Scootmobiel

Skaten, ballonvaren, windsurfen, ski-en etc. etc.
Plaats reactie
Aldergarden
Berichten: 3
Lid geworden op: 18 mei 2010 17:02

Scootmobiel

Bericht door Aldergarden »

Hallo,

Ik heb al het een en ander gelezen op de site maar ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik gewoon de energie en het concentratie vermogen niet heb om echt alles zelf na te lezen. Ik hoop dan ook dat jullie me advies zouden willen geven.

Ik heb vanwege chronische ziekte een scootmobiel. Ik ben helaas te ziek om er vaak en/of ver mee weg te gaan. Maar als het eventjes kan vind ik het heerlijk om buiten te zijn. Dat gaat prima als ik in bekende gebieden blijf, maar helaas is mijn richting gevoel niet al te best. Ik twijfel dus wel eens of ik wel thuis zou komen als ik uit de buurt zou gaan. Verstandelijk ben ik verder gewoon in orde dus ik zou uiteindelijk wel thuiskomen door naar borden te kijken en de weg te vragen. Maar voor het gevoel van zelfstandigheid zou ik liever gewoon de weg op gaan wanneer dat gaat en weten dat ik ook zonder problemen weer thuis kan komen. Doordat ik de weg nog weet of door de GPS aan te zetten.

Ik heb wel eens de TomTom van m'n vader geleend maar ik heb eigenlijk altijd ruzie met dat ding. Sowieso kent hij niet de kleinere fietspaden terwijl ik juist liever richting polder/park ga. Het ding loopt heel vaak vast of ik moet uren wachten tot hij satelliet verbindingen heeft. Vooral als ik terug naar huis ga ben ik 99,9% van de tijd al aan het eind van m'n latijn dus dan heb ik al teveel pijn en uitputting om ook nog een uur te wachten tot dat ding gaat werken.

Wat ik zoek in de GPS.
1) Het maken van een route lijkt me wel leuk. Maar ik wil vooral ook gewoon de vrijheid hebben om te gaan waar ik wil en dat zodra ik terug ga dat de GPS me, zo snel mogelijk, naar huis brengt.
2) Als ik eigenwijs ben en een andere weg in ga dan wat de GPS zegt dan moet hij het verder wel oppakken. Als ik het goed heb moet het ding dus in staat zijn om te herberekenen tijdens het rijden.
3) Als ik ergens naartoe moet dan wil ik dat de GPS me ook gewoon van A naar B kan brengen.
4) Hij moet de fietspaden en voetpaden kennen aangezien ik op beide mag komen met de Scootmobiel.
5) Ik zou graag de keuze willen hebben tussen een mooie route, aangezien ik van de natuur hou, en de snelste route, voor als het niet goed met me gaat.
6) Het is belangrijk dat er genoeg geheugen opzit zodat het snel opstart en het dus niet telkens vastloopt.
7) De satellieten moeten snel te vinden zijn en die ook vasthouden zolang ik buiten ben.

Dat is geloof ik wel het lijstje. Misschien dat jullie nog andere dingen weten die er beter wel of niet op kunnen zitten. Hopelijk weten jullie dan ook een apparaat dat een beetje aan die punten voldoet.

Ik weet dat er winkels zijn waar je naar toe kan gaan voor advies en het zien van de apparaten. Maar die rit is een beetje te ver voor me. En als ik de prijzen van sommige apparaten zie dan denk ik ook niet dat ik het in die winkel zal kunnen kopen. Zodra ik weet voor welk type ik zal gaan dan ga ik hopen dat ik hem tweedehands kan vinden. Wel in de buurt natuurlijk, zodat ik kan controleren of het ding nog goed werkt voor ik hem zou kopen. Maar misschien heb ik geluk en zet iemand een nog goed werkend apparaat te koop omdat hij/zij een nieuwere/snellere/betere wil.

Ik heb al naar de open fietsroute gekeken en de fietspaden bij mij in de buurt staan daar redelijk op. Waarschijnlijk is die gratis kaart voor mijn minimale gebruik meer dan voldoende.

Trouwens zou ik die open fietskaart op de TomTom van mijn vader kunnen zetten zodat ik het in ieder geval kan gebruiken tot ik een eigen toestel zou vinden?

