GPSmap 60CS stoort draadloze fietscomputer

Allemaal toestellen specifiek voor wandelen en fietsen
Gebruikersavatar
EdwinPauli
Berichten: 71
Lid geworden op: 15 dec 2005 15:41

GPSmap 60CS stoort draadloze fietscomputer

Bericht door EdwinPauli »

Op mijn racefiets heb ik een draadloze fietscomputer aan de rechterkant van het stuur. Aan de linkerkant is de GPSmap 60CS gemonteerd met de Garmin fietshouder.

De GPS veroorzaakt storing op het signaal van de fietscomputer. Als de GPS is ingeschakeld blijft de teller van de fietscomputer op 0.0 km/u staan. Als de GPS is uitgeschakeld wordt wel de snelheid weergegeven.

Is dit een bekend probleem en is het eventueel (bijvoorbeeld met zilverfolie) op te lossen?

Gebruikersavatar
Guido P Schmidt
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
Berichten: 422
Lid geworden op: 4 nov 2004 18:47
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

kan

Bericht door Guido P Schmidt »

Ik heb dit wel eens vaker gehoord. Van het zilverfolie zou ik niet weten. vaak werkt het wel om ze ver genoeg uit elkaar te zetten.

Zorg er ook voor dat de sensor en fietscompu goed recht boven elkaar zitten.

Gebruikersavatar
EdwinPauli
Berichten: 71
Lid geworden op: 15 dec 2005 15:41

Bericht door EdwinPauli »

Ik ben er vanmiddag achtergekomen dat de 60CS niet het signaal tussen de zender en ontvanger verstoort. Het is alleen de ontvanger die last heeft van de 60CS.

De bewegingsindicator op de fietscomputer gaat ook knipperen als de fietscomputer van de fiets is en naast de 60CS ligt. De enige oplossing lijkt de afstand tussen de fietscomputer en 60CS vergroten. Helaas kan dat niet, omdat er maar beperkte ruimte is op het stuur.

:evil:

Gebruikersavatar
Zwager
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 1051
Lid geworden op: 29 apr 2004 19:50
Locatie: Rotterdam

Bericht door Zwager »

Misschien met een ram-mount?

erikx
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 52
Lid geworden op: 21 aug 2004 17:51

Bericht door erikx »

Hm, kan iemand dit (theoretisch) verklaren? Onze GPS'sen zijn toch slechts en alleen ontvangers; hoe kan dat storen op een ander systeem? Wordt het fietscomputer-signaal (door de gps) opgeslorpt als in een zwart gat?

Groets,

Erik.

Gebruikersavatar
Strikwerd
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 260
Lid geworden op: 10 mei 2005 21:54
Locatie: Drachten

Bericht door Strikwerd »

Er zou een stralingslek in de behuizing van de GPSr kunnen zitten, hoewel ik dat bij een Garmin niet echt waarschijnlijk acht.
Ook in een GPSr zit een processor die op een bepaalde (hoge) frequentie werkt, net als in een PC. Zo'n hoge frequentie geeft altijd (radio)straling af.
In een PC kast zijn dan ook allerlei voorzieningen aangebracht om die straling niet buiten de kast te laten komen. Denk aan alle sleepachtige kontakten aan de zijplaat of metalen plaatjes bij de uitbreidingposities.

Als de fietscomputer op basis van radiogolven communicteert - en toevallig dezelfde frequentie heeft(of een hogere harmonische) - kan dit een probleem opleveren. Het zendvermogen is dan al snel veel groter dan de fietscomputer schat ik.
Ik heb naar aanleiding van deze vraag afgelopen zondag met m'n eigen fietscomputer en m'n nieuwe GPSmap60Cx proberen te testen, echter mijn fietscomputer werkt op basis van infra-rood en de batterij van de zender was leeg. Tja, dat krijg je van een winterstop :oops: .

Het is inderdaad een test om eens zilverfolie om de Garmin te wikkelen en te zien of de storing blijft.
Zumo XT en Virb XE op de K1200RS/P en de GPSmap60Cx voor de rest.

Gebruikersavatar
EdwinPauli
Berichten: 71
Lid geworden op: 15 dec 2005 15:41

Bericht door EdwinPauli »

erikx schreef:Hm, kan iemand dit (theoretisch) verklaren? Onze GPS'sen zijn toch slechts en alleen ontvangers; hoe kan dat storen op een ander systeem? Wordt het fietscomputer-signaal (door de gps) opgeslorpt als in een zwart gat?

Groets,

Erik.
Dat dacht ik eerst ook, maar het signaal dat de zender bij het magneetje op het wiel uitzendt wordt niet gestoord. Ook als de fiets stilstaat of als de fietscomputer van het stuur is en ik leg binnen de twee naast elkaar, wordt de bewegingsindicator op de fietscomputer actief.
Ik heb zelfs gezien dat de stopwatch op de fietscomputer heeft geteld, terwijl deze van de fiets af was en naast de 60CS lag.

Gebruikersavatar
EdwinPauli
Berichten: 71
Lid geworden op: 15 dec 2005 15:41

Bericht door EdwinPauli »

Zwager schreef:Misschien met een ram-mount?
Dat is toch zo'n zwaar ding? ;)
Laatst gewijzigd door EdwinPauli op 20 mar 2006 18:45, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
EdwinPauli
Berichten: 71
Lid geworden op: 15 dec 2005 15:41

Bericht door EdwinPauli »

Strikwerd schreef:Het is inderdaad een test om eens zilverfolie om de Garmin te wikkelen en te zien of de storing blijft.
Dat heb ik inmiddels gedaan, zonder positief resultaat.

Gebruikersavatar
Zwager
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 1051
Lid geworden op: 29 apr 2004 19:50
Locatie: Rotterdam

Bericht door Zwager »

EdwinPauli schreef:Dat is toch zo'n zwaar ding? ;)
Valt best wel mee.

knijn
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 448
Lid geworden op: 31 aug 2004 23:56

Bericht door knijn »

Mm, ben toch blij dat ik voor de zekerheid een fietscomputer met draadje heb gekocht. Nooit een centje pijn gehad met de 60C, (met de Cx heb ik het nog niet geprobeerd) en ze zijn nog goedkoper ook. :D

Gebruikersavatar
Zwager
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 1051
Lid geworden op: 29 apr 2004 19:50
Locatie: Rotterdam

Bericht door Zwager »

Ik ben eigenlijk benieuwd wat hij doet wanneer je hem in een jaszak draagt of in je hand. In ieder geval wat verder verwijderd van je teller.
Kijken of je teller dan wel wat aangeeft. Is er misschien een ander kanaal in te stellen op je teller?

Gebruikersavatar
EdwinPauli
Berichten: 71
Lid geworden op: 15 dec 2005 15:41

Bericht door EdwinPauli »

Zwager schreef:Ik ben eigenlijk benieuwd wat hij doet wanneer je hem in een jaszak draagt of in je hand. In ieder geval wat verder verwijderd van je teller.
Kijken of je teller dan wel wat aangeeft. Is er misschien een ander kanaal in te stellen op je teller?
Als de twee apparaten meer dan 12 cm uit elkaar zijn is er niks aan de hand.
Ik heb het net geprobeerd met een eTrex Vista en die geeft geen problemen, ook niet als de twee direct naast elkaar liggen.

Gebruikersavatar
frits.danon
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 1799
Lid geworden op: 29 jun 2004 11:08
Locatie: in Zuid Holland

weet je

Bericht door frits.danon »

Weet je... ik heb een 60CS gekocht en die geeft ook de snelheid aan !!!
Ik heb dus helemaal geen fietscomputer meer nodig.

gaaf he.

Geintje hoor, maar ik vraag me serieus af waarom je nog een fietscomputer wilt gebruiken... is dat in het kader van het loggen van het totaal aantal kilometers voor "Le Champion" o.i.d. ?

Frits
Zumo 396 op een BMW, 60CSx op een Qwic fiets én nonchalant op de heup gedragen, TomTom in een VW Eos. En nu de Apple watch bij het spinnen.

Gebruikersavatar
EdwinPauli
Berichten: 71
Lid geworden op: 15 dec 2005 15:41

Re: weet je

Bericht door EdwinPauli »

frits.danon schreef:Geintje hoor, maar ik vraag me serieus af waarom je nog een fietscomputer wilt gebruiken... is dat in het kader van het loggen van het totaal aantal kilometers voor "Le Champion" o.i.d. ?
De GPS ontvangst is niet overal goed, zelfs niet met de 60CS. Op sommige plaatsen valt de ontvangst zelfs helemaal weg. Op zo'n moment ontstaat een gat in de tracklog van de GPS.

Ik vind een fietscomputer voor het bijhouden van de totale afstand daarom een stuk betrouwbaarder.

Plaats reactie

Terug naar “Garmin GPS60C/CS(x); 76C/CS(x); eTrex en geko”