Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Andere OFM kaart geeft corrupte routes

De opvolger van Mapsource

Andere OFM kaart geeft corrupte routes

Berichtdoor Bram46 » 6 sep 2018 07:36

Hallo. Ik heb al jaren een Etrex20 en maak met BC mijn routes en sporen. Dit werkt perfect. De routes worden steeds gefinetuned door "via" punten bij te plaatsen zodra de route afwijkt van het spoor (tijdens het fietsen). Deze twee dienen gelijk te zijn.
Maar elke keer wanneer ik de OFM kaart vervang door de meest recente, dit doe ik hooguit 1 maal per 2 jaar, zijn alle bestaande routes corrupt, ook in BC. Ik snap dat sommige wegen zijn aangepast en dus de route niet meer klopt maar ik heb diverse malen ondervonden dat er aan de verkeerssituatie niets gewijzigd is maar de route plots geheel anders navigeert en dus het spoor opnieuw niet meer volgt. Ik kan dus kiezen uit twee kwaden: 1) niet updaten en dus nieuwe fietspaden niet kunnen gebruiken, 2) kaart wel updaten en al mijn 110 routes opnieuw aanpassen/corrigeren.
Is dit een normaal gedrag of kan ik dit verhelpen.
Zo heeft een maat van me ook een Etrex20. Ik had een route uitgezet en ook bij hem erop gezet. Hij had een oudere kaart dan ik en die route klopte dus helemaal niets van, allemaal rechte lijnen over het kleine display, hoewel de instellingen exact hetzelfde stonden als op mijn Etrex20. Ook op zijn toestel dezelfde kaart gezet als ik heb, en de route was wel goed. Kan iemand me uitleggen hou ik de nieuwe OFM erop kan zetten maar dat de bestaande routes ongewijzigd blijven? Bvd Bram
Waarom LIGT koffie op het schoteltje en ZIT het in een kopje? En waarom zitten we VOOR de tv en ACHTER de pc?
Avatar gebruiker
Bram46
 
Berichten: 177
Geregistreerd: 14 aug 2013 18:16
Woonplaats: Oirschot

Re: Andere OFM kaart geeft corrupte routes

Berichtdoor Ramon 73 » 6 sep 2018 09:47

Ik merk iets soortgelijks op met OSM kaarten, al gebruik ik ze om routes te maken voor cabrio toertochten. Onlangs moest ik 6 via punten gebruiken om de route een doorgaande N weg te laten volgen, en dat over nog geen kilometer. De route sprong in een dorpskern steeds op zijstraatjes. En de routering keuze (motorrijder, auto) had daar geen invloed op.
Dus toch een vrácht via's gebruikt en het spoor in de gaten gehouden, op straat lukte het wel om correct te rijden.
Na een update naar een kaartversie van 1 week jonger was dit probleem verdwenen. Zelfs de route opnieuw uitgezet en volgde gewoon de meest logische wegen.
Dat is niet de eerste keer dat ik zoiets opmerk en ik heb het vermoeden dat er compilatie fouten ontstaan in de OSM kaarten, puur toevallig. Of een editor maakt een kleine fout in de kaart die de update erna wordt gecorrigeerd.
Zelf maak ik me er geen zorgen om, naast de route bewaar ik ook altijd de track en geef ook alleen de track vrij aan derden. Die upload ik naar gpsies.com en daar kan ook weer een gpx route gedownload worden.
Als ik een oudere route opnieuw wil rijden dan controleer ik heel goed in BC en GPS of alles nog klopt.
Past:
GPSmap 60CSx - GPSmap62s - Montana 600 - Nüvi 765T - Nüvi 3790LMT - Nüvi 3597LMT Mechanic HD - Forerunner 235

Current:
Montana 680 - Fenix 5 plus
Ramon 73
 
Berichten: 266
Geregistreerd: 31 aug 2009 18:52

Re: Andere OFM kaart geeft corrupte routes

Berichtdoor Dingeman » 6 sep 2018 10:00

Dingeman
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 475
Geregistreerd: 25 nov 2005 16:14

