Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

GPSMAP 64ST versus GPSMAP 60 CSx

De nieuwste outdoor-toestellen, met knop-bediening.

GPSMAP 64ST versus GPSMAP 60 CSx

Berichtdoor Wouter Enzian » 7 maart 2017 17:44

Afgelopen week heb ik mijn gps GPSMAP 60 CSx verloren tijdens het wandelen en daarom heb ik een nieuwe gps GPSMAP 64 ST gekocht. Ik was n.l. zeer tevreden over de GPSMAP 60 CSx en daarom viel mijn keuze weer op een dergelijk toestel dat nu wordt verkocht. Afgelopen week zaterdag heb ik hem uitgeprobeerd tijdens het wandelen. Ik wandel meestal een rondje aan de hand van een track en dat heb ik nu ook gedaan. Er vielen me een aantal dingen op die minder zijn bij de 64ST.
Ik mis de piepjes bij verandering van richting en ook de tekst op het scherm.
Als je een rondje loopt krijg je geen goede afstand tot bestemming te zien.
Misschien krijg je dat wel via tracback maar ik weet nog niet hoe ik dat instel.

Hopelijk zijn er toch wel manieren om toch een duidelijke waarschuwing te krijgen bij verandering van richting, want ik kijk niet voortdurend op dat ding en dan loop ik de afslag voorbij en het duurt meestal wel een tijdje voordat ik dat in de gaten heb. Ik hoop op dit forum wat ervaring op te doen voor de 64 ST.

Vandaag heb ik het een en ander uitgeprobeerd. Ik heb de track van de rondtocht die ik wide lopen opgedeeld in twee helften. Als ik dan de track loop krijg ik wel de goede afstand tot de bestemming te zien. De tweede helft van de track heb ik veranderd in een route en als je die volgt krijg ik wel piepjes bij verandering van richting.
Het enige nadeel van een route is dat je als je inzoomt op een overzicht van de route het hele scherm vol vlaggetjes komt te staan en zodoende de route niet goed zichtbaar wordt.
Is hier een oplossing voor?

De satellieten worden wel razendsnel door de GPSMAP 64 ST gevonden.
Wouter Enzian
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 4 maart 2017 16:29

Re: GPSMAP 64ST versus GPSMAP 60 CSx

Berichtdoor keesm » 7 maart 2017 18:02

Route kun je ontvlaggen met RTWTool: http://www.javawa.nl/rtwtool.html
Avatar gebruiker
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4860
Geregistreerd: 18 nov 2004 21:03
Woonplaats: N 51°48' E 5°14'

Re: GPSMAP 64ST versus GPSMAP 60 CSx

Berichtdoor ankeric » 7 maart 2017 20:14

Wouter Enzian schreef:Het enige nadeel van een route is dat je als je inzoomt op een overzicht van de route het hele scherm vol vlaggetjes komt te staan en zodoende de route niet goed zichtbaar wordt.
Is hier een oplossing voor?

Óók JaVaWa: Symbool voor viapunten
Niet meer actief op dit forum...
ankeric
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1143
Geregistreerd: 25 jun 2008 21:02
Woonplaats: Woerden

Re: GPSMAP 64ST versus GPSMAP 60 CSx

Berichtdoor ankeric » 7 maart 2017 20:50

Wouter Enzian schreef:Als je een rondje loopt krijg je geen goede afstand tot bestemming te zien.

Ligt er een beetje aan hoe "moeilijk" je rondje is.
Een "makkelijk" rondje gaat meestal goed. Maar een rondje in de vorm van het cijfer "6" is - soms - voor GPSMAP 64st te moeilijk. Om over het cijfer "8" maar te zwijgen.
Garmin ziet - tijdens routeren - een route niet als een relatie van op volgorde liggende via-punten, maar als een losse verzameling via-punten. Vanaf ieder via-punt routeert GPSMAP 64st naar het "volgende dichtstbijzijnde" via-punt.

