl/viewtopic.php?f=89 ... 5&p=251472

Waarschijnlijk is er nog wel meer te vinden op dit forum of elders...

Plaats reactie

Terug naar “Garmin GPSMAP 62, 78, 64 en 66”