aanvullende tips: "route komt niet overeen met beschikb

Voor alle vragen en tips rond het gebruik van het programma MapSource.
Selecteren van kaarten, maken van routes etc. etc.. Ook problemen met het volgen van routes vinden meestal z'n oorzaak in MapSource, ongeacht welk type toestel je gebruikt.
Gebruikersavatar
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 24525
Lid geworden op: 9 mar 2004 21:38
Locatie: Rectum (vlakbij Notter)
Contacteer:

Bericht door Hans Vaessen »

an sich helemaal gelijk; maar toch:
ad 1: ik bedoel twee dingen: als je, in algemene zin, een dienst aanbiedt doe je er goed aan om na te gaan of die dienst goed functioneert. En bovendien: het probleem zal bij de eerste de beste met andere kaarten de kop opsteken; als hotelier zul je dat heel snel merken. De vraag is of de hotelier dan op zoek gaat naar een oplossing.

ad 2: mensen gaan veelal pas op zoek naar een oplossing als er een probleem is ontstaan. Dat er een probleem is zie je meteen als je een 'verkeerde' route activeert: 'route komt niet overeen met beschikbare detailkaarten'. Vandaar dat het ook onder dat thema te vinden is.
Daarnaast komt er, zodra je een motorroute van gpstracks wil downloaden, meteen een pop-up met dezelfde waarschuwing. Juist daardoor zijn veel mensen op voorhand al op de hoogte.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp

Gebruikersavatar
corbin
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 1557
Lid geworden op: 5 mar 2004 17:05
Locatie: Heiloo

Bericht door corbin »

Het was een lange discussie Hans. Ik hoop dat het nu voor een ieder duidelijk is. Helemaal met je eens.

Gebruikersavatar
haaje
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 585
Lid geworden op: 4 mei 2004 20:49
Locatie: Wageningen

Bericht door haaje »

corbin je ijlt uit je nek:

corbin schreef:Ik zet mijn routes altijd uit via waypoints op alle belangrijke punten van een route. Bij een herberekening gaat de route dan altijd via die waypoints, zodat de beoogde leuke route intakt blijft.


en vervolgens:

corbin schreef:Ga je herberekenen dan zie je alleen maar rechte roze strepen. Dus direct route. Weinig lol aan om die proberen te volgen. Is de route met veel waypoints gemaakt, dan staan die ook bij je punten en kan je van wayhpoint naar waypoint gaan navigeren. Is te doen maar wel veel knoppen werk.


haaje
GPSMap 276C (FW3.30)
MapSource 6.8, City Select 7.0

Gebruikersavatar
Oetzi
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 1129
Lid geworden op: 15 mar 2004 19:42
Locatie: Doesburg
Contacteer:

Bericht door Oetzi »

Hans Vaessen schreef:ad 2: mensen gaan veelal pas op zoek naar een oplossing als er een probleem is ontstaan. Dat er een probleem is zie je meteen als je een 'verkeerde' route activeert: 'route komt niet overeen met beschikbare detailkaarten'. Vandaar dat het ook onder dat thema te vinden is.
Daarnaast komt er, zodra je een motorroute van gpstracks wil downloaden, meteen een pop-up met dezelfde waarschuwing. Juist daardoor zijn veel mensen op voorhand al op de hoogte.


Ik ben even een drammer (neem het me niet kwalijk) :
het moet (nu) wel voor iedereen duidelijk zijn dat bij het overnemen van een route HERBEREKENEN geldt voor MAPSOURCE en dat je die dus wel "bij de hand" moet hebben. NIET DE GPS !

Bij GPS tracks kreeg ik geen "pop-up" ,maar die heb ik ook uitgeschakeld ! Ik zal niet de enige zijn.
the one and only Trans-Alper
veni, vidi, foetsi met m'n GPS

Gebruikersavatar
haaje
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 585
Lid geworden op: 4 mei 2004 20:49
Locatie: Wageningen

Bericht door haaje »

Oetzi schreef:Ik ben even een drammer (neem het me niet kwalijk)


Nee hoor.

Oetzi schreef:het moet (nu) wel voor iedereen duidelijk zijn dat bij het overnemen van een route HERBEREKENEN geldt voor MAPSOURCE en dat je die dus wel "bij de hand" moet hebben. NIET DE GPS !