Hieronder zie je dat de GPSMAP 64st bijna bij het eind van de wandeling gewoon weer voorstelt om nogmaals het rondje te gaan lopen. Het dichstbijzijnde via-punt - op de heenweg - is zichtbaar onder de witte pijl.
Als je dat negeert loopt de afstand tot bestemming weer op: 10,8 km.
Totdat je dichter bij het via-punt vlakbij de bestemming bent gekomen: 1,41 km. Dit klopt weer.
Maar ook daarna kwam er weer even 11,6 km in beeld. Totdat we echt de eindbestemming zagen liggen. Mijn verklaring (is weer even dichter bij een via-punt op de heenweg) blijkt niet te kloppen... we zitten nu echt bovenin het "zesje".

Work-around is om extra via-punten (óók RTWTool) toe te voegen. Dan wordt de route méér dwingend en kan Garmin minder afwijken (dan wel: hij herstelt sneller, want eerder dichter bij een volgend-goed-via-punt).
Of... denk beter na over de plaatsing van de via-punten: een via-punt op de heenweg vlakbij de terugweg vraagt om problemen. Zet dat via-punt verder weg en het probleem is opgelost.
Of... accepteer dat je de GPS af en toe even moet negeren (hij denkt dan na, of is de satellieten even een beetje kwijt en zegt maar wat...).
Of... ga fietsen! Dit is een typische wandelervaring, op de fiets gaat dit maar zelden fout. Want dan naderen we minder vaak al gepasseerde via-punten.
Of... als je de afstand écht wilt weten: verwijder de al gepasseerde via-punten uit de route. (Maar dan moet de route wel een "directe route" zijn, want alleen die kun je onderweg wijzigen).

12159.png
12159.png (14.29 KiB) 1412 keer bekeken

12540.png
12540.png (13.71 KiB) 1412 keer bekeken

12779.png
12779.png (12.13 KiB) 1412 keer bekeken
Laatst bijgewerkt door ankeric op 7 maart 2017 23:00, in totaal 1 keer bewerkt.
Niet meer actief op dit forum...
ankeric
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1143
Geregistreerd: 25 jun 2008 21:02
Woonplaats: Woerden

Re: GPSMAP 64ST versus GPSMAP 60 CSx

Berichtdoor blazez » 7 maart 2017 21:26

Ik heb een paar maanden geleden dezelfde switch gemaakt. de 64st is geweldig qua snelheid, en het meenemen van complete pocket queries waren voor ons de hoofdreden om de stap te maken.
We hebben wel weer de kaarten vervangen voor de openfietsmap kaarten. Vinden wij velen maken prettiger.

Een aantal piepjes zijn inderdaad weg. Idioot eigenlijk dat je daar zo aan gewend bent. Al was hetalleen maar het aan en uitzetten.
Waar we helemaal gek van worden zijn de veranderde menustructuren. Een viapunt (noem het gewoon waypoint) aanpassen . . . selecteren-menu-bekijken-bewerken- dan pas aanpassen, verschrikkelijk omslachtig.
Er zijn echt momenten dat we terugverlangen naar de software van de 60CSx.
blazez
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 190
Geregistreerd: 4 jan 2005 14:35
Woonplaats: Rheden

Re: GPSMAP 64ST versus GPSMAP 60 CSx

Berichtdoor keesm » 7 maart 2017 21:56

Ja, je moet soms leren leven met zogenaamde verbeteringen en nieuwe features van Garmin.
Die mooie tracback-functie van een 60C(s)x is nooit meer teruggekomen in de nieuwere outdoortoestellen naar mijn mening.
Tuurlijk je kunt Ga doen en met keuze voor bepaalde velden diverse info op je scherm krijgen en het kompasscherm erbij gebruiken, maar de piepjes van 60 en de aanwzijzigingen van draai ... krijg je niet meer.
Of het alleen bij de 64-serie is weet ik zo even niet maar op een gegeven ogenblik is ook de vertaling van waypoint naar viapunt (taal NL) er in geslopen bij Garmin. Gelukkig kun je daar wel wat aan doen, door in het taalbestand (Dutch.gtt) viapunt te veranderen in Waypoint. Menustructuur, ja dat is ingebakken denk ik dan maar.
(Gelukkig heb ik ook nog een goed werkende 60Cx :) )
Avatar gebruiker
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4860
Geregistreerd: 18 nov 2004 21:03
Woonplaats: N 51°48' E 5°14'