Sorry dat het een heel verhaal is geworden. Hopelijk hebben jullie advies voor me.

Vriendelijke groet,
Kirsten

PS, de ene keer kan ik sneller antwoorden dan een andere keer. Hopelijk is hier begrip voor.

Gebruikersavatar
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 21829
Lid geworden op: 28 jul 2008 16:24
Locatie: Eindhoven

Bericht door HaWee »

Als de prijs een punt is zou ik gaan voor de Legend HCx met de fietskaart (OnRoute) http://www.gps.nl/etrex_legend_hcx.html ong €220 samen bij Waypoint. De gratis fietskaarten werken ook maar hebben minder mogelijkheden om op adres te zoeken etc. , tevens heeft de OnRoute kaart het door jouw gewenste gedrag: als fiets zoekt hij de mooie route, als je moe bent zet je hem op voetganger en hij pakt de kortste route. De Legend is snel genoeg met een fietskaart, alleen met de wandelkaart is hij wat langzamer maar die kaart heeft veel te veel bospaden voor jou toepassing.

De gratis fietskaart zal niet in de TT werken, helaas.

Bovenstaande is met nieuwkoop (bij Waypoint, dan is de kaart in een koop een stuk goedkoper) alle Outdoor modellen die routable zijn en waar je kaarten in kunt stoppen zijn voor jouw toepassing bruikbaar. Dit zijn dan de Etrex Legend HCx en Vista HCx, de GPSMap60C(S)x en de Oregon, Colorado en Dakota serie , deze laatste 3 series zijn moderner en sneller, maar zoals gezegd, met de fietskaart is de Etrex Legend HCx snel genoeg en hij is gevoelig in ontvangst etc. Voldoet aan je hele lijstje.

Mocht je dus een van deze modellen goedkoop kunnen krijgen dan kan het interessant zijn maar bedenk wel dat je dan de volle mep betaald voor de fietskaart (€89)
"Always Look on the Bright Side of Life"

Gebruikersavatar
splashy
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 5253
Lid geworden op: 28 mar 2008 20:12

Bericht door splashy »

Ik denk dat een goedkope Nuvi breedbeeld beter is, met idd een fietskaart oid erbij, wat eigenlijk belangrijker is, waarom je TT het niet (goed) doet op sommige plekken.
Als dit in de buurt van zendmasten, (trein) hoogspanning, zware bebossing of bv hoogbouw is, bestaat de mogelijkheid dat andere merken het ook niet doen, mogelijk is het een optie om eerst één te lenen/huren?
Als je Gps niet doet wat jij wil, verander dan niet meerdere dingen tegelijk.
Niet je Gps formatteren!!! Zorg dat je altijd een backup van je Gps hebt
GPS75 (1993), 12XL, Nuvi 3760, Oregon 600, Sam. Galaxy S4 S5, Samsung Tab P7500 3G

Gebruikersavatar
++ Lex ++
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 16620
Lid geworden op: 2 mei 2004 11:56
Locatie: Mellieha, Malta

Bericht door ++ Lex ++ »

Kirsten, ik heb nog een opmerking bij je relaas. Ik ben wat verbaasd dat het zo lang duurde voor de TomTom ontvangst had. Misschien stond je wel op een heel ongelukkige plek. Maar in het algemeen: zet het toestel aan zodra je buiten bent, ook als je het nog niet gebruikt. Ontvangst houden gaat namelijk veel beter dan ontvangst krijgen, en zo geef je het toestel ruim de tijd zonder dat je op ontvangst hoeft te wachten.
GPS 45, GPS III, GPS V, SP 2610, 60CSx, Nüvi 765, 62st

Aldergarden
Berichten: 3
Lid geworden op: 18 mei 2010 17:02

Bericht door Aldergarden »

Bedankt voor de antwoorden tot nu toe.