Re: Andere OFM kaart geeft corrupte routes

Berichtdoor JaVaWa » 6 sep 2018 10:29

Bij het maken van een Garmin kaart van de OSM krijgt elk wegvak een unieke code. Ook al verandert er in jouw gebied niets, als er ook maar ergens een wegvak bijkomt dan worden alle opvolgende codes anders. Aangezien een berekende route gekoppeld wordt aan de wegvakken o.b.v. die codes gaat dat helemaal mis bij een nieuwe kaartversie...
Bij routes zijn er twee opties: opnieuw berekenen in BaseCamp of directe routes gebruiken en die door het toestel naar een berekende route laten overzetten. In het laatste geval zijn goed gekozen viapunten belangrijk, en dan nog kunnen er soms afwijkingen ontstaan. De track erbij houden (en aanzetten op het scherm) is een goed idee.
Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie en tips

eTrex Legend HCx, Fenix (1), Forerunner 220, GPS 45, GPS 60, Montana 600, nüvi 250, Oregon 550t en 700, StreetPilot III, Vivoactive 3 en 4, zūmo 500
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 14631
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: Andere OFM kaart geeft corrupte routes

Berichtdoor Bram46 » 6 sep 2018 10:45

Oke. Dus eigenlijk komt het erop neer dat een route welke is gemaakt in Basecamp icm OFM van bv Augustus, niet meer lekker werkt wanneer je diezelfde route gebruikt icm OFM van bv September. Als je dan zoals ik een verzameling hebt van zo'n 110 routes welke allemaal 100% goed navigeren op de huidige kaart, die telkens na een kaartupdate aangepast moeten worden, is dit Garmin gebeuren eigenlijk niet zo'n best systeem en mogelijk dat een navigatie op mijn GSM beter werkt. Ik zal me daar eens wat verder in verdiepen.
Waarom LIGT koffie op het schoteltje en ZIT het in een kopje? En waarom zitten we VOOR de tv en ACHTER de pc?
Avatar gebruiker
Bram46
 
Berichten: 177
Geregistreerd: 14 aug 2013 18:16
Woonplaats: Oirschot

Re: Andere OFM kaart geeft corrupte routes

Berichtdoor BikePC » 6 sep 2018 12:05

En daarom gebruik ik altijd tracks i.p.v. routes. Als er dan iets wijzigt op de kaart dan hoef je de track niet aan te passen. Plaatselijke, mogelijk gewijzigde situaties zul je dan ter plekke moeten tackelen bij het passeren. Je kunt ook de track die je wil gaan gebruiken van tevoren even op de recentste kaart leggen en waar relevant de track aanpassen.
Nog een tip: gebruik bij het ontwerp van je route (Basecamp, online, Mapsource) altijd zoveel mogelijk dezelfde kaart (ook versie!) als die je op je toestel hebt staan. Je hebt dan de minste kans op afwijkingen in de route die het toestel er na inladen (en eerste maal berekenen) van maakt.

Als ik zelf een nieuwe route uitzet, begin ik meestal met een route en converteer deze als laatste stap voor het overbrengen naar het toestel naar een track. Ook altijd een kopie als GPX-bestand naar de harde schijf.
Bij het fietsen gebruik ik de nieuwe Edge Explore 2018 (zeer leuk en betaalbaar toestel!) - soms ook Edge 800 of Edge Touring - en het mooie van de Edge toestellen is dat die een track altijd omzetten in een z.g. Koers en dat je daarbij als je dat wil ook echte afslagaanwijzingen krijgt op de kaart op het scherm. Andere (outdoor) toestellen van Garmin hebben deze feature niet en bij tracks moet je het dus doen zonder afslagaanwijzingen, wat overigens helemaal geen ramp is...
Edge 800 HR+CD / Edge Touring Plus HR / Edge Explore (2018)
Avatar gebruiker
BikePC
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1095
Geregistreerd: 22 maart 2008 23:12
Woonplaats: Zoetermeer

Re: Andere OFM kaart geeft corrupte routes

Berichtdoor FM » 6 sep 2018 12:56

BikePC schreef:...Edge Touring - en het mooie van de Edge toestellen is dat die een track altijd omzetten in een z.g. Koers en dat je daarbij als je dat wil ook echte afslagaanwijzingen krijgt op de kaart op het scherm.