Als je het zo stelt dan ben ik dus de enige die op vakantie durft zonder MapSource/CS/CN en de bijbehorende laptop mee te nemen en ervan overtuigd is dat-ie iedere Garmin-compatible route die op zijn GPS wordt geplaatst, voor minstens 95% kan narijden ?

Dat doe ik overigens alleen met een 276C (en misschien met een Quest).

hetismijallemaalnietzoduidelijknee
haaje
GPSMap 276C (FW3.30)
MapSource 6.8, City Select 7.0

Gebruikersavatar
corbin
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 1557
Lid geworden op: 5 mar 2004 17:05
Locatie: Heiloo

Bericht door corbin »

Niks ijlen. het een sloeg op herberekenen op de pc en het ander op je gps. :evil:

Gebruikersavatar
haaje
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 585
Lid geworden op: 4 mei 2004 20:49
Locatie: Wageningen

Bericht door haaje »

Excuus corbin, dat maakte ik niet op uit je berichtjes.

Overigens hoeft het onderscheid tussen herberekenen in MapSource en herberekenen op de GPS niet zo groot te zijn als jij stelt, vooropgesteld dat je GPSr direct routing aankan en het "Follow Roads" feature heeft.
GPSMap 276C (FW3.30)
MapSource 6.8, City Select 7.0

RSVBaco
Berichten: 24
Lid geworden op: 15 jun 2005 15:51
Contacteer:

Bericht door RSVBaco »

Nog een vraagje in deze context.
Als ik herbereken doe en de routes vergelijk dan zie ik dikwijls dat de routes erg op elkaar lijken, maar soms slechts iets naast elkaar liggen.
Als ik dan de herberekende route sleep nr de "oude" route, dan trekt hij gewoon een lijntje tussen beide. Wsch omdat de "oude" niet op een weg "past" op de kaart in mijn mapsource? Lijkt me sterk dat in sommige dorpen er parallelle wegen lopen en dergelijke.

Ook zijn sommige stukken route identiek maar lichtjes verschoven, zelfde oorzaak?

Is mss een domme vraag, maar zou niet de mist in willen gaan (bij wijze van spreken dan) met een verkeerde herberekende route, vandaar.

Gebruikersavatar
T.J.K.
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 259
Lid geworden op: 21 mei 2004 20:43
Locatie: N53.25871 E6.39579

Bericht door T.J.K. »

Hoi,
Het geeft nog maar weer eens aan,hoe belangerijk het is om te recalculeren met je eigen programma/pc/kaartmateriaal,(route passend maken op jou kaart)voordat je de route in je pilot laadt.Je geeft eigenlijk zelf reeds ook het antwoord en het is geen domme vraag hoor. :wink: Wanneer je de oorspronkelijk route verwijdert,zul je zien dat daar dus geen weg is,in ieder geval niet op jou kaart,vandaar dat je dan een lijntje ziet,je kunt de route immers niet verleggen naar een weg die er niet is.Daar waar de route andere wegen gekozen heeft,wel de route op de oorspronkelijke leggen,om de zelfde route te krijgen.
Na ruim 10 jaar van de Streetpilot III over naar de Zumo 590.(Dat is natuurlijk een grote sprong.) Ik ben er zeer content mee en ik vind het een super toestel.

RSVBaco
Berichten: 24
Lid geworden op: 15 jun 2005 15:51
Contacteer:

Bericht door RSVBaco »

Thanks! Dacht idd zoiets. Begin het te kennen, blijkbaar :P

Tijd om wat routes te gaan rijden, dus :D

Gebruikersavatar
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 24525
Lid geworden op: 9 mar 2004 21:38
Locatie: Rectum (vlakbij Notter)
Contacteer:

Bericht door Hans Vaessen »

In dit verband ook een tip:
Zodra mapsource (automatisch) een genummerd waypoint maakt heb je een routepunt naast de wegenkaart gelegd. Dat is bij auto/motorroutes vrijwel altijd onwenselijk.

Je ziet die genummerde punten op de kaart, maar door op het tabje waypoints te klikken zie je een lijst met waypoints. Staan daar punten bij met een nummer, dan is het zaak om op die punten even goed in te zoomen.