Splashy en Lex, Waarom ik altijd ruzie heb met de TomTom weet ik niet want mijn vader kan er wel mee overweg. Ik zet het sowieso altijd aan voor ik weg ga maar net op de momenten dat ik hem nodig heb blijkt hij of de satellieten kwijt, of dat de TomTom zichzelf heeft uitgeschakeld, of dat hij is vastgelopen wegens te weinig geheugen. Bij mijn vader werkt het normaal gesproken wel dus ik heb geen flauw idee waarom het bij mij steeds niet werkt. Het is niet zo dat ik niet met elektronica overweg kan. Ik heb vaak genoeg mijn ouders met de computer geholpen bijvoorbeeld. Maar die TomTom en ik kunnen gewoon niet overweg. Normaal gesproken gaat het met de ontvangst wel zodra hij contact gemaakt heeft, maar als of de GPS ontvanger of de TomTom zichzelf hebben uitgeschakeld of de TomTom is vastgelopen en ik hem opnieuw moet starten dan duurt het weer even voor het werkt. Misschien is dat normaal, hoor. Maar voor mij duurt dat te lang.

Op zich ziet de TomTom zodra hij verbinding heeft, ik geloof, 3 tot 5 verbindingen dus ik denk eigenlijk niet dat het ontvangst zelf een probleem is. Ik woon aan de rand van een polder. Heb de problemen met de TomTom ook op vakantie gehad. Geen zware bebouwing of bebossing. Ik hoop dus dat een ander apparaat en ik beter overweg zullen kunnen.

Splashy, jij hebt het over lenen/huren. Lenen gaat niet want ik ken niemand met een Garmin, maar waar zou het mogelijk zijn een apparaat te huren? Waarom denk jij dat een Nuvi beter is dan een Legend HCx?

HaWee, Jammer dat de gratis fietskaarten niet op adres kunnen zoeken. Als ik het goed begrijp kan de onroute fietskaart dat dus wel? Je zegt dat als ik een 2dehands Legend zou vinden ik de onroute apart moet kopen. Maar als dat een outdoor toestel is dan is er toch een grote kans dat die kaart al op het 2dehands toestel zit? Waarschijnlijk kan ik inderdaad beter alleen de fietskaart nemen en de voetpaden laten zitten. Ik heb bij de katjeskelder (oosterhout) gekeken waar we met de familie wel eens een huisje huren en het kleine natuurgebied daar staat op de gratis fietskaart in ieder geval genoteerd. Dus ik neem aan dat dit ook op de onroute fietskaart zal zijn. Misschien zou iemand met onroute fietskaart dit na willen kijken? Bij mij in de buurt zijn het sowieso fietspaden. Waarom denk jij dat dat een Legend HCx beter is dan de Nuvi?

Kirsten

Gebruikersavatar
splashy
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 5253
Lid geworden op: 28 mar 2008 20:12

Bericht door splashy »

Als ik je bericht zo lees, denk ik dat je meer aan een recht toe recht aan gps hebt en vooral in nood niet te lastig te bedienen, daarom schrijf ik Nuvi breedbeeld, druk je Waarheen > Huis en je bent onderweg.
Als je Gps niet doet wat jij wil, verander dan niet meerdere dingen tegelijk.
Niet je Gps formatteren!!! Zorg dat je altijd een backup van je Gps hebt
GPS75 (1993), 12XL, Nuvi 3760, Oregon 600, Sam. Galaxy S4 S5, Samsung Tab P7500 3G

Gebruikersavatar
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 21829
Lid geworden op: 28 jul 2008 16:24
Locatie: Eindhoven

Bericht door HaWee »

ik heb alleen ervaring met outdoor toestellen, voordeel is de lange werktijd op batterij en de losse batterijen (oplaadbaar). Een Nuvi is zeker ook bruikbaar maar daar is de batterijduur korter van (ingebouwde accu, niet wisselbaar) een outdoor toestel kan 8 tot 20 uur werken op 1 set batterijen. Nuvi is veel korter , 4 uur wordt genoemd bij sommige modellen maar of ze dat altijd halen?
Als je hem aan de accu van je scootmobiel kunt hangen (via soort sigarettenaanstekerplug zoals in de auto, Nuvi komt met die aansluiting erbij) heb je dat probleem niet. (maar hoelang gaat jouw accu mee?)

Ik heb even gekeken naar je natuurgebied
zo ziet het er uit op de fietskaart

(trouwens: van katjeskelder naar Vessem (Waypoint) is 45 km op de fietskaart)

Afbeelding
"Always Look on the Bright Side of Life"

Aldergarden
Berichten: 3
Lid geworden op: 18 mei 2010 17:02

Bericht door Aldergarden »

Opnieuw bedankt voor de antwoorden.