Klopt, maar de koers wordt uitgezet op de aanwezige kaart, en de koers durft al eens afwijken van de track.
Zo wilde hij de koers niet leggen in de verkeerde richting van een eenrichtingstraat, terwijl dat met de fiets perfect mogelijk was.
Zumo 590, BMW R1200RT, SRC op Schubert C3 Pro
Avatar gebruiker
FM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4535
Geregistreerd: 30 mei 2005 19:49
Woonplaats: Holsbeek

Re: Andere OFM kaart geeft corrupte routes

Berichtdoor Bram46 » 6 sep 2018 13:03

@André. Dat is precies wat ik doe. Ik zet beide aan als ik ga fietsen, spoor en route. Op de PC en de NAV zit dezelfde kaart. De route geeft tijdens fietsen een signaal als ik iets moet doen maar ik blijf het spoor volgen, ongeacht hoe de route navigeert. Je adviseert de route aan te passen wanneer een andere kaart wordt gebruikt. Daar gaat het juist om. Als je alles gelezen had, had je kunnen zien dat ik erg veel routes heb gemaakt. En die telkens corrigeren bij een nieuwe kaart is op den duur onbegonnen werk. Op een Etrex20 worden ook de dmv pijlen de rijrichting aangegeven, uiteraard bij de route maar niet bij de sporen, vandaar dat ik een correcte routering van de route wens. Ik blijf erbij dat over het functioneren van de OFM icm een Garmin niet goed is nagedacht. Wanneer je in een boekhoudprogramma een creditnota gaat maken van 10 facturen terug, wijzigen de factuurnummers van die 10 facturen toch ook niet. (zou soms wel handig zijn). Zou een toevoeging in de firmware zijn wanneer je aan een route een vlag kunt koppelen zodat die route geforceerd gereden wordt, net zo goed dat wanneer je onverharde wegen wilt mijden en dit hebt ingesteld, je toch een zandpad in je route kunt opnemen dmv meerdere viapunten.
Waarom LIGT koffie op het schoteltje en ZIT het in een kopje? En waarom zitten we VOOR de tv en ACHTER de pc?
Avatar gebruiker
Bram46
 
Berichten: 177
Geregistreerd: 14 aug 2013 18:16
Woonplaats: Oirschot

Re: Andere OFM kaart geeft corrupte routes

Berichtdoor RonalT » 6 sep 2018 18:33

Je kan natuurlijk allerlei wensen gaan zitten uiten, maar je zou ook in oplossingen kunnen denken. Dat houdt het werkbaar.

Je slaat in Basecamp geen routes op, maar tracks. Als je er een wilt gaan rijden laat je van de track een route berekenen en die stuur je naar je toestel.

Een ZUMO gaat de routes die in een 'andere kaartversie' gemaakt zijn langdurig herberekenen.
Door de track om te zetten naar een route is het altijd dezelfde kaartversie.
Groeten, RonalT

Mijn epitaaf wordt volgens mijn vrouw: zo en nu is iedereen de weg kwijt!

SP2610, Z340, Z550, Z590, CityNavigator, OpenStreetMap, OnRoute Motorkaart Midden-Europa
En een VivoFit HR / Vivoactive 3 om te koppelen met een EDGE 25
Avatar gebruiker
RonalT
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 3227
Geregistreerd: 20 sep 2006 18:14
Woonplaats: Dinteloord

Re: Andere OFM kaart geeft corrupte routes

Berichtdoor Bram46 » 6 sep 2018 19:16

Dank je Ronalt, dit ga ik gebruiken en dit is ook een echt antwoord op mijn vraag.
Waarom LIGT koffie op het schoteltje en ZIT het in een kopje? En waarom zitten we VOOR de tv en ACHTER de pc?
Avatar gebruiker
Bram46
 
Berichten: 177
Geregistreerd: 14 aug 2013 18:16
Woonplaats: Oirschot

Re: Andere OFM kaart geeft corrupte routes

Berichtdoor Bram46 » 8 sep 2018 10:02

Vandaag getest zoals Ronalt schrijft maar dan heb ik dus geen piepjes en is het eerst volgende viapunt gelijk aan het eindpunt. Je zit dus meer op je NAV te kijken dan van de omgeving te genieten. Ik geef het op. Mijn Etrex20 icm OFM werkt perfect totdat de kaart wordt vervangen voor een meer recente. Vrijwel alle bestaande routes kloppen dan niet meer. Maw, de routes wijken daarna af van de sporen. Ik maak als ik ga fietsen altijd bij sporenbeheer het betreffende spoor, in kleur zwart, zichtbaar op de kaart en zet daar dezelfde route, in roze, overheen. Bij een meer recente kaart dien je dan de zwarte lijn te volgen en de roze te gebruiken voor de piepjes en veldinfo. Dit werkt dus wel maar het telkens opnieuw berekenen zal ik dan voor lief moeten nemen. Toch best wel jammer.
Waarom LIGT koffie op het schoteltje en ZIT het in een kopje? En waarom zitten we VOOR de tv en ACHTER de pc?
Avatar gebruiker
Bram46
 
