Openfietsmap Europe 2015

Er zijn, vooral voor de Garmin's op internet kaarten, Waypoints en Points of Interest te vinden van allerlei landen en zaken over de hele wereld. Dit thema is bedoeld om tips daarover uit te wisselen.
Gebruikersavatar
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
Berichten: 14832
Lid geworden op: 11 feb 2008 23:46
Locatie: Traiectum
Contacteer:

Re: Openfietsmap Europe 2015

Bericht door JaVaWa »

Je downloadt dan een compleet nieuwe kaart; de vorige dien je zelf te verwijderen.

Ik had trouwens niet goed gelezen.. De procedure voor het installeren van de EU-kaart op de Mac is een tikkeltje lastiger dan bijv. de Beneluxkaart. Download het juiste zip-bestand (de bovenste van de downloadpagina) en gebruik JaVaWa Mapconverter om de kaart te converteren en te installeren door het zip-bestand naar het venster van dit programma te slepen.

De vorige versie eerst wel verwijderen met GTMK.
Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie en tips

eTrex Legend HCx, Fenix (1), Forerunner 220, GPS 45, GPS 60, Montana 600, nüvi 250, Oregon 550t en 700, StreetPilot III, Vivoactive 3 en 4, zūmo 500

Gebruikersavatar
Rekel
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 754
Lid geworden op: 11 okt 2008 22:30
Locatie: 118971,479582

Re: Openfietsmap Europe 2015

Bericht door Rekel »

chill_fietser schreef:Als ik me op een dag een update wil downloaden. Is er dan op de website van "openfietsmap.nl" een soort van aan te klikken link waardoor ik de update binnen haal en daarna kan installeren in de huidige? Of haal ik dan meteen een compleet nieuwe kaart van Openfietsmap binnen die de vorig compleet dient te vervangen?
Indien ik bij een update telkens een volledig nieuwe kaart van Openfietsmap Europe dien te installeren, verwijder ik dan bij voorkeur eerst de voorgaande?
Ja, je moet de nieuwe versie van de kaart opnieuw downloaden en installeren. De oude versie van de kaart kun je in Basecamp laten staan, maar dat is gezien de ruimte die de kaart inneemt niet aan te raden (tenzij je een heel wat grotere schijf hebt dan die 128GB SSD die in mijn MacBook zit :wink: ).

Om de OpenFietsMap Europa kaart te installeren in Basecamp:

Download JaVaWa MapConverter, van:
http://www.javawa.nl/mapconverter.html
Installeer dit programma.

Download daarna de PC-versie van de OpenFietsMap Europa kaart, OFM(EU201X-XX-XX).zip

Dit Zip-bestand kun je daarna mbv. JaVaWa MapConverter laten installeren in Basecamp.

Met Garmin MapInstall kun je daarna de OFM-kaart op je GPS zetten.
Frank
Colorado 300, eTrex 30, Oregon 700, een Santos Travelmaster 26 chromo fiets en  Macs

chill_fietser
Berichten: 29
Lid geworden op: 23 nov 2015 13:49

Re: Openfietsmap Europe 2015

Bericht door chill_fietser »

Idd ' Rekel ' ,, dit had ik ook al op die manier gedaan toen ik een tijdje terug Openfietsmap EU voor de eerste keer in het maagdelijk lege BaseCamp installeerde.
Maar wat ik niet begrijp. Als ik kijk op de website van OpenFietsMap.nl ; dan zie ik onder "downloads" - "Europe" een versie van 14 May 2015 ,, OFM(EU2015-05-14).zip ??
Daar zijn ondertussen al wat updates op gebeurd neem ik aan?
Kijk ik dan op de verkeerde plek om de meest recente te downloaden?

Gebruikersavatar
openfietsmap
Berichten: 1106
Lid geworden op: 4 mei 2011 10:31
Contacteer:

Re: Openfietsmap Europe 2015

Bericht door openfietsmap »

De laatste Europa versie is die van mei, die wordt maar een keer per jaar geupdate.
Mocht je een nieuwere versie willen van een bepaald land of regio, dan kan je de "light" versie downloaden op http://garmin.openstreetmap.nl Die wordt meerdere keren per maand geupdate. De light versie heeft echter geen details als hoogtelijnen, gebouwen etc.
Maker van Openfietsmap - Gratis Garmin topokaarten voor op de fiets

chill_fietser
Berichten: 29
Lid geworden op: 23 nov 2015 13:49

Re: Openfietsmap Europe 2015

Bericht door chill_fietser »

Ik koos voor de EU versie omdat ik wat vakantie uitstappen naar Frankrijk en Duitsland aan het voorbereiden ben. De fietsen op de autodrager meenemen en ter plaatse fietsend de streek verkennen.
Maar als ik het zo lees, dan lijkt het me aangewezen om naast de EU versie, ook de Benelux versie in BaseCamp te installeren? Deze wordt wel vaker van een update voorzien en is meer ideaal om fietstochten in eigen land te plannen?

Gebruikersavatar
openfietsmap
Berichten: 1106
Lid geworden op: 4 mei 2011 10:31
Contacteer:

Re: Openfietsmap Europe 2015

Bericht door openfietsmap »

Ja dat kan prima, of de gecombineerde Benelux+Duitsland kaart, wordt iedere maand geupdate.
Maker van Openfietsmap - Gratis Garmin topokaarten voor op de fiets

chill_fietser
Berichten: 29
Lid geworden op: 23 nov 2015 13:49

Re: Openfietsmap Europe 2015

Bericht door chill_fietser »

De EU versie en de Benelux versie. Lijkt voor mij meest aangewezen. Zo heb ik een regelmatige update in eigen land. En vermijd ik overbodige dubbele dekkingen waardoor ik al teveel opslagcapaciteit inneem.
Bedankt om de info. Het is me meer duidelijk geworden.
Grtn, Peter.

flyer
Berichten: 49
Lid geworden op: 29 dec 2015 23:00

Re: Openfietsmap Europe 2015

Bericht door flyer »

Op heden maken mijn vrouw en ik dankbaar gebruik van openfietsmap benelux. Daguitstappen in Nederland en ook soms in België. Dat bevalt ons prima. Deze kaartsoftware is een ontdekking en is ook echt goed. Naast OFM benelux bestaat er ook OFM Europa heb ik gemerkt.
Mijn vraag is nu hoe die OFM Europa is? Is ze even goed, even gedetailleerd, even up to date als OFM benelux? Mijn vrouw en ik plannen immers om onze elektrische fietsen mee te nemen op reis. France staat in de planning, maar ook Duitsland staat in het verschiet. Zijn wij ook daar net zo goed gediend met OFM of is het buiten Nederland en België dan toch niet je dat en richt ik mij daar beter tot de TOPO PRO France en TOPO PRO Germany van Garmin?

Gebruikersavatar
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 4909
Lid geworden op: 18 nov 2004 21:03
Locatie: N 51°48' E 5°14'

Re: Openfietsmap Europe 2015

Bericht door keesm »

Een Flyer als e-bike, dat vermoedde ik al.
OFM Benelux: wordt wekelijk geactualiseerd. OFM Europe: wordt in principe 1 keer per jaar geactualiseerd. Beide zijn gebaseerd op dezelfde database (OSM) welke dagelijks wordt verbeterd/aangevuld door alle vrijwilligers. Dus de OFM BNL zal actueler zijn. Daarnaast is de OFM BNL wat gedetailleerder. Maar daar merk je in de praktijk niet veel van.
Wat ook mooie/goede kaarten zijn: http://www.freizeitkarte-osm.de . Deze heeft kaarten van meerdere landen o.a. Frankrijk en ververst de kaarten ca. maandelijks.
Beter Topo Pro: hier is een overlap met een ander draadje waar je al antwoord op gekregen hebt: http://forum.gps.nl/viewtopic.php?f=49&t=38966&start=60
(één geruststelling: de aankoop van een topo pro kaart staat in het niets tot de aanschaf van een Flyer e-bike :) )

Gebruikersavatar
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 2268
Lid geworden op: 13 sep 2008 12:17
Locatie: Dordrecht

Re: Openfietsmap Europe 2015

Bericht door e.vdwerf »

Flyer,

Ook de fiets waarop je rijdt?