Als de Nuvi inderdaad maar 4 uur op de accu werkt is dat misschien inderdaad geen goede optie. 4 uur lang wegblijven is langer dan ik lichamelijk aan kan. Het zou dus voldoende moeten zijn als ik met een volle accu wegga. Maar ik weet niet van te voren wanneer ik me goed genoeg voel om weg te gaan. Dus de kans dat de accu dan niet vol is en te kort meegaat is dan aanwezig. Oplaadbare batterijen heb ik sowieso al in huis vanwege m'n fototoestel.

Ik denk niet dat ik het aan de accu van mijn Scootmobiel kan hangen. Ik heb geen sigaretten aanstekerplug. Misschien dat de stroom aansluiting om de scootmobiel op te laden zou werken maar daar ga ik niet van uit. De accu van de scootmobiel gaat op zich wel lang genoeg mee. Langer dan ik het uithoud in ieder geval.

Is het met de Legend wel mogelijk om net als de Nuvi aan te geven waarheen -> naar huis en dat het dan ook gelijk een route naar huis maakt? Het zou niet uit maken als er meerdere stappen nodig zijn maar die optie is op zich is denk ik wel belangrijk.

HaWee bedankt dat je naar de Katjeskelder hebt gekeken. Maar de kleinere paden staan daar dus niet aangegeven. De gratis fietskaart heeft veel meer details van dat gebied. Zou de legend genoeg geheugen hebben om beide kaarten te installeren? 1 voor de kleinere wegen en 1 voor als ik naar een adres gebracht wil worden?

Qua winkel is Moordrecht denk ik het meeste in de buurt. Dat is ook vanuit de thuissituatie. Dan hoef ik als ik een keer op vakantie ben niet te gaan winkelen, zodat ik hopelijk met de familie leuke dingen kan doen.

Maar al zou ik me op een dag goed genoeg voelen om naar de winkel te gaan dan zou ik het nog raar vinden om in een winkel advies te vragen als ik het daar hoogstwaarschijnlijk toch niet zal kunnen kopen. Nu ik een beetje richting heb van de specifieke toestellen waar ik naar kan kijken zal ik me ook een beetje gaan oriënteren naar de nieuw en 2dehands prijzen.


Kirsten

Gebruikersavatar
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 21829
Lid geworden op: 28 jul 2008 16:24
Locatie: Eindhoven

Bericht door HaWee »

je kunt in de Legend (of een betere) probleemloos de fietskaart en de gratis fietskaart en een paar andere kaarten stoppen.
Alle genoemde toestellen kunnen je naar huis terugloodsen over fiets en wandelpaden en normale wegen met de fietskaart of met de gratis fietskaart of met div andere kaarten wel of niet gratis.
Bij de Legend is het Find Waypoint Huis Ga hij rekent en verteld je hoe te rijden met kaart, links rechts instructies op het scherm en piep voor de bocht.
"Always Look on the Bright Side of Life"

eduandriesen
Berichten: 1
Lid geworden op: 21 mei 2012 20:51

Re: Scootmobiel

Bericht door eduandriesen »

Van Garmin is er een redelijk betaalbare GPS die je kunt instellen op het rijden als een brom(fiets). Is dit mogelijk een optie voor je?
Gr. Edu Andriesen, werkzaam voor Stichting SOMS
http://www.scootmobielonderzoek.nl/scootmobiel

Gebruikersavatar
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 21829
Lid geworden op: 28 jul 2008 16:24
Locatie: Eindhoven

Re: Scootmobiel

Bericht door HaWee »

alle info heeft de vraagsteller al, dit lijkt op plaatsen vanwege het onderschrift :cry:
"Always Look on the Bright Side of Life"

Gebruikersavatar
splashy
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 5253
Lid geworden op: 28 mar 2008 20:12

Re: Scootmobiel

Bericht door splashy »

@eduandriesen

Kweet niet wat je bedoeling is, maar je beantwoord een draadje van 2 jaar geleden.
Als je Gps niet doet wat jij wil, verander dan niet meerdere dingen tegelijk.
Niet je Gps formatteren!!! Zorg dat je altijd een backup van je Gps hebt
GPS75 (1993), 12XL, Nuvi 3760, Oregon 600, Sam. Galaxy S4 S5, Samsung Tab P7500 3G

Plaats reactie

Terug naar “Overige toepassingen”