Re: GPSMAP 64ST versus GPSMAP 60 CSx

Berichtdoor ankeric » 7 maart 2017 22:38

blazez schreef:Waar we helemaal gek van worden zijn de veranderde menustructuren. Een viapunt (noem het gewoon waypoint) aanpassen . . . selecteren-menu-bekijken-bewerken- dan pas aanpassen, verschrikkelijk omslachtig.
Er zijn echt momenten dat we terugverlangen naar de software van de 60CSx.


Uit mijn eigen prullenbak:

Gebruik GPSMAP 64st is vrijwel volledig in handen van Anke (navigator en stoker op de tandem).
Alleen tijdens wandelingen en vakanties "mag" Eric hem af en toe gebruiken en soms "moet" dat: routes maken en/of aanpassen blijft mijn taak.
Al 16 jaar loop ik daarbij tegen dezelfde beperkingen, wensen en (gebruikers)fouten aan. Maar ieder jaar ben ik aan het eind van de vakantie alle frustraties en irritaties weer vergeten.

Daarnaast krijg ik ieder jaar van collega fietsers 1-5 keer per jaar hetzelfde "verwijt". Ook onze tandem heet "Anke & Eric" en dus (...?) is de vraag waarom wij onze ervaringen niet (meer) op "het" forum zetten.
"Want jij hebt ons ooit vertelt hoe je met de fiets de GPS "moet" gebruiken, maar dergelijke kampvuurverhalen vergeet ik..."

Deze collega fietsers zijn over het algemeen van mening dat zij de enige zijn die de GPS niet snappen, dan wel het gevoel hebben dat de GPS hen niet begrijpt en hem regelmatig in het water willen gooien.
Ik zou daar, met mijn GPS ervaring en IT achtergrond, ongetwijfeld geen last van hebben.
Maar... niets is minder waar.
Ik heb alleen geleerd om te negeren, me er niet druk over te maken, het gewoon "anders" te doen (want dat lost "alles" op) of om een work-around te gebruiken. Of om óók OsmAnd op een Android smartphone te gebruiken.
Maar ook ik snap er in de eerste week van de vakantie af en toe niets van (hoe deed ik dat vorig jaar?) en tegen het eind van de vakantie weet ik het weer. Waarschijnlijk doordat ik bij toeval op het niet bedoelde knopje drukte.
Ieder jaar dezelfde vragen: hoe zet ik een waypoint niet hier, maar 100 meter verderop? Hoe verwijder ik alle al gepasseerde via-punten uit een route? Hoe stel ik de eenheden in voor de "proximity alarms"? Hoe omzeil ik een wegafzetting (“obstruction”)?
Ieder jaar weer dezelfde schrikreactie: waar zie ik de volledige Note (en niet alleen de eerste 2 regels) bij een Waypoint (soms 1 A4-tje tekst)? Niet vanuit de Waypoint Manager, want "Review Point" ontbreekt vanuit dit menu! Mag ik dit een bug noemen, dan wel nomineren voor de "User Interface Hall of Shame"?

Tenslotte ben ik naïef. Na 16 jaar geduldig en soms ongeduldig wachten, blijven wij hopen op een Garmin die gedurende een langere fietstocht aan al onze eisen (oké 80%) voldoet.
Maar tot nu toe hoor ik o.a. Waypoint iedere keer weer zeggen: een Garmin is voor de gemiddelde gebruiker te moeilijk en daarom streeft Garmin naar vereenvoudiging en niet naar méér functionaliteit.
Hoe vaak heb ik al geroepen: maak dan óók een "professionele" versie of voeg een hoofdmenu optie toe: vereenvoudigd menu, volledig menu.