OFM Duitsland is prima. Wanneer je de Beneluxversie + Duitsland download of de Duitslandversie apart heb je de nieuwste kaart.
De Europakaart is van het voorjaar van 2015 en in voorjaar 2016 zal de volgende update komen van OFM Europa denk ik.
OFM Frankrijk kun je ook apart downloaden via http://www.openfietsmap.nl en dan Worldwide (light)
Dan heb je alleen minder topo en geen hoogtelijnen, maar wel de nieuwste versie.

De OSM Frankrijk heeft een enorme inhaalslag gemaakt en is ook goed bruikbaar. Wel zijn daar een aantal routes ingetekend die nog in ontwikkeling zijn. Alle bekende fietsroutes staan er "gekleurd" op.
Ik gebruik de OFM Europa met plezier in Frankrijk.
Je kunt natuurlijk ook beide kaarten erop zetten; Zowel light als osm West-Europa.
Daarnaast gebruik ik de CNE Europe in Frankrijk, maar hoofdzakelijk voor de auto.

Ga je mountainbikeroutes rijden dan zou ik voor de TOPO PRO France gaan.

edit: Keesm was me voor :D
... en met de Flyer is het zeker te doen in La France en brengt z'n geld dik op. M'n eerste Flyer is al twee en een half keer rond de wereld geweest.
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap

flyer
Berichten: 49
Lid geworden op: 29 dec 2015 23:00

Re: Openfietsmap Europe 2015

Bericht door flyer »

De aankoop van een TOPO PRO kaart staat idd in het niets tov een Flyer elektrische fiets keesm. Maar zomaar met de centen gooien wil ik toch ook niet doen. :wink: Ik heb het niet zo om onbesuisd dingen te kopen die dan ongebruikt opzij blijven liggen. En zoals Hans in de andere topic terecht opmerkt. TOPO PRO Benelux en France en Germany en Oostenrijk wordt al gauw een aardig bedrag van meer dan €500. Toch ook niet niets. Ik heb het wel voor over. Maar dan wel enkel als ze me echt tot dienst kunnen zijn en dan ook pas op het moment dat ze mij van dienst kunnen zijn. Enkel "als" en "pas dan".
Even off-topic aan e.vdwerf. Ik moet bekennen dat mijn flyer nog niet in mijn schuurtje staat. De bestelling is geplaatst en de levering voorzien vóór eind januari. Die van mijn vrouw is wel al geleverd. Ze nam een C8.1 en die rijdt super. Ik koos vanwege het heren frame voor de T reeks. Net zoals jij voor de T14. Maar niet de HS. Dat waagde ik niet vanwege de onzekerheid omtrent de aanpassingen binnen de wetgeving. Met name de geruchten dat onze ministers en staatssecretarissen wel eens de beslissing zouden nemen dat elektrische HS fietsen niet meer worden toegelaten op sommige fietspaden en/of in natuurgebieden. Wordt ongetwijfeld vervolgd en de soep wordt niet zo heet gedronken als ze wordt geserveerd. Maar vooral om de reden van mogelijk verbod in natuurgebieden waagde ik het er niet op. Want net op die paden wil ik gaan fietsen. En ik ben bovendien ook sinds dit jaar op pensioen. Dus het snelle woon-werkverkeer is voor mij niet meer aan de orde.

Plaats reactie

Terug naar “Kaarten, waypointbestanden en Points of Interest, Google Earth”