Overigens leert de ervaring dat ook gedownloade routes regelmatig dergelijke fouten bevatten; reden temeer om een route te herberekenen/controleren alvorens 'm te gaan rijden.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp

rudi d.
Berichten: 125
Lid geworden op: 30 dec 2004 20:39
Locatie: Beveren-Waas (B)

herbereken

Bericht door rudi d. »

moet ff vraagske stellen, ondanks het meervuldige zoeken en lezen op dit forum.
Ik heb dus een route gedownload van een bekend Belgisch motorblad, en zie dat de route 201km lang is.
Volgens de wijze raad een copie genomen en laten herbereken. "Auto-routing ingeschakeld, snelwegen, omkeren, onverharde wegen en carpool aangevinkt.
Blijkbaar enige verschillen na berekenen want route is nu 210km geworden.
Na lang zoeken zie ik enkele verschillen als ik via "tracks kijk".
Dan is nu m'n(misschien onnozel) probleem, ik krijg begot die purper lijn niet gelijk met de gele, welke blijkbaar de juiste route is.
Voel me op dit moment wel heel dom.

rudi
zumo 590 + autocom + FJR1300A: perfect match!

Gebruikersavatar
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 24525
Lid geworden op: 9 mar 2004 21:38
Locatie: Rectum (vlakbij Notter)
Contacteer:

Bericht door Hans Vaessen »

Misschien niet zo dom: mogelijk kàn de route niet exact gelijk gelegd worden vanwege veranderingen in de kaarten, eenrichtingverkeer etc. Meestal niet echt een probleem: op een rouet van 200 km leidt een paar kilometer anders rijden zelden tot een teleurstelling..
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp

rudi d.
Berichten: 125
Lid geworden op: 30 dec 2004 20:39
Locatie: Beveren-Waas (B)

herbereken

Bericht door rudi d. »

Hans Vaessen schreef:Misschien niet zo dom: mogelijk kàn de route niet exact gelijk gelegd worden vanwege veranderingen in de kaarten, eenrichtingverkeer etc. Meestal niet echt een probleem: op een rouet van 200 km leidt een paar kilometer anders rijden zelden tot een teleurstelling..


heb zowel de originele als de herberekende route eens naar m'n 2610 gestuurd, en inderdaad, bij de originele versie kwam de gps melden dat bepaalde wegen niet precies gevolgd worden en of er moet er herberekend worden.
Ik hou het maar bij de herberekende versie en zal nog laten weten wat er juist aan de hand was.
Hans, alvast bedankt voor de reactie

de 9km extra neem ik er met de glimlach bij:-)

Rudi
zumo 590 + autocom + FJR1300A: perfect match!

William
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 397
Lid geworden op: 10 mar 2004 13:11
Locatie: Laarbeek (NL)

Re: herbereken

Bericht door William »

rudi d. schreef:Volgens de wijze raad een copie genomen en laten herbereken. "Auto-routing ingeschakeld, snelwegen, omkeren, onverharde wegen en carpool aangevinkt.
Blijkbaar enige verschillen na berekenen want route is nu 210km geworden.
Na lang zoeken zie ik enkele verschillen als ik via "tracks kijk".
Dan is nu m'n(misschien onnozel) probleem, ik krijg begot die purper lijn niet gelijk met de gele, welke blijkbaar de juiste route is.
Voel me op dit moment wel heel dom.


Misschien is het vinkje bij OMKEREN net teveel. Sommige haarspeldbochten worden als OMKEREN gezien en dus niet in de route meegenomen.

Maar nog even over het probleem van de vriendelijke hotelier terug te komen:
- Koop een (kleine) CF kaart (of een Garmin-kaart bij sommige andere toestellen) en
- neem je 25 letterige unlockcode mee.
- Laat de hotelier je code in zijn mapsource ingeven en
- laad de route in je toestel en de bijbehorende kaarten op de geheugenkaart.
Ik ga ervan uit, dat als de route klopt, het wel niet zo'n vaart zal lopen of de kaartversie 5, 6 of 7 is.

Voilá, je kunt de route probleemloos rijden, zonder dat er herberekend hoeft te worden.
Is de route ten einde, dan steek je weer de 'normale' geheugenkaart terug in het toestel.

Vertrek je uit het hotel, laat dan je code weer wissen (waar niemand anders iets aan heeft).

Plaats reactie

Terug naar “Garmin MapSource”