Route wil niet over weggetje....?

Adviesvragen, voor als je een 'schaap met vijf poten' zoekt dat multi-inzetbaar is
Plaats reactie
Gebruikersavatar
hanspb
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 46
Lid geworden op: 5 okt 2013 00:50
Locatie: Ede

Route wil niet over weggetje....?

Bericht door hanspb »

Ik weet niet of ik dit probleem bij Oregon, bij Basecamp of bij kaarten moet zetten?

Ik rijd al een paar jaar met een Zumo op de motor en in de auto. Dat gaat (bijna) altijd goed.
Onlangs heb ik een Oregon 650 voor lopen en fietsen aangeschaft. Voor op de racefiets, als test, probeer ik een rondje te maken in Basecamp. Het is een rondje die ik wel eens vaker heb gefietst. Eens zien hoe dat precies in zijn werk gaat voor als ik eens een grotere ronde zou willen maken. En natuurlijk hoe gaat eea op de fiets zelf.

Wat ik zou willen is vanaf Rhenen zuidwaarts op het fietspad de brug over en dan gelijk schuin rechts naar beneden direct de dijk op. Het probleem begint al met de kaarten. Waar we over spreken is een heel smal steil aflopend klinker-paadje. Op CN is weggetje niet te vinden. Net als op TopoBenelux ook niets te zien. Op de OFM is pad/weggetje wel zichtbaar. Aha, ik ga de goede kant op.......
Ik heb in Basecamp speciaal een profiel 'test' gemaakt om op alle mogelijke manieren de uitsluitingen al of niet in te kunnen stellen. Welke paden, onverhard en wat dan ook ik inschakel, op geen enkele manier kom ik over dat paadje. Basecamp laat me steeds enkele km's omrijden via oa Kesteren. Dat is dus wat ik niet wil!

In het verleden heb ik een vergelijkbaar probleem wel eens opgelost bij een overgang van een historisch bruggetje over de Moezel (was verboden voor alle verkeer) van Lux naar Duitsland. Hier heb ik route deel 1 en deel 2 van gemaakt. Met de motor kon ik ter plekke tussen de paaltjes door. In Duitsland ben ik gewoon verder gegaan met route deel 2.

Voor de motor in zo'n geval acceptabel, maar voor de racefiets zou dat toch anders moeten kunnen,..............vind ik.
OK, een route maken over dat smalle weggetje lukt blijkbaar niet. Een andere oplossing is misschien, net als bij de Moezel, de volgende: Net over de brug heb ik de route afgeknipt. het begin wordt dan route deel 1. Onder aan de dijk laat ik nu route deel 2 beginnen. Van beide heb ik nu tracks gemaakt. Dan heb ik iig de te rijden rit voor 99% al klaar.
Mijn idee is nu om track deel 1 een klein stukje met de hand te verlengen tot startpunt deel 2.
Daarna aan elkaar plakken en klaar! (hoopte ik) Maar tracks zijn niet te plakken!
Wat ik nog als laatste kan doen is de complete track van start, of evt na punt van knippen, tot weer thuis helemaal handmatig (bij) te tekenen. Maar of dat nu zo handig is?

Mijn vraag is dus hoe ik met 1 track of wellicht toch 1 route deze rit zou kunnen maken. Dan hoef ik onderweg niet om te schakelen naar deel 2. Het gaat me niet zo zeer om deze rit, maar meer hoe ik dit probleem in het algemeen zou kunnen oplossen.
FZ750-20 valve**Zumo350**Oregon650T**

Gebruikersavatar
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 21829
Lid geworden op: 28 jul 2008 16:24
Locatie: Eindhoven

Re: Route wil niet over weggetje....?

Bericht door HaWee »

over je eerste vraag:
dit is het advies deel als je een gps zoekt, jij hebt hem al dus......
aangezien je beschrijft hoe het fout gaat in Basecamp...

het probleem met een route is dat hij kaartafhankelijk is: als een weggetje niet op de kaart staat als routeerbaar lukt het niet, een oplossing is inderdaad twee deelroutes en overschakelen op het probleempunt.

Een track is niet kaartafhankelijk, je kunt altijd je trip uit één track laten bestaan en zonder extra acties narijden.

over de kaarten:
CN is een autokaart, niet echt voor kleine fietsweggetjes . Waarschijnlijk heb je CN voor je Zumo , die kaart werkt niet in de Oregon (de kaart wel maar de licentie niet, wil je CN in je Oregon kost dit dus €90 extra)
op Topo zou je hem verwachten
OFM is de meest up to date kaart (meestal) en je kunt hem zelf updaten als je iets mist maar je moet wel even de gebruiksaanwijzing lezen voor de juiste routeringsinstellingen. Om de kaart optimaal te gebruiken worden uitsluitingen en voorkeuren "misbruikt" , bv op de kaart staan autosnelwegen niet als routeerbare wegen (mag niet met de fiets) dus het label "snelweg" kan gebruikt worden voor bepaalde types fietspaden, evenzo tolweg oid
http://www.openfietsmap.nl/tips-tricks/routing-errors
http://www.openfietsmap.nl/tips-tricks/basecamp-nl
"Always Look on the Bright Side of Life"

janremi
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 113
Lid geworden op: 1 nov 2011 19:48

Re: Route wil niet over weggetje....?

Bericht door janremi »

Hanspb,
Het pad tussen de brug en de Marsdijk staat op OFM als wandelpad.
Daarom geen routering voor fiets.
Als je in BaseCamp een tussenpunt op het pad zet routeert het bij mij wel.
Groetjes uit Goes, GPSmap62st, Flyer T12 Comfort-Harmony.
Jan

V43B
Berichten: 207
Lid geworden op: 1 feb 2007 00:01

Re: Route wil niet over weggetje....?

Bericht door V43B »

Ja, het is inderdaad een voetpad
OFM schreef:Wijzigingenset: 30169526
Of course you do use this on bicyle, but it is a footway (NL:G7) not a cycleway
5 maanden geleden gesloten
Zoals hierboven al vermeldt routeert Basecamp met profiel fiets en door simpelweg een tussenpunt op dat pad te plaatsen in OFM gewoon over dat voetpad.
Mocht dat in een ander geval niet lukken dan de algemene oplossing: als je de fietsroute maakt, zet dan een viapunt iets voor het begin van dat pad en net na het eind en ga verder met het tekenen van je fietsroute en negeer tijdelijk die rare lus. Gebruik nu de knop <delen> om de route in drie stukken te knippen en selecteer de omweg om dat paadje. Nu heb je drie routes en kan je het profiel van die omweg op wandelen zetten en herberekenen. Het zal nu wel over dat voetpad gaan. Selecteer de drie routes en voeg ze samen, je hebt nu een gecombineerde route.

Tracks kan je in Basecamp ook samenvoegen.

sf-ftd
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 1684
Lid geworden op: 4 jun 2008 22:55
Locatie: Raalte

Re: Route wil niet over weggetje....?

Bericht door sf-ftd »

Je kunt een viapunt zetten net voor het bewuste paadje, daarna overschakelen naar profiel Wandelen en aan het eind van het paadje weer een viapunt zetten en dan weer terug naar profiel Fietsen. schakelen. In BC gaat de route dan precies over dat paadje. Je zou even moeten uitproberen hoe je gps hier mee omgaat.
sf-ftd
Zumo 550/Oregon 450t/Nuvi1340/Blaupunkt Travelpilot FX
CN2015.20/Onroute Fiets+Wandelkaart/ Onroute Motorkaart BNL-DACH-FIEP
Diverse OpenStreetMap-kaarten

Gebruikersavatar
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 2295
Lid geworden op: 13 sep 2008 12:17
Locatie: Dordrecht

Re: Route wil niet over weggetje....?

Bericht door e.vdwerf »

... 'k zie dat alle "bekende" OSM - mappers waaronder ikzelf :mrgreen: aan het paadje hebben gewerkt incl. de maker van de OFM. Als laatste Ankeric en zij moeten dan met hun Santos tandem het gewaagd hebben om naar boven of beneden te rijden...
Hij heeft er het G7 bord bijgezet. wandelpad... en dat is correct.

https://www.google.nl/maps/@51.9486042, ... !1e1?hl=nl

evt. zou paved er nog op kunnen. Fietsen mag je er overigens niet. Met een truukje routeert het dus wel.
https://www.openstreetmap.org/way/31670713

Aan het olifantenpaadje kun je zien dat hier volop wordt gefietst en ik maak me op die plaats er zelf ook schuldig aan. Niet verder vertellen... :)

edit: Done surface=paved

Egbert
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap

Gebruikersavatar
hanspb
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 46
Lid geworden op: 5 okt 2013 00:50
Locatie: Ede

Re: Route wil niet over weggetje....?

Bericht door hanspb »

Nu wilde die wel routeren over dat weggetje.
Als ik gisteren een punt maakte op dat weggetje resulteerde dat in een 'glitsch'.
Blijkbaar toch ergens een instelling niet OK.....................??

Toch bedankt...............!
FZ750-20 valve**Zumo350**Oregon650T**

ankeric
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 1143
Lid geworden op: 25 jun 2008 22:02
Locatie: Woerden

Re: Route wil niet over weggetje....?

Bericht door ankeric »

hanspb schreef:Nu wilde die wel routeren over dat weggetje.
Als ik gisteren een punt maakte op dat weggetje resulteerde dat in een 'glitsch'.
Blijkbaar toch ergens een instelling niet OK.....................??
Als eerst verantwoordelijke voor jouw probleem toch maar een reactie.

Deze 'glitch' is niet het gevolg van een instelling die 'niet OK' is.

Bepalend is de afstand tussen het 'weggetje' en jouw viapunt.
Zet je het punt netjes op het weggetje: geen 'glitch'.
Zet je het punt 'niet te ver' van het weggetje, dan zal BaseCamp toch het weggetje opzoeken ('snap to way'): geen 'glitch'.
Maar zet je het punt 'te ver' van het weggetje, dan krijg je een 'glitch'.
Lastiger te testen (op dit nachtelijk uur), maar het maakt volgens mij ook nog uit of je de route van begin af aan tekent (BaseCamp heeft dan een sterkere neiging om de weg op te zoeken), of dat je achteraf een viapunt invoegt (nadat de oorspronkelijke route de forse omweg heeft gemaakt). Maar hier ben ik niet zeker van.

Dat het inderdaad een voetpad is, kun je ook zien op Mapillary. Daar staan de foto's als 'bewijs' d.d. 11 april 2015.
Niet meer actief op dit forum...

sf-ftd
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 1684
Lid geworden op: 4 jun 2008 22:55
Locatie: Raalte

Re: Route wil niet over weggetje....?

Bericht door sf-ftd »

hanspb schreef:Mijn idee is nu om track deel 1 een klein stukje met de hand te verlengen tot startpunt deel 2.
Daarna aan elkaar plakken en klaar! (hoopte ik) Maar tracks zijn niet te plakken!
Tracks zijn wel te plakken maar niet met een knopje in BC.

Om tracks te plakken klik je dubbel op de naam van de 2e track. Je krijgt vervolgens alle trackpunten van die track te zien.
Selecteer al deze trackpunten en klik dan met de rechter muisknop voor kopieren.
Klik vervolgens dubbel op de naam van de track waarmee je deze track wilt samenvoegen.
Klik dan met de rechter muisknop onder de trackpunten en kies voor plakken.
De track is nu samengevoegd.

Zo kun je ook delen van bestaande tracks aan elkaar koppelen.
En je kunt ook een extra lus in een bestaande track plakken. Je moet dan wel even uitzoeken op welke plek (welk trackpunt) je dat stuk moet invoegen.
sf-ftd
Zumo 550/Oregon 450t/Nuvi1340/Blaupunkt Travelpilot FX
CN2015.20/Onroute Fiets+Wandelkaart/ Onroute Motorkaart BNL-DACH-FIEP
Diverse OpenStreetMap-kaarten

Gebruikersavatar
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 24525
Lid geworden op: 9 mar 2004 21:38
Locatie: Rectum (vlakbij Notter)
Contacteer:

Re: Route wil niet over weggetje....?

Bericht door Hans Vaessen »

ankeric schreef: Maar hier ben ik niet zeker van.
Het 'magnetisme' van BC werkt zowel bij het plaatsen als toevoegen van een viapunt. Ga je echter een viapunt verplaatsen dan werkt het niet en is de kans op een 'glitch' duidelijk groter.

De afstand waarover een punt automatisch gecorrigeerd wordt is afhankelijk van het zoom-niveau. Hou verder uitgezoomd hoe sterker de 'magneet'.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp

Gebruikersavatar
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
Berichten: 14919
Lid geworden op: 11 feb 2008 23:46
Locatie: Traiectum
Contacteer:

Re: Route wil niet over weggetje....?

Bericht door JaVaWa »

sf-ftd schreef:Om tracks te plakken klik je dubbel op de naam van de 2e track. Je krijgt vervolgens alle trackpunten van die track te zien.
Selecteer al deze trackpunten en klik dan met de rechter muisknop voor kopieren.
...
Dat kan makkelijker: selecteer twee (of meer) tracks, klik ze met rechts aan en kies in het popupmenu "Sporen samenvoegen".
Kijk op https://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie en tips

eTrex Legend HCx, fēnix (1), Forerunner 220, GPS 45, GPS 60, Montana 600, nüvi 250, Oregon 550t en 700, StreetPilot III, Vivoactive 3 en 4, zūmo 500

Gebruikersavatar
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 24525
Lid geworden op: 9 mar 2004 21:38
Locatie: Rectum (vlakbij Notter)
Contacteer:

Re: Route wil niet over weggetje....?

Bericht door Hans Vaessen »

Of klik op track2, hou de muisknop ingedrukt, en sleep 'm over track1.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp

Plaats reactie

Terug naar “Wandelen, fietsen EN auto of motor”