En ja, op een aantal punten gaat er niets boven de Vista HCx (bijna gelijk aan 60CSx).
Routes on screen wijzigen...
Kopie maken van een route voordat je deze gaat wijzigen (en - misschien - stuk maakt)...
Een route onderweg kunnen wijzigen (altijd, ook als dat geen directe route is)...
TracBack...
Waypoint eigenschappen tonen (allemaal!) en wijzigen. Op de 64 moet ik iedere keer weer bedenken via welke menuopties dat wél en niet kan.
Verdwenen in een streven naar "vereenvoudiging"... :?

Maar Garmin heeft de grootste - gerelateerd aan de inspanning nodig om deze op te lossen - fout uit de User Interface van de Vista wél overgenomen naar de Etrex 30 én GPSMAP 64st.
Iedere dag - tijdens vakanties - reset ik de Trip Computer. En iedere dag moet ik wéér opletten: gooi niet de waypoints óók weg (en, iets minder belangrijk, kies niet voor "Reset All Settings"). Klik niet één of twee stapjes te snel...
En op één weekend na ben ik daar ook in geslaagd. Maar in dat weekend was ik wél 59 waypoints (nooit vergeten!) kwijt waarvan ik vond dat die op OSM ontbraken.
Waarschijnlijk is dit de meest eenvoudig op te lossen bug, maar als Garmin dit zelfs weigert. Ja, ik heb dit 3x gemeld bij Garmin. Bij de Vista, 30 en 64. Zinloos…

Zinloos, net als:
Wouter Enzian schreef:Het enige nadeel van een route is dat je als je inzoomt op een overzicht van de route het hele scherm vol vlaggetjes komt te staan en zodoende de route niet goed zichtbaar wordt.

Deze schermafdruk heb ik ooit naar Garmin gestuurd (21-11-2011, sample of a Route recalculation by Etrex 30 the moment I was off-track.):

image002.jpg
image002.jpg (32.63 KiB) 1373 keer bekeken

Reactie:
Thank you for contacting Garmin Europe.
Thank you for taking the time to give us this feedback. We appreciate your comments & opinions regarding our products. I have forwarded your email to the design /cartography team as they are always interested on customer feedback. Many of the comments/suggestions we receive (such as yours) are often evaluated towards potential implementation into future GARMIN products or current unit software releases. We cannot guarantee that what you have suggested will occur, however we do appreciate you passing along your opinions.
Laatst bijgewerkt door ankeric op 8 maart 2017 13:55, in totaal 1 keer bewerkt.
Niet meer actief op dit forum...
ankeric
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1143
Geregistreerd: 25 jun 2008 21:02
Woonplaats: Woerden

Re: GPSMAP 64ST versus GPSMAP 60 CSx

Berichtdoor Wouter Enzian » 8 maart 2017 11:28

ankeric schreef:
Wouter Enzian schreef:Het enige nadeel van een route is dat je als je inzoomt op een overzicht van de route het hele scherm vol vlaggetjes komt te staan en zodoende de route niet goed zichtbaar wordt.
Is hier een oplossing voor?

Óók JaVaWa: Symbool voor viapuntenBedankt voor de tip. Ik ga dit eens uitproberen
Wouter Enzian
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 4 maart 2017 16:29

Re: GPSMAP 64ST versus GPSMAP 60 CSx

Berichtdoor Wouter Enzian » 8 maart 2017 11:30

keesm schreef:Route kun je ontvlaggen met RTWTool: http://www.javawa.nl/rtwtool.html


Bedankt voor de tip.
Wouter Enzian
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 4 maart 2017 16:29


Keer terug naar Garmin GPSMAP 62, 78, 64 en 66

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast