Hoogteinfo in kaart Basecamp

De opvolger van Mapsource
rienepien
Berichten: 64
Lid geworden op: 17 jul 2012 11:09
Locatie: Harderwijk

Hoogteinfo in kaart Basecamp

Bericht door rienepien »

Hoe krijg ik hoogte-info in OSM kaart van omgeving Oostenrijk? Ik heb de kaartdelen gedownload via Garmin die nodig zijn voor onze vakantie. Nu maak ik mogelijke routes, maar als ik klik op grafiek, krijg ik niet de hoogte-info te zien. Als ik in Nederland een route maak, krijg ik dit wel te zien. Ik kan op dit forum hier geen helder antwoord op vinden. Eerder ben ik hier ook mee bezig geweest (zie http://forum.gps.nl/viewtopic.php?f=109&t=41368), maar dit betreft vooral de info over de hoogtelijnen (die kan ik wel via SRTM-kaart in Basecamp zien, maar dit betreft geen DEM-data). Ik heb gelukkig wel de optie gevonden om een track via JaVaWa RTW tool met hoogte-informatie te voorzien. Maar het liefst heb ik dit direct in Basecamp. Kan ik zelf de DEM-info van HGT bestanden in Basecamp importeren? Dat zou een oplossing zijn. Maar misschien zijn er wel andere mogelijkheden die een van de forumleden weet.

Gebruikersavatar
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 2297
Lid geworden op: 13 sep 2008 12:17
Locatie: Dordrecht

Re: Hoogteinfo in kaart Basecamp

Bericht door e.vdwerf »

Rienepien,

Dan kun je het beste de Openfietsmap Oosteuropa gebruiken. Die geeft bij het maken van een route in basecamp of mapsource het hoogteprofiel.

http://www.openfietsmap.nl

edit: Deze http://www.openfietsmap.nl/downloads/alps kan natuurlijk ook. ... de Alpenkaart.
edit2: De DEM -info zit alleen in je kaart in de gps. Tenminste als je een DEM kaart hebt.
edit3: De Freizeitkarte doet dit truukje ook in basecamp/mapsource.
Egbert
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap

Gebruikersavatar
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 4931
Lid geworden op: 18 nov 2004 21:03
Locatie: N 51°48' E 5°14'

Re: Hoogteinfo in kaart Basecamp

Bericht door keesm »

Hoe makkelijk of moeilijk wil je het hebben.
Zie bijvoorbeeld hier: https://www.velomap.org/velomaporg/arch ... line-maps/ of hier: http://courses.neteler.org/eu-dem-new-d ... el-at-25m/ (moeilijk dus).

Wil je persé DEM of heb je voldoende aan SRTM-hoogtelijnen moet je je afvragen lijkt me. In dat laatste geval volg je de tips van Egbert.
De track afzonderlijk voorzien van hoogtegegevens kan inderdaad met RTW of bijv. http://www.gpsvisualizer.com e.d. Maar dan moet je inderdaad eerst de track opslaan en weer extra handelingen doen.

Ik gebruik wel vaak in Basecamp de mogelijkheid om DEM-data toe te voegen aan een track, maar ik heb wel de beschikking over kaarten met DEM.
Maak dan een track met bijv. openfietsmap, wissel naar een DEM-kaart en via "stel geselecteerd spoor in op kaarthoogte" schrijf ik dan de DEM-hoogte in de track. Heb je dan echt andere en veel betere hoogte-informatie in je track dan op basis van SRTM? Eigenlijk niet is mijn ervaring. Dus is het gewoon voor wandelen/fietsen dan kom je een heel eind met de gegevens uit de kaarten van Egbert.

rienepien
Berichten: 64
Lid geworden op: 17 jul 2012 11:09
Locatie: Harderwijk

Re: Hoogteinfo in kaart Basecamp

Bericht door rienepien »

De oplossing van Egbert door openfietsmap te downloaden vind ik het handigst. Wist niet dat er verschil zat tussen openfetsmap.nl en downloaden via http://garmin.openstreetmap.nl/ (bij de laatste koos ik Openfietsmap lite). Waar kan ik de verschillen vinden tussen deze twee kaarten? Ik ben benieuwd of er meer verschillen zijn.
Ik weet niet of ik de info over DEM goed begrijp. Egbert zegt in edit2 dat de DEM info alleen in de kaart zit die in mijn gps zit. Maar nu krijg ik in Basecamp wel hoogtegrafiek te zien na downloaden van de openfietsmap (wat bij de openstreetmap dus niet gebeurde), dit komt toch omdat ik nu een kaart met DEM-info heb en eerder niet? SRTM hoogtelijnen zijn handig maar daar kan ik nog geen hoogtegrafiek generen bij het maken van een route of track.

Gebruikersavatar
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 2297
Lid geworden op: 13 sep 2008 12:17
Locatie: Dordrecht

Re: Hoogteinfo in kaart Basecamp

Bericht door e.vdwerf »

De Hoogte-info in de OFM Europa, Benelux, Alpen werkt volgens mij alleen in Basecamp/Mapsource. Die doet niets in de GPS.
In de GPS zie je het hoogteprofiel dankzij de Dem- basiskaart. Niet heel nauwkeurig. Bij m'n wandelingen/fietstochten ga ik toch duidelijk naar beneden terwijl de gps aangeeft dat de route stijgend is. Dus heel globaal. Dat kan ook niet anders met de basiskaart.
Heb je de bijgeleverde topokaart die bij de T-versie van bv de oregon zit dan haalt de gps daar z'n info uit en die is veel nauwkeuriger..
De Light (Lite) versie van de kaarten hebben minder detail (geen bebouwing bv) . Die doen dus niets met hoogteprofielen in basecamp. Je kunt ze wel combineren met een transparanthoogtelijnenkaart zoals eerder is genoemd. Gewoon beide kaarten aan op de gps. edoch.. de hoogteinfo komt nog steeds uit de aparte Dem-kaart en die heeft niet iedere gps.
De CNE van Garmin heeft bv ook geen hoogteprofiel.
Thuis dus voorbereiden met de gedetailleerde kaarten met hoogte info is dus best handig. Onderweg in de gps komt bij de overgedragen route de info weer uit de DEM en niet uit de Openfietsmap. dat zijn dus twee verschillende zaken.
Dezelfde kaart in mapsource of dezelfde kaart in de gps.
'k Weet niet welke gps jij hebt?
Zet je in een etrex30 het hoogteprofiel aan dan zie ik tijdens een actieve route precies waar ik nog moet stijgen of dalen.
(info uit de DEM basiskaart) Ook bij gebruik van de OFM Lite-kaarten. (Zelfs zonder kaart bij directe route)

Gebruik je tracks die je hebt gedownload dan komt de hoogte info van de track uit de barometrische opname tijdens de oorspronkelijke wandeling.
Een in mapsource /basecamp "getekende" track heeft geen hoogte info. Een opgenomen track dus wel.

edit1 .. en het truukje "Zet in basecamp een route om naar een track" gaat helaas niet op. ... Weg profiel. :(
Bij routes in de gps dus het profiel uit de DEMkaart. (ook met gebruik van Litekaart)
Bij gedownloade tracks in de gps het profiel uit de oorspronkelijke opname.
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap

Gebruikersavatar
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
Berichten: 14929
Lid geworden op: 11 feb 2008 23:46
Locatie: Traiectum
Contacteer:

Re: Hoogteinfo in kaart Basecamp

Bericht door JaVaWa »

rienepien schreef:Kan ik zelf de DEM-info van HGT bestanden in Basecamp importeren?
Nee, dat kan niet. Ook is het zo dat alleen de kaarten van Garmin zelf DEM bevatten; OSM- en afgeleide kaarten kunnen alleen van hoogtelijnen zijn voorzien.
Met een kaart die hoogtelijnen laat BaseCamp wel een hoogteprofiel bij routes zien, maar die info wordt niet in de route bewaard. Met zo'n kaart kun je tracks niet van hoogtes voorzien in BaseCamp; dit kan alleen met een kaart die DEM bevat.
Kijk op https://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie en tips

eTrex Legend HCx, fēnix (1), Forerunner 220, GPS 45, GPS 60, Montana 600, nüvi 250, Oregon 550t en 700, StreetPilot III, Vivoactive 3 en 4, zūmo 500

Gebruikersavatar
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 4931
Lid geworden op: 18 nov 2004 21:03
Locatie: N 51°48' E 5°14'

Re: Hoogteinfo in kaart Basecamp

Bericht door keesm »

Hoogtelijnen en DEM blijft altijd een beetje een raadsel voor velen en geeft vele vragen, mede omdat sommige schrijven over DEM en dan zijn het alleen hoogtelijnen in een kaart. Ik zit ook nog wel eens te puzzelen, mijn beschouwing:

Veel kaarten vanuit OSM (OFM, Freizeitkarte, openmtb, velomap etc.) bevatten informatie op basis van hoogtelijnen. SRTM-info via srtm2osm en mkgmap geïntegreerd in de kaart of soms afzonderlijke kaarten voor je gps (osm en SRTM-kaart). Bron is vaak Johan de Ferranti (http://www.viewfinderpanoramas.org/) en deze info komt weer van NASA (http://www2.jpl.nasa.gov/srtm/ ).

Op zich kan er met data vanuit openstreetmap wel een kaart met DEM gemaakt worden volgens mij. Zie bijvoorbeeld: http://openmaps.eu/ Wel gericht op Central Europe. Download maar eens de CEU hikingkaart en bekijk die op detailniveau in Basecamp. Leuk om te vergelijken met bijv. openfietsmap EU.
Die hikingkaart geeft zowel een gedetailleerd raster (20 m) van hoogtelijnen (OFM EU=25m), maar die kaart heeft ook een schaduwkaart (zo noem ik het maar) met DEM-info (zoals je ook ziet bij de Garminkaarten met DEM zoals de Topo (Pro) ). Zie dit gedeelte van de openmaps-hikingkaart:
openmapseu_1.png
openmapseu_1.png (1.86 MiB) 5158 keer bekeken
Een route of track met deze kaart geeft gelijk hoogte-info in Basecamp.
Maar als ik verder analyseer zie ik dat de kaart van openmaps.eu gebaseerd is op
1. data van openstreetmaps (Map data: © OpenStreetMap contributors, CC BY-SA. The maps of the OpenMaps Foundation are licensed under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 license (CC BY-SA). ;
2. elevationdata van viewfinderpanoramas (*.hgt omzetten naar Garmin);
3. EN dat het programma MPC (van Garmin) wordt gebruikt wat de mogelijkheid biedt om DEM info toe te voegen aan het kaartmateriaal.

Code: Selecteer alles

Custom MPC Map Copyright 1995-2015 by GARMIN Corporation.
(openstreetmapkaarten gebruiken mkgmap wat geen DEM kan toevoegen).
Echter MPC kost: "MPC has an initial licensing fee of $5,000 and an automatically renewing $2,000 annual license fee."
(Voor Waypoint bij de ontwikkeling van Onroute ook de reden om niet MPC aan te schaffen maar de kaarten met Cgpsmapper te maken volgens een draadje van mij met Hans Vaessen). Mkgmap = open source en in principe gratis.

Is er echt vraag naar bijv. openfietsmap met DEM: dan weten we de kosten en kunnen we concluderen dat OFM niet meer gratis kan zijn. Maar misschien is hier ook een nieuw verdienmodel voor openfietsmap.

@iedereen, maar met name Openfietsmap en JaVaWA: voel je vrij om op mijn analyse kritisch te reageren.

Gebruikersavatar
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
Berichten: 14929
Lid geworden op: 11 feb 2008 23:46
Locatie: Traiectum
Contacteer:

Re: Hoogteinfo in kaart Basecamp

Bericht door JaVaWa »

Dat DEM alleen in kaarten van Garmin zelf zit was te kort door de bocht; het is wel zo dat zulke kaarten alleen met MPC te maken zijn, en gezien de kosten is dat niet echt rendabel... (in de praktijk zal MPC hoofdzakelijk door Garmin zelf gebruikt worden)
Geen idee hoe ze dat bij openmaps.eu voor elkaar hebben (sponsoring? illegale versie?)

Of het een realistisch verdienmodel voor de OFM kan zijn betwijfel ik eerlijk gezegd. Niet alleen zijn de gebruikers gewend aan het feit dat de kaart gratis is, maar ik vraag me ook af of Garmin wel een licentie zou willen verstrekken. Het is natuurlijk directe concurrentie voor hun eigen producten...
Kijk op https://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie en tips

eTrex Legend HCx, fēnix (1), Forerunner 220, GPS 45, GPS 60, Montana 600, nüvi 250, Oregon 550t en 700, StreetPilot III, Vivoactive 3 en 4, zūmo 500

Gebruikersavatar
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 4931
Lid geworden op: 18 nov 2004 21:03
Locatie: N 51°48' E 5°14'

Re: Hoogteinfo in kaart Basecamp

Bericht door keesm »

Ik las je reactie en wilde reageren, maar zie dat je reactie al weer uitgebreid is :)
JaVaWa schreef:....(in de praktijk zal MPC hoofdzakelijk door Garmin zelf gebruikt worden)....
Dat valt denk ik nog wel mee, er zijn diverse third party kaartmakers welke gebruik maken van MPC: http://garmin.blogs.com/mpc/map-product-creator.html

Al staat openmaps.eu daar niet bij. Zij spreken wel van een Foundation en schrijven op hun site: "OpenMaps Foundation is now registered legally binding as a public benefit (non-profit) organization." Mede gelet op hun site/informatie verwacht ik niet dat ze MPC illegaal gebruiken.
Realistisch verdienmodel OFM daarin ga ik met je mee. Ik had het met name bedoeld om een reactie van openfietsmap te "ontlokken".
En of Garmin een licentie zou willen verstrekken: daar heb ik een andere mening over (met name kijkend naar de third party kaartmakers) : als je betaald heb je MPC ter beschikking denk ik.

Gebruikersavatar
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
Berichten: 14929
Lid geworden op: 11 feb 2008 23:46
Locatie: Traiectum
Contacteer:

Re: Hoogteinfo in kaart Basecamp

Bericht door JaVaWa »

keesm schreef:Dat valt denk ik nog wel mee, er zijn diverse third party kaartmakers welke gebruik maken van MPC
Het zijn toch hoofdzakelijk bedrijven die gelieerd zijn aan Garmin als ik het zo bekijk, en voornamelijk in Oost-Europa en Zuid-Amerika in markten waar Garmin zelf niet echt actief is qua kaarten.
keesm schreef:Mede gelet op hun site/informatie verwacht ik niet dat ze MPC illegaal gebruiken.
In de TDB staat bij het copyright "Just TEST license"; dan heb ik daar toch mijn twijfels bij hoor...
Kijk op https://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie en tips

eTrex Legend HCx, fēnix (1), Forerunner 220, GPS 45, GPS 60, Montana 600, nüvi 250, Oregon 550t en 700, StreetPilot III, Vivoactive 3 en 4, zūmo 500

Gebruikersavatar
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 4931
Lid geworden op: 18 nov 2004 21:03
Locatie: N 51°48' E 5°14'

Re: Hoogteinfo in kaart Basecamp

Bericht door keesm »

JaVaWa schreef:In de TDB staat bij het copyright "Just TEST license"; dan heb ik daar toch mijn twijfels bij hoor...

Code: Selecteer alles

Copyright:
   Just TEST license
   
Daar heb jij weer gelijk in, ik had alleen naar de img gekeken en daar stond "Custom MPC Map". Jouw tdbinfo geeft die test license. Misschien zitten ze nog in de trial license.......

(En mocht het anders zijn dan vind ik het een zaak voor Garmin en niet voor mij als kaartgebruiker).

rienepien
Berichten: 64
Lid geworden op: 17 jul 2012 11:09
Locatie: Harderwijk

Re: Hoogteinfo in kaart Basecamp

Bericht door rienepien »

Dank voor jullie kennis op dit voor mij toch wel wat specialistisch terrein. Ik begrijp nu hopelijk goed dat als ik op mijn Etrex 30 een route plan in Oostenrijk wel altijd het hoogteprofiel te zien krijg (weliswaar niet heel nauwkeurig, omdat ik alleen de basiskaart heb van Garmin (+nu dan OFM Alpen) en dat ik hiervoor geen SRTM kaart of andere kaarten hoef aan te schaffen.

Gebruikersavatar
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 2297
Lid geworden op: 13 sep 2008 12:17
Locatie: Dordrecht

Re: Hoogteinfo in kaart Basecamp

Bericht door e.vdwerf »

Klopt....
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap

Gebruikersavatar
openfietsmap
Berichten: 1106
Lid geworden op: 4 mei 2011 10:31
Contacteer:

Re: Hoogteinfo in kaart Basecamp

Bericht door openfietsmap »

Garmin geeft zelf een gratis Alpen OSM kaart voor de wintersport uit met DEM data (geen idee hoe nauwkeurig die hoogtedata is): http://www.gps.nl/kaartmateriaal/osm_winterkaart.html

@Kees, interessant dat MPC, maar afgezien van de kosten is de vraag of en hoe ik er een betere OFM er mee kan produceren. Ondersteund die MPC ook Active routing? Kan je de OSM fiets tags wel allemaal vertalen naar Garmin parameters? Met mkgmap lukt dat tot op zekere hoogte, maar of dat met MPC ook allemaal kan. Kost me teveel tijd en geld om me erin te verdiepen, moet maar eerst zorgen voor een update van de Europa kaart :wink:
Maker van Openfietsmap - Gratis Garmin topokaarten voor op de fiets

Gebruikersavatar
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 4931
Lid geworden op: 18 nov 2004 21:03
Locatie: N 51°48' E 5°14'

Re: Hoogteinfo in kaart Basecamp

Bericht door keesm »

openfietsmap schreef:.......moet maar eerst zorgen voor een update van de Europa kaart :wink:
Dat is het beste nieuws wat ik lees vandaag :) Suc6

(met MPC experimenteren is voor mij al weer te lang geleden om op dit moment iets zinnigs te zeggen over de meerwaarde voor je, de opmerking was meer ingegeven vanuit de DEM toevoeging. Anders die kaart van openmap.eu maar eens bestuderen. Maar dat kost ook tijd. Een vraag van mij aan die Foundation over MPC gaf het volgende antwoord: this maps are just for free public test, under continuous developing :shock: )

Plaats reactie

Terug naar “Garmin Basecamp voor Windows”