Berichten: 177
Geregistreerd: 14 aug 2013 18:16
Woonplaats: Oirschot

Re: Andere OFM kaart geeft corrupte routes

Berichtdoor GPS Expert » 9 sep 2018 10:59

Misschien wandelen als keuze gebruiken ipv fietsen of autorijden.
Marco

Kennis en kunde van Outdoor, Sport en Motor GPS'sen van Garmin, Tripy, TomTom, Mio, Teasi, TwoNav, Peaklife/Rage.

Zie ook mijn Kennisforum en YouTube kanaal.
Avatar gebruiker
GPS Expert
 
Berichten: 3263
Geregistreerd: 24 jan 2013 22:41
Woonplaats: Amsterdam, Apeldoorn, Havelte, Hilversum, Hoensbroek, Leusden, Privé les of GPS Helpdesk

Re: Andere OFM kaart geeft corrupte routes

Berichtdoor Bram46 » 9 sep 2018 20:23

@GPS Expert, denk jij dat de routes die ik heb gemaakt in de afgelopen jaren, in takt blijven na een kaartupdate wanneer ik het activiteitenprofiel "wandelen" ga gebruiken? Heb ik nog niet getest maar ga dat morgen eens proberen en laat hier weten of dat werkt. Dan hebben anderen er ook iets aan. Momenteel heb ik een kaart van juli 2017 in gebruik op mijn Etrex20 en op de PC. Morgen een OFM kaartupdate doen en kijken of de routes dan nog goed routeren.
Waarom LIGT koffie op het schoteltje en ZIT het in een kopje? En waarom zitten we VOOR de tv en ACHTER de pc?
Avatar gebruiker
Bram46
 
Berichten: 177
Geregistreerd: 14 aug 2013 18:16
Woonplaats: Oirschot

Re: Andere OFM kaart geeft corrupte routes

Berichtdoor GPS Expert » 9 sep 2018 20:57

Herbereken bij nieuwe kaart blijft nodig, maar de afwijkingen bij herberekenen en wandelen zijn kleiner.

Ik update maar 1x per jaar deze kaart.
Marco

Kennis en kunde van Outdoor, Sport en Motor GPS'sen van Garmin, Tripy, TomTom, Mio, Teasi, TwoNav, Peaklife/Rage.

Zie ook mijn Kennisforum en YouTube kanaal.
Avatar gebruiker
GPS Expert
 
Berichten: 3263
Geregistreerd: 24 jan 2013 22:41
Woonplaats: Amsterdam, Apeldoorn, Havelte, Hilversum, Hoensbroek, Leusden, Privé les of GPS Helpdesk

Re: Andere OFM kaart geeft corrupte routes

Berichtdoor Bram46 » 10 sep 2018 06:21

Goedemorgen Marco. Ook ik vernieuw de kaart hooguit 1 maal per jaar, zeker nu ik meer dan 100 routes heb die door steeds finetunen gelijk navigeren aan de sporen, dus zoals ze met de PC en Basecamp zijn uitgezet. Tijdens het fietsen heb ik dus zelden dat de Etrex20 gaat herberekenen. Bij het in gebruik nemen van een nieuwe kaart hou ik mijn hart vast. Ik zal de activiteit wijzigen naar wandelen, zoals je zegt. Nu heb ik bij de activiteit "toerfietsen", dus de fiets met vlag, bij de routering wel de onverharde wegen mijden, aangezet. Ik ga ervan uit dat ik dit bij "wandelen" ook moet doen. Ik ga dit gewoon proberen. Groet Bram
Waarom LIGT koffie op het schoteltje en ZIT het in een kopje? En waarom zitten we VOOR de tv en ACHTER de pc?
Avatar gebruiker
Bram46
 
Berichten: 177
Geregistreerd: 14 aug 2013 18:16
Woonplaats: Oirschot


Keer terug naar Garmin Basecamp voor Windows

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten